Стресът унищожава рака

Четвъртък, 18 Юли 2013 17:31 Публикувана в Любопитно Прочетена 866 пъти


 Високото ниво на стреса намалява развитието на рак на гърдата с  8%, съобщиха английски учени от университета в Кембридж. В продължение на 15 години лекарският екип е изследвал над 7000 жени. Резултатите от проучването показват, че дамите, които водят по-спокоен живот са по-податливи към образуването на ракови клетки.
 „Странната на пръв поглед зависимост между нивото на стреса и риска от рак на гърдата е лесно обяснима. Ежедневното напрежение понижава нивото на естроген в тялото. Именно количеството на този хормон се свързва с повишената възможност от поява и развитие на злокачествени тумори,“ казва ръководителят на изследването доктор Конрад Патерсън. Ученият подчертава, че стресът не бива да се смята за благоприятен фактор, защото негативните ефекти, които той оказва на организма води до редица други заболявания.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате