Внимавайте да не скочи господинът от табуретката

Понеделник, 15 Юли 2013 12:29 Публикувана в Гледища Прочетена 1589 пъти

Добро утро на Сова Харис, че протестите били политически. Според нейното изследване за 51% от анкетираните протестите вече не са граждански, а са се превърнали в политически. Е, протестите не са за чушките и доматите, нито за киселото зеле посред лято. За тях протестират производителите, но и техните бунтове са в известен смисъл политически, щом от политиците зависи да им решат проблема.

В Сова Харис нещо са се объркали. От първия ден тези протести са политически. Чак неудобно ми е да припомням, че гражданите излязоха да защитят своите основни права, които не са нищо друго освен политически – правото на живот, на свобода, на достойнство. Те са също така не само основни човешки права, но и най-голямото достояние на обществото от времето на Просвещението. Но тия от Сова Харис вероятно не искат да знаят, че гражданинът е политическа фигура, а не е просто жител. За какъвто го приема досадната реклама за цифровата телевизия, „господинът от табуретката", който чака държавата да му отпусне декодер, за да се отдаде на единственото си засега безплатно развлечение – да гледа телевизия. А тъй като се оказа, че пари за декодери няма – за разлика от 18 млн.лева за тъпата реклама за цифровизацията, той ще премине съвсем off line. Протестите обаче са отдавна on line за ужас на политиците. Телевизията, радиото и вестниците вече далеч не са монополното им средство за манипулиране на общественото мнение.

 

Гражданинът може да общува свободно, да получава информация, да я споделя, да сравнява своето мнение с другите. Всичко това от Сова Харис едва ли не го знаят. Те просто подменят думата партиен с политически, за да не разгневят протестиращите. Но пак са далече от истината.

 

Добър ден и добре дошъл на Бойко Борисов в страната на Моника Станишева, която той открай време уважава, вкл. с големи проекти по еврофондовете. Той бил готов на компромис да преговаря. Явно обаче иска да се спазари на добра цена за широка коалиция, която тя в безплатния си вестник „19 минути" отдавна предложи. Тогава само „Свободен народ он лайн" обърна внимание на това. http://svobodennarod.com/views/889-komediya-ot-katarzisi.html

 

Добър вечер и довиждане на управляващите, скандират вече повече от месец протестиращите. БСП и ДПС пък съвсем го удариха на пазарлък с помощта на Атака. Всеки ден назначават на възлови постове ченгета и няма сведения да са претърпели „катарзис", подобен на този с Делян Пеевски. Малко неудобно е наистина, че обслужват амбициите на Волен Сидеров, но пък става скандално за Европа, с която те обичат да се оправдават. Затова сега предпазливо заместник-шефът на ДПС Христо Бисеров „допусна", че може да има и друг кабинет, но в рамките на този парламент. Хората, които не ги искат, знаят защо. Това вече се е случвало няколко пъти от началото на прехода – или накрая ги изгонват с камъни, или им натрисат саморазжалил се цар и неговия телохранител. Явно толкова могат. И колкото повече бавят топката с промените в Изборния кодекс, толкова по-зле ще стане а тях. А стигнат ли върха на наглостта да направят широко коалициенно правителство, всички вкупом непотребни ще станат.

 

От всички институции досега единственият разумен глас се чу от националния омбудсман Константин Пенчев. Сам той е възмутен, че в парламента се събират „седенки", за да се отлагат промените. И даде ясно предложение – да посредничи между протестиращите и управляващите за бързи действия и нови избори. Ако наистина ги направят прозрачни, няма как мишкуващите политици отново да се сврат в парламента.

 

Протестиращите дадоха пример на управляващите за цивилизованост. Те настойчиво излизат всеки ден и с различни артистични средства им показват настойчиво своето желание. Онези обаче приемат като "стогодишно смешно театро". Опитват се да иронизират бунта на „ситите". Но дали си дават сметка, че така ще докарат бунта на „гладните". Тогава пърформънсът "Свободата води народа" може да се сбъдне и „господинът от табуретката" ще излезе на улицата. Нищо че не са го снабдили с декодер.

Liberte

 

 

Последно променена в Понеделник, 15 Юли 2013 19:44
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате