Много бръчки – крехки кости

Четвъртък, 22 Август 2013 16:18 Публикувана в Любопитно Прочетена 692 пъти

Бръчките при жените са показател за крехкостта на костите, констатират американски учени от университета „Йейл“. Според проведено от тях изследване колкото повече са те, толкова по-голям е рискът от остеопороза и фрактури.


Лекарски екип под ръководството на доктор Лубна Пал подложил на наблюдение 144 жени, наскоро минали през менопауза.
Експертите анализирали бръчките на 11 определени места по лицето и шията като измервали количеството и дълбочината им. След това те проверявали твърдостта на кожата по челото и бузите. С помощта на рентген лекарите установявали плътността на костите.
Резултатите от изследването сочат, че жените с повече и по-дълбоки бръчки, имат по-крехки кости. Доктор Пал обяснява, че с напредването на възрастта промените, свързани с колагена, образуват и задълбочават  бръчките, отпускат кожата и  влошават здравината на костите.

Последно променена в Четвъртък, 22 Август 2013 16:27
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате