Остров Чеджу - новото чудо на природата

Четвъртък, 03 Декември 2015 16:24 Публикувана в Любопитно Прочетена 699 пъти

Ако никога до сега не сте чували за остров Чеджу, бъдете сигурни че това е само въпрос на време.

Това е един от корейските острови, които освен атрактивна туристическа атракция са и истински природен оазис.

През 2011 г. островът бе обявен за едно от Новите 7 чудеса на природата, а няколко години преди това ЮНЕСКО го обяви за световно културно наследство, заради причудливите му вулканични тунели и факта, че  e местообитание на стотици редки и защитени видове.

Остров Чеджу не е просто най-популярното място за почивки и ваканции, но и една от големите гордости на Южна Корея. Островът  е 1 848 кв. км и има население от 600 000 души, но всяка година успява да привлече и посрещне подобаващо повече от 10 млн. туристи, заради което смело е наричан южнокорейският Хавай.

Добрите атмосферни условия на Чеджу позволяват да оползотворите времето си подобаващо и да посетите стотици места, така че една почивка със сигурност няма да ви стигне да обиколите всички туристически атракции, които островът предлага.

Примамливи плажове, аквапарк, ботанически градини, исторически резервати, будистки храмове и музеи - това са само част от местата, на които можете да прекарате поне по половин ден!

И като казахме музеи - наистина си заслужава да обърнете внимание на факта, че на 73 км широчина и 31 км дължина са събрани повече от 100 музея - при това кой от кой по-причудлив:  Музеят на плюшените мечета, Музеят на секса и здравето, Стъкленият музей, Музеят на филмовите герои, Музеят на оптическите илюзии, Музей на чая, Музей на шоколада, Музеят на Кorean Air, Музея на образованието, Музеят на независимостта, Музей на автомобилите и много, много други.

Независимо през кой сезон посетите Чеджу, почти сигурно е, че ще попаднете и на някой от многото фестивали, които се организират на острова.

Местните се шегуват, че Чеджу е островът на скалите, вятърът и жените, защото океанският вятър духа почти през цялата година, а вулканичната активност е оформила причудливи черни скали, които са една от атракциите на острова. А митът за многото жени на острова е свързан с факта, че открай време основната прехрана на местните жители е бил риболовът, заради което в миналото много мъже се изгубвали в морето и така преобладаващото местно население е било от жени. Те е трябвало да се грижат за прехраната на семействата и така до ден днешен местният фолклор разказва че най-
работните жени и най-мързеливите мъже в света живеят на остров Чеджу.

На остров Чеджу се отглеждат основно мандарини - ще се учудите колко много неща за ядене и пиене могат да бъдат приготвени от тях!

А открай време едни от най-тачените животни на острова са конете, които според легендата са стигнали до острова благодарение на монголците и са били отглеждан за нуждите на корейската войска. Затова и едно от най-незабравимите неща, които можете да направите на Чеджу е да отидете на монголското шоу с коне! Шоуто включва добре дресирани коне и специално обучени акробати, които по зрелищен
начин пресъздават някои от легендите за Чингис хан.

На Чеджу може да се насладите и на неповторима разходка с яхта, на която можете да уловите сами обяда си. Корейското море е пълно с риба, така че няма как да не хванете нещо, а капитана на яхтата лично ще изчисти рибата и ще ви я поднесе с чаша вино.

А обратно на острова може да се разходите до някои от водопадите или да изкачите планината Хала, която представлява спящ вулкан. Планината Хала е природен резерват е богата екологична съкровищница, с 1565 вида растения и 1179 вида животни.

И няма да повярвате - в планината няма лифтове просто защото местните хора не са се
съгласили подобни строежи да нарушават хармонията в планината. И пак няма да повярвате, но управниците на острова са се съобразили с тях, а не с намеренията на сериозните инвеститори на острова.  

На Чеджу ще видите и специфични каменни склуптури, които са се превърнали в символ на острова. Така наречените "каменни старци" са открити много отдавна на острова и са били изработени от лава и базалтови скали. Приличат на тотемни стълбове и се разполагат в началото на селищата или до портите на дворовете, за да предпазват хората. Днес се изработват масово и има поверие, че младоженците, които погалят носа или устата на някоя от тези  скулптори ще се сдобият съответно с момче или момиче.

Въпреки, че остров Чеджу е съвсем близо до Корейския полуостров, когато попаднете там имате усещането, че сте в съвсем различен свят. Острова разполага и с чудесни плажове, но азиатците не са особено плажни туристи и трудно ще ги видите да се пекат на слънце. Още повече, че грижата за кожата там е превърната в култ. А като казахме кожата - още след първия ден там ще се изумите какви чудеса ще направят с кожата ви влажното време и специфичните атмосферни условия.

И това е само малка част от нещата, които ще ви впечатлят на остров Чеджу, така че не забравяйте тази дестинация - особено ако приключенията са в кръвта ви.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/11/23/2651456_ostrov_chedju_-_novoto_chudo_na_prirodata/

Последно променена в Четвъртък, 03 Декември 2015 16:33
Влезте, за да коментирате