МВР упражнява откровена цензура над БНТ

Сряда, 10 Юли 2013 12:16 Публикувана в Гледища Прочетена 2605 пъти

На 26-ия ден от протестите полицията забрани на БНТ да снима от високо протеста. Хладно и любезно властите обяснили, че граждани изразяват недоволство, задето автомобилите на телевизията им пречели. Това може да се нарече с една-единствена дума – цензура.

Не от вчера МВР целенасочено снижава броя на протестиращите, след като се отказа да ги брои. Повече от седмица сводката споменава до 3 500 души към 19-19.30 часа, и то само на ларгото между Министерския съвет и президентството. Останалите – онези, които били пред БНБ, нямало как да се преброят. За присъствалите на протестите е пределно ясно защо ставаше това. В жегите по-голямата част от демонстрантите се опитваха да застанат там на сянка, за да издържат дългия поход по обичайния маршрут през Орлов мост. Телевизиите нямаше как да обхванат и двете места, за да се види множеството. Както е известно, те много повече говорят с картината, отколкото с думите. А интервюирането на отделни участници в протестите дава откъслечна информация за техните мотиви да са там. Сред множеството гласовете се губят и мненията изглеждат разпилени, често се повтаря едно и също. А внушителната картина на множеството често казва много повече и от най-интелигентния събеседник. На първо място говори за солидарност, която иначе най-често липсваше досега в нашето общество. Именно това не искат тези на власт да стане ясно на народа.


Когато в понеделник демонстрантите изпълниха Цариградско шосе, се видя, че то е изпълнено с хора и в двете си платна от Орлов мост докъдето поглед стига. Показаха го кадрите, заснети от високо. И точно на следващия ден дойде забраната от МВР.
 

Честно казано, не очаквах, че властта ще ни върне 23 години назад, когато между тогавашните протестиращи и току-що преобляклата се „Народната милиция" в полиция се водеше истинска война на числа. Тя се връща сега в пълна сила. Като се започне от „преброяването на дивите зайци", мине се през „мирно разхождащи се граждани", което твърдеше в. „Дума", и се стигне до отказа на властта да даде възможност на протестиращите да изразят своето несъгласие. Пак тогава сините митинги се забраняваше да се снимат от камбанарията на „Св. Александър Невски". Пак така се появи твърдението „София не е България".

 

Не, София е България и управляващите прекрасно знаят това. Но се страхуват, че страната ще научи колко хора са излезли да протестират и ще „се заразят" от демонстрациите. Очевидно те разчитат на медийната империя на Делян Пеевски и други подобни, за да държат в информационно затъмнение българския народ. Сякаш не искат да знаят, че днес вече това е невъзможно. Колкото повече такива поводи дават за недоволство, толкова по-зле за тях, защото все повече хората ще разбират, че на власт е безчестието. А безчестието не е грешка, не е и грях.. То е „продължаващо престъпление", както биха се изразили юристите.

 

Би трябвало да знаят също, че колкото повече се опитат да смачкат множеството, толкова повече хора ще ядосат и то ще става все по-голямо. Забравят, че младите, които са преобладаващата част, са не само по-красиви, те са по-умни, по-находчиви от тях и освен това имат повече енергия. Затова и спасение ги дебне отвсякъде.

1991

Във Фейсбук хората недоумяват как така последният предизборен митинг на СДС през 1991 г. е бил един милион души, а днес демонстрациите наброяват едва по 2500-3000.

Последно променена в Сряда, 10 Юли 2013 12:57
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате