Джинджифилът трепе бактериите като мухи

Понеделник, 19 Август 2013 16:00 Публикувана в Любопитно Прочетена 1391 пъти

За съвременните хора джинджифилът е най-вече подправка с екзотичен вкус. Малко от нас знаят обаче, че грозноватият корен е лечебен. Запарката от тази грудка помага при треска, успокоява болките в гърлото и тонизира организма. Само едно парче от прясно обелен джинджифил подобрява храносмилането и успокоява стомашното неразположение. 

Пресен, сух или под формата на екстракт, коренът помага за възстановяване на засегнатите от свободните радикали клетки на организма. Той стимулира и кръвообращението. Елементите гинерол и зингиберен, които се съдържат в него разширяват кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт.
Джинджифилът се препоръчва при гадене по време на бременност. Билката е особено ефективна в комбинация със салеп при кашлица и други простудни заболявания.
Компресите с етерично масло от джинджифил се използват при спортни травми. Те облекчават болките при навехнати стави и
разтегнати мускули. Няколко капки от маслото могат да се добавят и в топла вана.

Последно променена в Понеделник, 19 Август 2013 16:34
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате