Артишокът пречиства жлъчката

Сряда, 17 Юли 2013 16:27 Публикувана в Любопитно Прочетена 695 пъти

 Суровите листа на артишока са изключително полезни за  храносмилането, черния дроб и жлъчката. Това показват резултатите от изследване на немски учени от университета в Кьолн.

 „Листата на артишока съдържат много цианин, докато сърцевината, която се смята за деликатес, е напълно лишена от този важен елемент. Цианинът има горчив вкус и именно това стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Веществото обаче се унищожава при термична обработка, затова зеленчукът трябва да се консумира суров“, казва ръководителят на изследването доктор Йоханес Майер. Той допълва, че суровите листа на артишока повишават апетита и понижават холестерола.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате