БНТ пак си запуши устата и замръзна в страх от властта

Събота, 02 Ноември 2013 09:47 Публикувана в Гледища Прочетена 1798 пъти

БНТ за пореден път премълча за протестите. Това се превръща в изпитана практика за  държавната медия, която се сниши, след като през лятото, в разгара на протестите, МВР забрани на камерите й да снимат от високо, за да не се види колко многолюдна е демонстрацията по Царигрдско шосе. Снощи малко преди 21,00 часа голяма група демонстранти блокира сградата на БНТ заради гостуването на министър Драгомир Стойнев в предаването “Панорама”. В края на централната информационна емисия „По света и у нас” бе показана картина от централния вход на БНТ. Дикторите обаче така и не обясниха ЗАЩО хората протестират. Съобщението беше в стил „има тук едни хора”. След това в „Панорама” отново не беше обяснено от водещия Бойко Василев ЗАЩО и срещу кого. Само един от събеседниците – Иво Христов, спомена пред министъра, че демонстрацията е срещу него, но нали и той е служител на БНТ, се обяви срещу такива протести на "група хора".

Това не е първото премълчаване на уж обществената медия. По същия начин реагира или по-точно не реагира водещият на „Панорама”. Той също така премълча, когато премиерът Пламен Орешарски бе обсаден през лятото, когато бе изведен през изхода на БНТ, откъдето се изхвърля боклукът. Добре че събеседникът му – омбудсманът Константин Пенчев, едва в края на предаването тогава съобщи какво се случва.

 

Същото стана, когато скандирания "Оставка" огласиха Националния стадион "Васил Левски" точно в 14-ата минута по време на мача между България и Чехия на 15 октомври.  Скандирания имаше и при второто полувреме, но коментаторът загуби дар слово. 
Явно БНТ в желанието си да се сниши е предприела прийома от рубриката „No comment” на Евронюз. Разликата обаче е огромна. Макар темата да е формулирана в едно изречение, от нея се разбира КАКВО се случва. Иначе картината не казва нищо. Ако така ще я караме, по-добре цялата  телевизия да я кара в стила „No comment”. Другото е шум в системата. Тогава за какво са журналистите? По цял ден телевизията да показва картини без обяснения кой, какво, къде, как и най-важното - защо.


Вчера студентите демонстрираха пред парламента със затворени с  превръзка очи. Снощи БНТ пак си запуши устата. Протестиращите, без да са си запушили ушите, не чуваха и не искат да чуят какво говори министър Стойнев. Те отдавна изчерпват отношението си към това правителство с една-единствена дума – „Оставка”. Но какво се получава? Обществото ни започна да прилича на трите маймуни – едната със запушени уши, другата със затворени очи, третата с превръзка на устата. Така БНТ отдавна вече не е обществена телевизия, тя е на управляващите. Всъщност някой съмнявал ли се е в това? А иначе вчера празнувахме Деня на будителите.

Последно променена в Събота, 02 Ноември 2013 11:26
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате