В Китай показаха първия дрон, който превозва хора

Петък, 08 Януари 2016 13:47 Публикувана в Любопитно Прочетена 751 пъти

Китайската стартъп компания Ehang показа на технологичното изложение CES в Лас Вегас първият в света един доста дрон, който може да превозва хора.

Машината е наречена EHang 184 AAV и може да транспортира само един пътник, при това с максимално тегло от 100 килограма.

Дронът е безпилотен и може да лети в продължение на 23 минути, като максималната му скорост е около 100 км/ч.

Той изглежда като малък хеликоптер, но четирите му перки, въртящи се паралелно на земята, го доближават до конструкцията на други дрони.

Захранваната с електричество машина се зарежда за 2 часа. Кабината, в която има място за един човек и малка раница, е оборудвана с климатик и лампа за четене. С прибрани перки дронът се събира на едно стандартно паркомясто.

След избора на летателен план пътниците управляват летателната машина с 2 команди – „излети” и „приземи се”, които се задействат с едно докосване на екрана на таблет, посочва компанията. Дронът е разработен да лети на между 300 и 500 метра над земята. Максималната височина, която може да достигне е 3,5 км, а максималната скорост – 100 км/ч.

Китайската фирма се надява да започне да продава апарата за между 200 и 300 хил. долара тази година, но признава, че попада в сива законова зона. „По света не е имало нещо подобно досега,” казва Шенг Сиао, един от основателите и финансов директор на Ehang .

Пътникът в дрона не разполага с възможност за ръчно управление като резервен вариант. Компанията планира изграждане на център за дистанционно управление в случай на проблем. Създателите на Ehang 184 посочват, че квадракоптерът е по-безопасен от хеликоптер, благодарение на много си перки. Дори ако 3 от рамената, всяко от които с по 2 перки, се повредят, последното рамо с работещи перки би могло да осигури спираловидно приземяване.

 

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5220244

Влезте, за да коментирате