За двойния аршин и парите на Сорос

Неделя, 11 Август 2013 17:41 Публикувана в Гледища Прочетена 2055 пъти
Драго Иванов (със знака на победата) в един от дните на протеста срещу кабинета Драго Иванов (със знака на победата) в един от дните на протеста срещу кабинета

Публикуваме материала на журналиста Драгомир Иванов от личния му профил във Фейсбук с негово съгласие.

Двойният аршин е любим похват на българските медии (а и не само на тях), но в комбинация с обикновен мързел и припряност често води до зловонни резултати. Всички централни всекидневници, радиа и телевизии получават публично финансиране - било чрез реклами на европейските програми, било чрез договори за популяризиране на дейността на институции и служби, или пък от директно участие в обществено финансирани инициативи (например Junior Achievement, за наемане на стажанти).

Но нерядко проявяват странна избирателност и ревнивост към държавните, респективно международните пари. За нас може, но за други - не.

Статията "Лидери на протеста с добри бюджети" във вестник "Преса" вдигна вече бая пушилка, като уж разкри как Тръстът за гражданско общество в Централна и Източна Европа плащал на известни лица от протестите срещу кабинета "Орешарски". Доста избирателно и тенденциозно се изброяват проекти на половин дузина известни нестопански организации и фондации, в които работят въпросните личности с експертна слава. Внушението е ясно: дългата ръка на Вашингтон и вечният българомразец Джордж Сорос стоят зад демонстрациите в София, а донорски структури като Тръста и "Отворено общество" плащат на рушителите на реда и смутителите на тишината в страната.

Да видим обаче какви подробности удобно ни спестява статията. От тия 142 гранта на Тръста (който впрочем приключи дейността си в края на април) внушителни суми са отишли в организации, които най-малкото е смешно да бъдат свързвани с протестите. Подпомогнати са например два проекта на Центъра за независим живот, организация в помощ на хората с увреждания, съответно за 95 560 и 45 700 долара (www.ceetrust.org/grant/577/;http://www.ceetrust.org/grant/781/), както и на Спешъл Олимпикс България (www.ceetrust.org/grant/227/). Вероятно скоро трябва да очакваме на площад "Независимост" и агитка от инвалидите, не ли?

Нещо повече, от помощта от Тръста са се възползвали и хора, които надали бихме нарекли симпатизанти на протестите. Сред получателите на средства например се нарежда и Българската социологическа асоциация, ръководена от проф. Михаил Мирчев (www.bsa-bg.org/index.php/2012-05-21-15-13-48), гравитирал в миналото около БСП и извършвал социологически поръчки на Столетницата с агенцията си "АССА-М".

Социологическата асоциация е получила над 80 000 долара по два проекта (www.ceetrust.org/grant/582/ и www.ceetrust.org/grant/246/). А ето какво казва членът на нейния управителен съвет д-р Иво Христов в интервю за "Фокус": "Предполагам, че тези, които сега дават зор за предсрочни избори, са си направили много добре сметката, а именно, че Плевнелиев ще назначи нов служебен кабинет от подопечните нему. Вече виждам новия фантом - Саша Безуханова и други такива "експерти на прехода", та по този начин те да си подсигурят служебна победа..." (www.focus-news.net/?id=f25156).

Звучи ли ви като "соросоид", платен от омразния Вашингтон?

Още един прелобюпитен факт: зловещото "Отворено общество" подкрепя и Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" (http://inso.bg/activity/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82). Институтът, наследник на Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, се ръководи от проф. Петър-Емил Митев, и приютява символни за левицата имена като Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Андрей Бунджулов.

Цитат от актуално интервю на проф. Митев за "24 часа" по повод протестите: "Премиерът Орешарски е очевидно преди всичко финансист, човек на действието, а не на общуването. Твърдението, че е "сламен човек", е несправедливо" (www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2186956).

Та по логиката на вестник "Преса" Сорос най-вероятно дърпа конците и на контра-протеста.

(В скоби. Всички уважаващи себе си международни организации се обръщат към реномирани специалисти от целия политически спектър, без да се интересуват от симпатиите им. Лявата германска фондация "Фридрих Еберт", свързана със Социалдемократическата партия на Германия, покани на дискусии през април и май тази година Огнян Минчев и Антоанета Цонева - www.fes.bg/?cid=12&NewsId=1110. Ако "Преса" и Пеевските й дружки бяха узнали това по-рано, навярно щяха да разтръбят, че берлинските камеради на Станишев също рутят червеното правителство. Предлагам на авторката Е. Кодинова да звънне в канцелариите на г-дата М. Шулц и З. Габриел и да пита тъй ли е.)

А сега черешката: самият Сергей Станишев също е маша на Сорос! Да, съвсем сериозно. В първите години на Българското училище за политика - друга подмолна структура на враговете на българщинАта, както узнахме от "Преса" - младият тогаз лидер на БСП членуваше в програмния му съвет. Ето какво казва бившият изпълнителен директор Светлана Ломева в старо интервю за в. "Монитор":

"Когато открихме нашата школа, се срещнахме с всички парламентарно представени партии и техни представители бяха излъчени в програмния ни съвет. Така г-н Станишев попадна в него. В последствие той стана министър-председател, което означава, че не би могъл да участва активно в срещите. Затова стана почетен член. Аз мисля, че той е успешен политик. (...) Той налага един нов стил и модел на поведение". (www.schoolofpolitics.org/index.php/news-blog/arhiv-novini/122-2011-12-22-12-37-37)

Да обобщим. Джордж Сорос (Дьордь Шорош) командва протестите, а и контра-протестите в България. От мрачната си цитадела нейде отвъд Атлантика държи на къса верижка и самото правителство. При това положение няма начин Волен Сидеров да не е негов незаконен син, а Шамара - резултат от позакъснелия му продуцентски мерак. Последното обещава вече безмилостна война от ревност, и не с кого да е, а с Митю Пайнера.

PS Познавам журналисти, които дават мило и драго да се намърдат в някой от тия институти, центрове и фондации. Само и само, за да издрапат от лепкавото, миризливо блато на медиите и най-после да си уредят животеца. И когато не успеят, злобата е безпределна.

Последно променена в Вторник, 20 Октомври 2015 10:50

1 коментар

 • Връзка на коментара Mariana Понеделник, 12 Август 2013 01:18 публикуван от Mariana

  Podkrepyam statiyata i avtora.
  George Soros nyama nishto obshto sus sluchvashtoto se u nas, a osven tova toi e i priyatel na Bulgaria.
  Biografichnata kniga za nego e prevedena na bulgarski ezik. Vseki, koitop se interesuva, moje da ya prochete.
  A za po-lyuboznatelnite eto i oshte informaciya:
  http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros

Влезте, за да коментирате