За босилека и статуята фар в Царево

Понеделник, 02 Септември 2013 09:41 Публикувана в Гледища Прочетена 1460 пъти
За босилека и статуята фар в Царево Снимка: theoz.org

На пръв поглед темата е банална. Един кмет, в случая на Царево, решил да похарчи едни пари за една статуя. Жителите на черноморското градче пък искали да им асфалтират улиците.

И се захваща един естетическо-битов спор. Кметът Георги Лапчев държи да го запомнят с 10-метров а (с постамента – 12-метрова) и 3-тонна бронзова фигура на тракийска царица, защото асфалтът така и така ще се разбие и пак ще трябва да се оправя.

Идеята за мегаломанския проект е лично на кмета, а скулптор е Пламен Койчев. Короната на творбата ще предупреждава корабите, че опасно приближават Царево.

И дотук нищо ново. Ако сте ходили в Хасково, няма как да не сте видели най-голямата Света Богородица на Балканския полуостров, която прилича повече на колхозничка от композиция на Вера Мухина, нежели на Светата Дева.

И както обикновено се случва у нас, споровете започват след дъжд качулка. Защото монументът вече е стоварен с хеликоптер и чака тържественото си откриване.

"Това е тракийска царица и къде другаде, ако не в Царево, да бъде вдигнат фар с облика на тракийска царица", аргументира се кметът пред Би Ти Ви. Местните жители обаче се възмущават, че за статуята, която не искат, са дадени куп европейски пари, а в същото време улици в близкия квартал "Василико" не са асфалтирани.

В дебатите се включва и сливенският митрополит Йоаникий, който написа специално писмо, в което изрази несъгласие с идеята за езически символ на мястото на стария фар, който беше във формата на кръст. Той подкрепи местните християни в искането им на мястото да има символ на св. Андрей Първозвани или на св. Николай Чудотворец. Отговор от местната управа обаче не получил.

Енориаши пък се опасяват, че поставянето на тракийската царица в близост до местна стара църква може да докара беди на жителите на града, както в Перник, където по думите им ги треснало земетресение заради кукерските игри.

"Това е тракийска царица и къде другаде, ако не в Царево, да бъде вдигнат фар с облика на тракийска царица", пита риторично г-н Лапчев.

Та като споменахме квартала Василико, да кажем и за паралелния езиковедски спор около името Царево, дошло да замени предишното име Мичурин, в чест на съветски корифей в областта на ашладисването на плодове и зеленчуци.

Според друга група спорещи, които не се интересуват нито от статуята фар, нито от асфалта, оспорват името на града Царево. Това е резултат на недоразумение, смятат те. Гръцкото име на града – Василико, произлиза от босилек, но чиновниците от общината  решили, че е от Василевс.

Други лингвисти питат откъде произлиза думата „босилек”, ако не именно от „василевс”. Царска билка.

Може като компромис да се сложи и един паметник на Мичурин,  защото на руски означавало също „босилек”, предлага някакъв зевзек.

„Чернокапците и те изперкаха, както всички де - откога една древна царица, пък била и тракийска, е езическо божество или символ”, гневи се в социалната мрежа друг.

„Властите е трябвало да се допитат до населението или поне една обществена дискусия да бяха направили първо. А и царицата с едни не европейски черти ми се види.”

„Преди да щракна на новината със снимката, статуята ми приличаше на октопод.”

Но едно от мненията изглежда съвсем прагматично и в духа на времето: „Три тона бронз? Още преди да монтират статуята, нашите хора ще го разфасоват за скрап”.

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:16
Влезте, за да коментирате