Очаквайте разтърсващи новини

Пророчества за катаклизми ще са новият хит на политическия пазар тази есен
Неделя, 04 Август 2013 14:10 Публикувана в Гледища Прочетена 1573 пъти
"Човекът и неговите символи" "Човекът и неговите символи" Йеронимус Бош

Не е нужно да си пророк, за да знаеш, че тази есен ще бъде гореща за българите. Нещо повече: тя може да изненада и управляващите, но те първо ще опитат всичко, за да неглижират недоволството. "Ваканцуването" им ще е комбинирано с неприятни размисли какво да се прави.

Няма съмнение, че и в лабораториите на властта кипи трескава дейност по неутрализиране на протестната вълна. След като си гласуваха актуализацията на бюджета, на управляващите ще им трябва време, за да го „усвоят”. Архитектите на кабинета „Орешарски” неистово ще искат той да се задържи на клона колкото се може по-дълго, докато отдолу се опитват по всяккъв начин да го обрулят.

Един от най-обичаните методи на комбинацията БСП и ДПС е отклоняване на вниманието. Всъщност той е любим на властта от древни времена, но социалистите и техните гарнитури никога не са блестели с оригинални идеи.

Николо Макиавели точно преди 500 години („Принцът”, 1513г.) съветва: “Тъй като любовта и страхът едва ли могат да съществуват заедно, то ако трябва да избираме между тях, много по-сигурно ще е да се страхуват от нас, отколкото да ни обичат”. Просто и ясно!

Първата лястовичка на масовото сеене на страхове дойде откъм Русия. Там също имат въпиюща нужда да запълнят празнината от липсата на любов към Путин с нещо разтърсващо и зашеметяващо. Мрежата пое ужасяващата „новина” и я размножи с дебело удоволствие. Социалните мрежи го направиха по други причини, които понякога съвпадат с тези на властта.

Миналата година бе календарът на маите, тази хитът ще е Едуард Сноудън. Служителят на ЦРУ разсекрети свръх тайни на американското разузнаване в името на човечеството и се скри при Путин. Та Сноудън бил казал, че през септември трябва да очакваме стотици масови убийства, а милиони хора ще загинат от слънчеви изригвания. ЦРУ пазело тази тайна отпреди 14 години. Колегите на Сноудън от ЦРУ знаели, че предстоящите катаклизми са неизбежни и правителството на САЩ готвело проект за оцеляване само на богоизбрани.

Дали го признават или не, но много хора са изтръпнали от прочетеното. А когато човек се уплаши, не може да види някои очевидни недомислия в дописката. Но дори и да ги види, страхът има свойството да се натрупва и да блокира волевите усилия на човека да се справя с проблемите. Докторите го наричат стрес. Под диктата на стреса, предизвикан не само от робството на монополите, но и  с добавка на определени порции катастрофични новини, Станишев и Местан могат да изглеждат толкова бели и добри.

Източникът на „новината” е руски сайт, много приличащ на нашите най-жалки жълти вестници. Той сам е определил периметъра на интересите си – НЛО, извънземни, призраци, аномални явления, пророчества. А сега и Сноудън.

Как така руските учени не са разбрали, че тази есен ще има мощни слънчеви изригвания, та е трябвало Сноудън да ги светва. Слънчевите изригвания са нещо, което се съобщава заедно с метеорологичната прогноза по цял свят и може да се прогнозира месеци напред. Настина много плоско. Както казва един форумец в мрежата „Даже и сексът на Джулиан Асандж с шведки без презерватив звучеше по-убедително от това.”

 

Какви нови страхове ни готвят пиарите на властта , тепърва ще видим. Според някои е възможно някой болен мозък да опита и политическо убийство, което да затегне реда в центъра на столицата и да ограничи достъпа на хората до институциите.

Непременно ще опитат, както вече го направиха, сблъсъци и конфликти вътре сред протестиращите. Колкото и да са внимателни за провокации, не могат да съперничат на една смазана десетилетия машина с мозъчни тръстове по активни мероприятия и целия ресурс на държавата.

„Да се игнорира страхът би означавало да се поставим в евентуална смъртна опасност. Дори човекът, който се държи геройски на бойното поле, признава, че е уплашен, ако е честен. Хората, които имат наглостта да ни управляват и които наричат себе си наше правителство, добре разбират този основен факт на човешката природа. Те го използват и култивират.”, казва Робърт Хигс в статията си „Политическа икономика на страха”.

Но това не значи лековерие на всякакви опити да за всяване на страх. Човек има способността да разсъждава и да открива несъответствията било ви нформация, било в разговор, било от трибуната на парламента.

Той твърди, че когато правителството не успее да защити интересите на хората както е обещало, то винаги намира някакво извинение, често прехвърляйки вината върху някоя част от населението – изкупителни жертви като търговци, лихвари и непопулярни етнически или религиозни малцинства. Никой принц, уверява ни Макиавели, не е чувствал липса на правдоподобни обяснения, когато му се е налагало да маскира вероломството си.

Но когато хората вече са изпитвали повече от две десетилетия вероломството и цинизма на властта, по-трудно ще бъдат манипулирани. Особено когато са образовани, пътували по света, свободни млади хора. Поколението, което не познава „сладостите” на робството.

Но трябва да има сетивата и търпението да се бори. Защото те пак са тук и пак искат да останат по възможност завинаги.

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:39
Влезте, за да коментирате