На Орешарски рухването на Берлинската стена му било виновно

Петък, 18 Октомври 2013 07:25 Публикувана в Гледища Прочетена 1194 пъти

Пламен Орешарски, виден десен икономист и деец на СДС от 90-те години, е олевял, възприемайки лявата ритоорика на Сергей Станишев. Иначе не би произнесъл думите: „България изживя две кризи, чиито символи са рухването на Берлинската стена и на "Лемън Брадърс".

Приветственото му слово към участниците в Балканската среща, организирана от сп. Economist, звучи като самообвинение с припомнянето на шегата на българите през последните 5 години: "Сегашната криза не ни плаши, защото не сме излезли от предишната".

Орешарски за рухването на Берлинската стена няма заслуга, но прекрасно знае, че благодарение на нея страните от Вишеградската четворка, с която се съизмерваше и България в началото на 90-те години, станаха свободни и силни икономики.

 

Колкото до световната финансова криза, нека да напомним, че самият той по онова време беше финансов министър и тройната коалиция начело с неговия патрон Сергей Станишев непрекъснато уверяваше, че в България криза няма и ние ще я избегнем. В същото време  Орешарски замазваше очите с „буфери” в бюджета, за да може правителството да раздава щедри бонуси на своите. Разтревожени, кономистите си задаваха въпроса: Има ли пилот в самолета? Накрая приключиха управлението си  със спрени еврофондове заради съмнителни сделки за милиарди евро.

 

Премиерът недоумявал как така в България хората протестирали срещу „разхлабване на калона”. Не. Българите протестират срещу разпищолването на управляващите. Защото прекрасно знаят, че отново бонусите ще са за властта, а малусите за хората.

 

Тези хора прекрасно знаят също, че днес България си остана най-бедната не заради падането на Берлинската стена, а заради тези, които отново се опитват да я изградят. Орешарски отново е само буфер, зад които стоят бонусите на властта. Затова неговата политика прилича досущ на начина, по който той се спасява от протестите – през задния вход.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате