×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 546

Политинженерство в действие

Понеделник, 08 Юли 2013 15:05 Публикувана в Гледища Прочетена 2374 пъти

Драги ми протестиращи, колкото и да сте интелигентни, можещи и знаещи, каквито и да сте идеалисти и патриоти, Вие вече сте употребени! Докато сте все такива позитивисти и оптимисти, невидимите центрове на власт използваха и Вашата енергия и ентусиазъм, и Вашите мечти и надежди.

Принципът, който използваха на предходните народни вълнения бе "разделяй и владей". Сега той е сведен до "съединението прави силата". Поводът за сегашния протест беше назначаването на Пеевски за председател на ДАНС. Само два дни по-късно, макар и Пеевски да беше отзован, на протеста му бе даден нов уклон и оттогава вече е срещу цялото правителство.

Не че новата коалиция не бе зачената в грях, не че показа морал и компетентност - напротив. Съвършено различна цел обаче имат бдителните политинженери, които надникнаха в душите Ви, чуха сърцата Ви и решиха да Ви (ни) предложат "Нова десница".

Увертюрата към целия идеен замисъл бе чрез т. нар. "Харта 2013", в която изпъкват единствено елитарният алабализъм и нулевият реализъм. Кой говори чрез нея, какво казва, какъв канал използва, към каква аудитория е насочена и какъв е крайният ефект, който се търси, са все въпроси, които си задаваха всички нормално мислещи люде цели три дни.

Продължението на сагата дойде на 26 юни 2013 г., и то се свежда до едно единствено изречение в края на Декларацията, с която "Новите десни" заляха медийното пространство: "ние поемаме ангажимента съвместно с гражданското общество да изработим платформа за единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България".

Епилогът е вече известен. Инструментариумът за превеждането на сценария в действие са послушни пионки, удобни медии и мозъчни тръстове за цвят, чрез които напълно фрагментираното дясно, без конкретна визия, ясна идеология и ненавиждащи се лидери трябва да се сплоти, да се сглоби и да се пусне преопаковано в лъскава обвивка отново на авансцената.

А Вие, Вие си скачайте и викайте на воля, продължавайте да мечтаете и да вярвате в "новото" и "светло" бъдеще на България!

Последно променена в Понеделник, 19 Октомври 2015 20:16

11 коментара

 • Връзка на коментара Пл. Нанов Вторник, 09 Юли 2013 18:30 публикуван от Пл. Нанов

  Г-н Дечев, няма смисъл от подобни дискусии, в които едната страна постоянно обижда и иронизира другата.
  Радетелят за демокрация не приема инакомислещите и претендира да говори истини от първа инстанция.
  Останете си със здраве презвитер Новак. Кукловодите комунисти, на които служа, както и обърканата ми ценностна система не ми позволяват повече да водя подобни разговори.

 • Връзка на коментара Mihail Novak Вторник, 09 Юли 2013 17:28 публикуван от Mihail Novak

  Това че партиите са котерии и се грижат за своите си котерийни интереси, определено е НОВИНА :) но ние ще я подминем... новината де, не друго. Въпроса е в мярата, или по научно му казано в Херменевтиката, както вече по безжицата казах. И от тук започва да се вижда цялата сложност на проблема.
  Без каквито и да е усилия, ако се фокусираме единствено и само върху ГЕРБ, дори и да са чисти девици, дори и света вода ненапита да са, ще може да се обоснове причинно следствена връзка започваща от тях или еднолично от Бойко Борисов и свършваща с коя и да е апокалиптична трагедия. Същите връзки може да се направят и с всяка друга партия, а интернет предлага поне дузина такива варианти. Според едни, Протестите са инспирирани от ГЕРБ, други пък виждат дългата ръка на лицето Седевчо Първанов, който се опитва да си разчисти сметките със Сергея. Ако питате Волен Сидеров ще чуете, че я Сорос, я Световния юдомасонски заговор е в дъното на всичко и плаща преобилно на лумпените за да блокират Орлов мост. Въпрос на време е да се появи и UFO вдъхновителя на протестите. Очеизваждащо е че много сили, власти и господства имат интерес да реализират някакви схеми и то почти едновременно.
  С особено задоволство констатирам, че това само ми чеше самолюбието и ме кара да се чувствам важен, не маргинал, а център на вселената. :)

