Жабокреци и деветосептемврийци се произведоха в рицари на Кръглата маса

Понеделник, 09 Септември 2013 11:35 Публикувана в Гледища Прочетена 991 пъти

Телевизите днес склониха глава пред 9 септември 1944 г., най-трагичната дата в новата история на България. „Тежката артилерия” Анна Цолова-Виктор Николаев, която Нова телевизия гордо пропагандираше във всякакви предавания, се измъкна „по терлици” с гледната точка на репортер, който е роден след промените, и се разхожда из Музея за социалистическо изкуство. Уж обществената БНТ дори в културната си програма включи участници, които твърдо защитаваха тезата, че на този ден страната ни е получила свободата си. Знаменитата представителка на червената българо-руска олигархия Светлана Шаренкова изтъкна, че баща й е бил освободен тогава от затвора. Какво да се прави? Тяхна е държавата, тяхна е телевизията, тяхна си е и мафията. Затова те всячески искат да ни внушат, че и миналото е тяхно, и бъдещето също.

 Тон в държавата, естествено, дава произведеният в червен аристократ Сергей Станишев. Години наред лидерът на уж реформиралите се комунисти отдава чест пред всички събития, свързани с БКП, на които придава героизъм. Последно вчера отпразнува Девети септември, предпоследно  - така наречената Жабокрекска акция, и двете абсолютно безспорно вдъхновени от Сталинския СССР. При това без капка героизъм. При акцията е нападната Кочериновската почивна станция. Пленена е предалата се охраняващата ги рота в село Пастра (запасняци). Разбити са работилници и складове в местността „Жабокрек“ и е обезоръжена предалата се в местността Пчелина рота (тиловаци). Партизаните вземат трофеи - оръжие, боеприпаси и продоволствие. На обектите са нанесени значителни материални щети. Овладяна е сградата на смесеното българо-германско командитно дружество „Гранитоид“. В хода на акцията са ранени двама партизани. Убити са 25 германски войници и техническия директор на дружеството „Гранитоид“ Райнхард Томанек. По спомените на живеещи в района хора, нападението е срещу възстановяващи се ранени германски войници. Спомените съвпадат с версията на регента Богдан Филов, който посещава района след 4 дена за годишнината от смъртта на цар Борис III. Според него 7 от загиналите германски войници са били болни.

По спомените на американския репортер Чарлс Ланиъс, който е бил в България точно на 9 септември, първото бойно поделение, което е видял, „ се състоеше от момчета с розови бузи, загрубели старци с увиснали мустаци и едрогърди жени – всички с общ знаменател: вид на свирепи безжалостни воини. Слухове за изнасилвания и грабежи, идващи от провинцията, предхождаха руснаците. Одобрителните викове и приветствия на посрещачите започнаха, когато водещата колона премина под портрета на Сталин, окачен върху набързо построената победна арка, украсена с червени знамена. Вечерта софийските ресторанти и кафенета бяха препълнени с гладни руснаци. Контролираха движението военни полицаи, които скоро бяха заменени от едрогърдести рускини с ботуши и шмайзери. Една седмица по-късно руснаците приключиха окупирането на България. Червената армия започна операции за събиране на храна. Селяни, които допреди часове развяваха червени знамена и крещяха приветствия, сега протестираха, когато съветските войници им грабеха прасета, говеда, коне и си присвояваха храната и фуража им. След няколко злополучни случая обаче селяните разбраха, че е най-добре да оставят войниците да вземат каквото си искат. Скоро стана явно, че Съветите ще управляват България твърдо, неумолимо и тоталитарно”. 

Днес Станишев и компания се приравняват към приноса на западните демокрации за успеха им срещу нацизма. Не му пука, че нацизмът е отдавна приравнен с комунизма. Той прекрасно е усвоил именно тоталитарното умение черното  да нарича бяло, а бялото – черно. Трагедията е, че не ни оставят шанс и за старозаветната притча за Моисей, който водил народа си из пустинята 40 години, докато не умре и последният роден в робство.

Защото децата на жабокреците и деветосептемврийците искат да ги провъзгласят за „рицарите на Кръглата маса” – те да задават живота ни, те да са вечно на власт, а техните деца да бъдат произвеждани в благородници, които да ги наследяват. Те вече се смятат за безсмъртни. Нищо чудно да се приравнят и с божества, затова им е нужен и Жабокрек, и 9 септември.

Ако го позволим. 

Последно променена в Понеделник, 09 Септември 2013 11:50
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате