Гласуват кабинета „Орешарски” във вторник

Четвъртък, 23 Май 2013 16:17 Публикувана в Гледища Прочетена 1046 пъти

Възможно е правителството на Пламен Орешарски с мандата на БСП да бъде гласувано още в началото на другата седмица. Номинираният за премиер каза, че още в понеделник или вторник ще предложи кабинет.

Президентът Росен Плевнелиев вече връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на БСП. Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който има най-много депутати и пръв получи проучвателен мандат за съставяне на кабинет, спази обещанието си да не го бави и го върна веднага на президента, тъй като БСП, ДПС и "Атака" няма да го подкрепят, а ГЕРБ няма мнозинство в парламента. Той се надява да получи и подкрепата на ГЕРБ. "Сигурен съм, че представителите на ГЕРБ знаят най-добре колко е тежък моментът", добави той.

БСП гарантира, че ще се вслуша в мнението на ДПС и няма да пипа плоския данък, въведен от предишния им кабинет. В предизборна си програма червените предложиха връщане на прогресивното подоходно облагане към края четиригодишния управленски мандат.

Нагласите са програмният кабинет на Орешарски да просъществува около година, след което да се проведат нови предсрочни избори заедно с тези за Европейския парламент. Една от причините е несигурната подкрепа за правителството, което ще зависи от благоволението на Волен Сидеров, който пък официално декларира, че няма да го подкрепи, но щял да е негов коректив.

Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази надежда, че на извънредно заседание в понеделник НС може да избере следващото правителство. Президентът обаче в понеделник ще отсъства от страната. Затова правителството ще бъде гласувано във вторник. 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров повтори, че партията няма да подкрепи и няма да участва в кабинета "Орешарски". 

Според него няма пречка да се регистрират депутатите на "Атака", след като се гласува правителство на БСП. Негови съпартийци уточниха, че ако "Атака" не се регистрира в НС, няма да могат и да се изкажат. "Ние юнашко доверие не можем да дадем на никого. Ще бъдем коректив, на което и да е управление", каза Волен Сидеров.

Последно променена в Неделя, 26 Май 2013 10:20
Влезте, за да коментирате