 • Връзка на коментара Пл. Нанов Вторник, 09 Юли 2013 15:52 публикуван от Пл. Нанов

  Надникването в душата Ви, г-н Новак, е метафора. Относно протестите - винаги са необходими и винаги са полезни, когато у обществото се породи чувство на неудовлетворение. От февруарските протести сегашното правителство не извади никаква поука, държи се надменно и сякаш собственически. Обещаха да са по-различни, но не са. Само че провеждането на нови избори не е равносилно на решаване на проблемите. Какво като дойде ГЕРБ, какво като дойдат новите десни? Нима в предишни години не са имали възможност да ни управляват? Проблемът, според мен, е в това, че партиите в България не защитават обществените интереси, а само и единствено тези на ограничен кръг хора. Демокрацията трябваше да възтържествува на 12 май, но уви, не стана - рекордно нисък брой избиратели отидоха до урните. С право г-н Дечев дава примера с Варна, където варненци поискаха нов кмет, ала активността от преди два дни бе отчайваща.
  Септември не може и няма да бъде май, септември ще бъде прелюдия към катастрофата, в която ще ни вкара цикъла от непрекъснати избори. И не е важно леви ли ще управляват или десни, и двете думи са изпразнени от съдържание в България, важно е качеството, компетентността и държавническото им поведение, все дефицитни стоки, откъдето и да ги погледнеш.

 • Връзка на коментара Mihail Novak Вторник, 09 Юли 2013 15:19 публикуван от Mihail Novak

  Почна се с вие защо биете негрите... :) Не виждам какво дава повод да се мисли, че съм изрекъл клевета.... Но както и да е. Това обикновенно се случва когато няма аргументи. Аз все още чакам да разбера как някой ми е надникнал в душата и е разбрал какви са мотивите ми да протестирам?
  Не приемам и тезата на Теодор, че някой някъде си може да мисли и крои някакви схеми. Според мен Плевнелиев, който изобщо не ми е по-сърце, направи от гледна точка на тактиката грешка, защото можеше и да си замълчи и така да си спести червено-кафявото лаладжийство, но постъпи стратегически, заставайки на страната, не толкова на протестиращите, а на онези общи принципи, които уж ни свързват с цивилизования свят. Според мен онзи циничен и меко казано помиен спектакъл дето спретнаха атакистите и другарите комунисти, си получи и заслужения отговор.
  Не приемам и тезата, че избори веднага ще възпроизведат статуквото, но дори и да стане така, това е избора на хората. От демократични практики не трябва да се бяга, а да се използват максимално. Както свободата, така и изборите нямат алтернатива. Колкото повече избори, референдуми и вотове, толкова по-добре.

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Вторник, 09 Юли 2013 14:50 публикуван от Теодор Дечев

  Уважаеми г-н Нанов,
  Уважаеми г-н Новак,

  Мисля, че и двамата сте свръх интелигентни и разбирате, че текстът за политинженерството беше публикуван тук, именно за да породи дискусия. Също така, мисля, че и двамата сте наясно, че сте прави - всеки в своята си леха.

  Протестът стартира напълно основателно. Хората имат и пълното право да продължат да протестират и да искат оставката на когото си поискат. Проблемът е там, че президентът Плевнелиев се опитва да качи на шейната тази чудесна и идеалистично настроена част от протестиращите, като призовава за "бързи избори".

  Ако някой не вижда, че в момента "бързите избори" ще възпроизведат предишния резултат - толкова по-зле за него. Някой може да каже - не, г-н Дечев, грешите, "бързите избори" ще донесат по-убедителна победа на ГЕРБ. На тези хора ще отговоря, че това е още по-лош сценарий. Управлението на ГЕРБ беше престъпно, в пъти по-престъпно от безобразията от четвъртата година на Тройната коалиция. И на когото му е притрябвало да го управлава ГЕРБ, нека първо има добрината да покрие разходите по самолетните билети поне на десет български семейства, които ще тръгнат към Терминал 1 или 2.

