Духовете зад Бареков и Миро Найденов

Сряда, 21 Август 2013 14:59 Публикувана в Гледища Прочетена 1416 пъти
Ако се взирате внимателно в размазания пейзаж, може да откриете странни образи Ако се взирате внимателно в размазания пейзаж, може да откриете странни образи

Уникална партия изгря на политическия небосклон. С левия крак тя ще е в лявото пространство, с десния – в дясното, а за центъра – каквото остане. Но не в това е нейната уникалност.

Лево-десно-центристки партии у нас – дал Господ. Дори може да се каже – такава е почти всяка, макар че не си го признават, за разлика от тази.

Нейни учредители са екс земеделският министър Мирослав Найденов и трима отцепници от ГЕРБ с фамилия „Димитров”.

Дотук нищо ново.

Уникалността на тази формация е, че въвежда механизма на самолустрацията. Тоест, ръководството доброволно се отстраняват от властта и няма да се борят за власт. Никога! „Нито аз, нито колегите ми - бивши депутати, ще влезем някога пак във властта", твърди Найденов. За какво ще се борят, засега остава тайна.

Другото оригинално решение е, че партията няма да има лидер. С триста зора може да сложат нещо като председател, но само колкото да свиква заседанията.

Работното заглавие на формацията е ГЕРБ-2, но на 22 септември, когато официално я учредят, сигурно ще сменят името.

Останалата членска маса щяла да се попълва от „млади и необременени” хора.

Примерно като младия и необременен от политиката Николай Бареков, който току-що обяви, че излиза от журналистиката и влиза в политиката.

Не твърдим, че има някаква топла връзка между двете партии и БСП и ДПС. Не казваме, че имат нещо общо с Делян Пеевски, Цветан Василев или друга известна фигура.

Общото между групите на Бареков и Миро Найденов бяха много близките отношения с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и обявяването му за враг № 1 в едни и същи времеви периоди. Това поне е безспорно.

Но какво крие задкулисието, не ни е съдено да узнаем на този етап. Гледаме само като зрители тази пиеса и просто констатираме някои детайли, без да схванем наратива, както обича да се изразява Лютви Местан.

Виждаме примерно как от време на време като бащата на Хамлет се мярка величествената призрачна фигура на главния прокурор Сотир Цацаров. Той ту ще се появи около печатницата в Костинброд, ту ще се мерне из коридорите на Съдебната палата, докато викат Найденов да даде показания.

Понякога зад завесите надничат Мая Манолова, Мишо Шамара или друг персонаж. Но това е само началото от спектакъла. Предстои да видим нови партии и герои. Не точно нови, просто в нови роли и конфигурации.

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:25

5 коментара

 • Връзка на коментара КОМЕНТАР Четвъртък, 22 Август 2013 03:51 публикуван от КОМЕНТАР

  да така е всички са врагове на народа и затова ще ги сменим с нови лица.Трябва да дадем шанс на Бареков и други като него

 • Връзка на коментара миро Сряда, 21 Август 2013 22:20 публикуван от миро

  То нито левите са истински социалисти, нито десните са капиталисти в добрия смисъл на думата. Само националистите май са най-изявени. Едно е най-сигурно: всички са врагове на народа.

 • Връзка на коментара БАРЕКОВ Сряда, 21 Август 2013 20:56 публикуван от БАРЕКОВ

  Бареков действа много умно-и хода с ТВ7 е много добър.Така се прави -да се научат и действащите политици от него

 • Връзка на коментара Rado44 Сряда, 21 Август 2013 20:30 публикуван от Rado44

  Странно четиво - чудя се да се озадача ли да се посмея ли. Много завоалирана работа - хаха

 • Връзка на коментара Духолюба Сряда, 21 Август 2013 16:47 публикуван от Духолюба

  Пссссссссът Кики тук ли си?!

Влезте, за да коментирате