При нашите социолози са точни само парите, които прибират

Четвъртък, 31 Октомври 2013 15:56 Публикувана в Гледища Прочетена 1272 пъти

Ако парламентарните избори бяха днес, БСП ще получи 99 мандата, а ГЕРБ 89, изчисли.”Сова Харис”. Сред партиите, които влизат в следващия парламент, е и все още нероденият Петко на Бареков „България без цензура”. Пак според това изследване, обявено като представително за страната, на най-висока подкрепа сред българите се радва  еврокомисарката Кристалина Георгиева с 42% одобрение. „Некои съображения“ за достоверността на това изследване:

Първо да припомним как „Сова Харис“ направи на маймуни България, Европа и целия свят, когато в нощта на първите избори за Европарламент у нас изкара ДПС първа политическа сила. Това било въз основа на стопроцентова извадка, според която печелеше ДПС, следвана от БСП,  ГЕРБ,  "Атака" и НДСВ. Всъщност подреждането бе ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н 

Така че днешното проучване на „Сова Харис” е твърде съмнително. То е съмнително и поради друга причина – поставянето на първо място по одобрение еврокомисарката Кристалина Георгиева. Особено след зле обмисленото й изяление, че сирийските бежанци можели да оправят демографската криза у нас и да подмладят нацията ни, най-вече в обезлюдените селища.

Като се има предвид масовото отношение на хората срещу т.нар. бежанци, много е съмнително дали въобще някой българин би я поставил в класацията на политиците, камо ли на първо място. Кой знае какви са били респондентите на „Сова Харис”…. Може би от пришълците?

Много съмнително е, че по популярност Пламен Орешарски е пред Бойко Борисов, както твърди агенцията. Ама хич не е за вЕрване.„Влизането” на партията на Бареков в следващото Народно събрание става ясно, като си спомним с коя телевизия работеше „Сова Харис” по изборите и как на частичния вот във Варна совата пророкува началото на края на ГЕРБ, пък неговият кандидат победи избраника на цели 17 партии. Така че и тук „Сова Харис” издиша.

Въобще при нашите социолози  са точни само парите, които прибират. Техните „прогнози” често пъти са откровени лъжи и манипулации. Примери колоко щеш.

Още в зората на демокрацията, през 1991 г. двама мастити днес социолози вещаеха победа на БСП и набутаха в 36-ото НС две безенесета, две седесета с тирета. Победи обаче т.нар. СДС-движение, БСП бе втора,  а тиретата станаха многоточие и отидоха в безкрайността.   

През 1999 г. симпатична социоложка подведе Иван Костов, че на местните избори 80 на сто от общините ще бъдат сини. Това не стана, БСП взе малко повече от половината. Тогава май Костов нарече социолозите врачки. Не си е променил мнението и до днес. И как ще го промени, след като през 2005 г. почти всички „допитвания“ не вкарваха ДСБ в 40-то НС, а тази партия влезе със 17 депутати?

През 2001 г. Първанов трая, но след като по време на предизборната президентска кампания почти всички социолози му даваха трето място – след Стоянов и Богомил Бонев, изригна и каза, че социолозите трябва да си изгорят дипломите на клада

През 2005 г. една червена агенция подведе жестоко „Позитано“ 20 с прогнозата, че БСП ше има 121 депутати, т.е. абсолютно мнозинство (тя получи едва 83 места). Пак през 2005 г. всички социолози сякаш групово ослепяха и никой не виждаше „Атака“ в парламента. Чак когато изборите почукаха на вратата някои се стреснаха и взеха да признават под сурдинка – на един му се появила с 2 на сто, друг привидял две и нещо. А хората на Волен взеха осем и нещо.  

Повече от необходимо е да има закон за социологическите агенции  и за организираните от тях  допитвания. Не може сульо и пульо у нас да има агенция, да прави проучвания и да сее лъжи. Трябва да има санкции за такива платени лъжци – това е точната дума. 

Но  кой да приеме такъв закон? Нали това трябва да направят същите политици, които плащат да ги лъжат и тях! На нашите социолози трябва да им бъде като обеца на ухото един класически случай, станал не къде да е, а в родината на социологическите проучвания и не с кого да е, а с първопроходеца „Галъп“ (да не се бърка с нашенския му вариант! - чисто съвпадение на имената, което дава тежест на българския). През 1948 г. малко преди края на предизборната кампания за президент между Хари Труман и Томас Дюи  "Ню Йорк Таймс" и други вестници  излизат със заглавие "Дюи победи Труман", базирайки се на проучвания на "Галъп".  Само че, ден по-късно става ясно, че победител е Труман.  Това се счита за медиен гаф номер едно, а от услугите на „Галъп“ след него се отказали рекордните за тогава 30 издания.


Да, ама в САЩ. У нас отговорът е  - и к'во от това?

 

 

Последните данни, изнесени от социологическата агенция Сова Харис, можете да прочетете тук:

http://svobodennarod.com/bulgaria/3336-sova-haris-bsp-pecheli-kato-v-1994-a-reformatorskiyat-blok-i-balgariya-bez-tzenzura-vlizat-v-parlamenta.html

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 01 Ноември 2013 13:27
Влезте, за да коментирате