  Разбира се, аз мога да гарантирам за огромния опит на презвитер Новак в протестите. Става дума наистина за много сериозен "експириънс" и не препоръчвам на никого да се съмнява в това.

  Едновременно с това, ясно е, че измамените и оставени без политическо представителство честни носители на "синята идея" виждат в протеста единствената възможност да направят нещо полезно за обществото и държавата. Трябва да уважаваме това тяхно добро намерение, но това не отменя по никакъв начин факта, че кликата около Цветелина Бориславова - Левон Хампарцумян - Иво Прокопиев и техния говорител, който е и президент по съвместителство е във вихъра на танца и няма да и трепне окото да употреби протеста за свои нужди.

  Така че, място за спор има, но мисля че различията между спорещите не са особено "диаметрални". поздрави и на двама Ви!

 • Връзка на коментара Пл. Нанов Вторник, 09 Юли 2013 09:36 публикуван от Пл. Нанов

  Нападането и клеветенето на човек когото не познавате християнско ли е, презвитер Новак?

 • Връзка на коментара Mihail Novak Вторник, 09 Юли 2013 08:18 публикуван от Mihail Novak

  Напротив Г-н Нанов, Вие обслужвате, именно кукловодите, но това си е Ваша работа и Ваше право. По тази формална логика, за какво ни е изобщо демокрацията, след като някой може да се възползва от нея??? Това наричам объркана ценностна система.
  Драги Г-н Нанов, свободата крие рискове и по някога ражда тежка патология, но това не я прави по-малко ценна, а алтернатива пък изобщо няма. Алтернативата на свободата е робството. Ако това не разбирате, не знам в чия душа сте гледали, може би на Михаил Миков...

 • Връзка на коментара Пл. Нанов Понеделник, 08 Юли 2013 19:00 публикуван от Пл. Нанов

  Уважаеми г-н Новак, никого не обвинявам за това, че протестира. Напротив, самият аз подкрепям изцяло повода за този протест, но не и неговото продължение, а че политинженерите не спят е видно както сега, така и преди 5 месеца, когато ядрото на протеста сформира цели 7 партии.
  И ... никого не обвинявам, че протестира, а твърдя, че тази енергия, която изразходвате вече се абсорбира.

 • Връзка на коментара Mihail Novak Понеделник, 08 Юли 2013 18:16 публикуван от Mihail Novak

  Разбирайте Г-не, че наблюденията ми са от 44 години... Нямам никакво намерение да давам обяснения къде, кога и как съм протестирал и изразявал свободно мнението си, дори за Ваш ужас и при управлението на ГЕРБ. Автора меко казано е със сериозно объркана ценностна система, да не говорим, че изказва тези, които ако не бяха смешни щяха да са жалки и глупави клишета. Като това за надничането в душата. :)

 • Връзка на коментара ПАВЕЛ ПАВЛОВ Понеделник, 08 Юли 2013 16:28 публикуван от ПАВЕЛ ПАВЛОВ

  Kъм 1 коментатор:Да разбираме ли Г-не,че според Вас при управлението на Герб не можеше да се протестира така свободно ,масово и спокойно,както сега?Предполагам -Да.Ами тогава кажете си го.Не ,че нямаше поводи за протести,имаше, дори повече от сега.Тези неотменими човешки права да се протестира,които аз наистина уважавам,когато се упражняват принципно,напираха ли в съзнанието Ви при управление на Герб,или сега изскочиха иневиделица.Колкото до статията,явно е че автора ползва задълбочени познания за обществено-политическия живот в страната през последните 20 години и за това прави такива изводи .Понеже Вие ползвате познания от последните 20 дни,е нормално да се разминавате коренно в мненията си.Надявам се все пак в близко бъдеще ако той се окаже прав,да намерите сили да му го признаете.

Влезте, за да коментирате