За какво се борят студентите? Не за купата на Съветската армия

Сряда, 30 Октомври 2013 09:03 Публикувана в Гледища Прочетена 1156 пъти

Въпросът за какво се борят студентите, окупирали университетите, се превърна в острието на контракампанията срещу тях. Със садистична страст репортери не престават да ги питат какво конкретно искат. Контрират ги ,че са хаотични. Други добавят, че са политически. Не ги упрекват само, че искат да вземат властта, което помним от началото на 90-те години. Тогава едни хора, чиито последователи са днешните властници, обвиниха десните точно в това. Както сполучливо отговори тогавашният лидер на сините Желю Желев: А вие за какво искате да се борим – за купата на Съветската армия?

Днес нещата не са се променили особено. Включително и рефренът „Това е вредно за България”. Само дето те искат от студентите да кажат, че ще направят партия и ще вземат властта. Не разбраха ли най-сетне управляващите, че те са много по-вредни и заради тях България загива. 


До тяхното съзнание и не стига искането за честност, прозрачност, гражданско общество. Не искат и да знаят, че студентите са срещу управлението на разплулата се в цинизъм, лъжи и интриги власт. Накратко, това, което днес наричаме задкулисие. Може и купата на Съветската армия да върнат, както е тръгнало.


Не, дами и господа, примитивните ви послания отдавна не вървят. Колкото и силно да звучи това, те се борят за онова, за което са се борили Ботев и Левски, в които иначе вие се кълнете. Те стоят високо над партиите и далеч по-високо от вас, колкото и да не можете да си го представите. А вие искате да ги смажете или просто да ги прокудите. Без тях и такива като тях ще ви бъде по-угодно. Но понеже вие от друго не разбирате, те са принудени да прибегнат до своята сила - блокада.

Последно променена в Сряда, 30 Октомври 2013 19:12
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате