Излишните килограми предизвикват тумори в бъбреците

Сряда, 17 Юли 2013 16:52 Публикувана в Любопитно Прочетена 766 пъти

Излишните килограми предизвикват почти 4% от случаите на рак. Това показват резултатите от проучване, проведено от английски лекари в болницата „Света Анна”, Лондон.

„Оказва се, че хората имат много ограничена представа за  пълнотата като фактор за риска от рак. По време на изследването ние проведохме анкета сред хората с наднормено тегло. Установи се, че само 29% са наясно, че пълнотата им може да доведе до възникването на онкологично заболяване”, казва ръководителят на проучването доктор Дъстин Райс.

Според резултатите, рискът от рак при хора, които страдат от затлъстяване, е с 1/3 по-висок отколкото при тези с нормално тегло. Данните показват, че сред жените с наднормено тегло най-разпространени са ракът на матката и гърдата, особено след  настъпването на менопаузата. При мъжете, лекарите установили пряка връзка между затлъстяването и злокачествените образувания на червата и бъбреците.

„Наднорменото тегло започва да придобива застрашаващи размери. Хранителните навици се оформят още в ранна възраст и впоследствие трудно могат да се променят. Обикновено пълните деца се превръщат в дебели възрастни. Освен повишеният риск от рак, при прекалено пълните хора заболяването се диагностицира по-трудно, а това намалява шанса то да бъде излекувано”, допълва доктор Райс.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате