Издърпаха килимчето на Пеевски

Петък, 24 Май 2013 15:33 Публикувана в Гледища Прочетена 1070 пъти
Издърпаха килимчето на Пеевски Издърпаха килимчето на Пеевски

Зрителите останаха втрещени във вторник, когато в тв новините видяха на парламентарната трибуна да се изказва не кой да е, а самият Делян Пеевски. Едричкият депутат от ДПС, който рядко се мярка в Народното събрание, този път разярено крещеше към Цветан Цветанов.

С репликата „Погледнете ме в очите! Не ви ли е срам?” той отговори на ексминистъра, който заяви: „Не ни е страх от вас”. Но това все още не беше нищо. В рамките на час-два активността на Пеевски ескалира дотам, че парламентът извади служебния премиер Марин Райков от заседанието на кабинета, за да отговаря за цената на тока.
Причината за яростта на Пеевски обаче не беше в загрижеността му за народа, нито за сметките за електричество. Както става обикновено, зад големите скандали стоят пари. Зад грандиозните разправии стоят много пари. Работата беше в това, че същия ден Министерският съвет прие с постановление новите правила за разпределение на авоарите на държавните фирми в търговските банки. Така кабинетът на Марин Райков издърпа килимчето изпод краката на Пеевски и шефа на Корпоративна търгска банка Цветан Василев. Двамата бизнеспартньори влязоха в остър сблъсък с кръга около президента Росен Плевнелиев още след падането на правителството „Борисов” заради намерението правилата да се променят.
Медийната империя на Пеевски за една нощ „обърна палачинката” и от обслужващи като камериери властта се превърнаха в злостни врагове и на Борисов, и на Плевнелиев, и на цялата му камарила. Обществена тайна е, че вдъхновители на решението на временното правителство са бившата приятелка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова и шефът н „Булбанк” Левон Хампарцумян. Техните банки не са сред най-облагодетелстваните при разпределението на държавните пари. Така и трябваше да бъде, за да не бъде обвинен след това целият приятелски кръг. Ударът обаче беше зашеметяващ, още повече че беше направен в последния момент, преди Райков да сдаде властта на кабинета „Орешарски”.
Острието на империята „Пеевски” Николай Бареков не само изрича нечувани обиди към бившите управляващи, но сега се опитва да им отнеме дори възможността да бъдат опозиция. Още на другия ден след изявите на депутата от ДПС кампанията на Бареков навлезе в нова фаза. Отсега нататък той не само ще гастролира из градовете с мощната техника на телевизията си, но и ще организира мощно гражданско опълчение, за да разгроми ГЕРБ. Каквото и да направят обаче, засегнатите едва ли ще си върнат предишното монополно положение.

Последно променена в Неделя, 26 Май 2013 10:22
Влезте, за да коментирате