Зинаида Златанова - експерт, ама близка на Моника Станишева

Вторник, 28 Май 2013 09:41 Публикувана в Гледища Прочетена 1670 пъти
"Приятна изненада нарече лидерът на БСП Сергей Станишев преди представянето в понеделник сутринта бъдещата номинация на Зинаида Златанова за министър на правосъдиетои  вицепремиер, който координира освен правосъдието, вътрешният ред и усвояването на еврофондовете. 
Това определено е реверанс към Европейската комисия, чийто представител в България тя беше до 1 май, но и верен човек до Станишев и съпругата му Моника Йосифова - Станишева. 
Преди да оглави представителството на ЕК, Златанова е работила като директор на дирекция "Европейска интеграция" в Министерски съвет (2001 -2007 по време на тройната коалиция. Родена е в София, завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Баща й е професор Камен Велев, бивш ректор на Химико-технологичния институт и заместник-министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобурготски, впоследствие е един от учредителите на партията на Кунева "Движение България на гражданите".
Златанова е свързвана с Моника Йосифова, съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев. Тя е член на борда на директорите на "Юропроджектс пойнт" – ЕАД, която участва в "Консорциум за диалог с администрацията" на Моника Станишева. През 2007 г. този консорциум печели обществена поръчка за 1 млн. лв. от министерството на държавната администрация при тройната коалиция за популяризиране на Оперативна програма „Административен капацитет”. 
 
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате