Среднощният глад не е само пиянски

Вторник, 13 Август 2013 16:24 Публикувана в Любопитно Прочетена 827 пъти


Среднощната хиперфагия, или така нареченият пиянски глад не е свързан само с алкохола. Американски лекари от университета в Пенсилвания твърдят, че нощният апетит е много по-характерен при хора с психични отклонения и такива, които имат проблеми с кръвната захар.

Резултатите от проведеното изследване показват, че психотропните лекарства предизвикват най-голям апетит. Те нарушават метаболизма и предизвикват пристъпи на силен глад, особено в „малките“ часове.
„Хората с лабилно и постоянно променящо се ниво на кръвната захар, правят много по-чести среднощни разходки до хладилника от тези, които са злоупотребили с алкохола на предната вечер.  Среднощният пиянски глад всъщност е периодичен, докато този, свързан с психотропните медикаменти и нестабилното ниво на кръвната захар е „еженощен“, казва ръководителят на проучването доктор Никълъс Миковски. Според данните от изследването само 17% от пияниците похапват през нощта. На първо място са хората с психични разстройства, които се подлагат на медикаментозно лечение – 53% и тези,  които имат проблеми с кръвната захар, които са 47 на сто.

Последно променена в Вторник, 13 Август 2013 16:49
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате