Шумът убива вкуса

Понеделник, 02 Септември 2013 15:28 Публикувана в Любопитно Прочетена 729 пъти

Много хора се оплакват, че храната в самолета е безвкусна. Изследователи от Университета в Манчестър установиха, че причина за това е високото ниво на шума.

Според резултатите от тяхното проучване силния шум понижава вкусовите усещания. Британските изследователи провели експеримент, при който доброволци със слушалки и домина за сън трябвало да ядат една и съща храна, докато в слушалките им бил пускан все по-силен шум. С увеличаване на децибелите всички, без изключение, определяли храната като все по безвкусна. Според учените това се дължи на факта, че човек се концентрира върху силния шум, което намалява рецепторите в останалите области на тялото.

Последно променена в Понеделник, 02 Септември 2013 15:37
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате