Магистралите са по-страшни от Чернобил

Вторник, 05 Ноември 2013 15:03 Публикувана в Любопитно Прочетена 1100 пъти

Оловото е най-разпространеният тежък  метал. Той се натрупва в организма в следствие на промишлени замърсявания и автомобилни газове. Хората, които живеят в близост до магистрали, работят в бензиностанции и крайпътни заведения принадлежат към най-рисковите групи.

Следват ги работниците в оловно-цинковата промишленост, производството на акумулатори и електрически батерии. Тези хора често развиват анемия, енцефалопатия, невропатия, увреждане на бъбреците и черния дроб.

Други тежки последици от оловното натрявяне са заболяванията на сърдечно-съдовата система като васкулит, хипертония, атеросклероза на малките и средните артерии.

Големите количества на тежкия метал в организма причиняват дефицит на калций, желязо и цинк. Оловото измества селена и влияе отрицателно върху кръвоносната система, нервната система, черния дроб, бъбреците, детеродните органи и спира синтеза на витамин D.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате