Изненадата „Петър Стоянович” има просто обяснение

Вторник, 28 Май 2013 11:27 Публикувана в Гледища Прочетена 3086 пъти
Пламен Орешарски предложи за министър на културата Петър Стоянович. Ортодоксалните червени функционери сигурно трудно ще смелят този странен избор. Защото Стоянович е свързан с най-емоционалните времена на СДС от началото на прехода, фамилно „обременен” от антикомунизъм. Той е син на известния критик и публицист Иван Стоянович и на актрисата Ани Бакалова.
Любопитна подробност е, че за министър на здравеопазването кандидат-премиерът Орешарски посочи д-р Таня Андреева. Петър и Таня са бивша семейна двойка и имат общо дете. Андреева пък беше председател на младежкото СДС през 2004г.
Но не седесарското минало на двамата е интересно в случая. СДС отдавна страда от тежки дефицити на идеи и кадри. Не са толкова важни и политическите митарства на Петър Стоянович като председател на партия „Гергьовден”, член на инициативния комитет за създаването на движение „България на гражданите” на Меглена Кунева.
Колкото сложна и нелогична да е една ситуация, тя винаги има просто обяснение. Къде е ключът от бараката за този ход на Орешарски?
Един епизод от историята на СДС неочаквано сглобява политически пейзаж, който хвърля светлина не само в двора на „Раковски”134. Петър Стоянович заема поста парламентарен секретар в групата на сините, а по-късно и началник на политическия кабинет на Надежда Михайлова в правителството на Иван Костов. Кариерата на Стоянович плътно е свързана с Михайлова и когато тя става председател на СДС, той оглавява международните връзки на партията. При кампанията преди местните избори през 2003 г., той ръководи предизборния щаб и без да информира ръководството организира среща на кандидата на СДС за кмет на София Пламен Орешарски с крупния хазартен и застрахователен бос и сочен за най-богатия българин Васил Божков. При избухналия грандиозен скандал Стоянович незабавно напуска СДС с обяснението, че възможностите му и неговият политически потенциал не са оценени подобаващо. Михайлова отстранява Пламен Орешарски, кандидатира се сама за кмет и катастрофално губи на изборите. 
По всичко личи, милионерът Божков е топлата връзка между синия активист Стоянович и зам.-министъра на финансите в правителството на Костов Орешарски. 
За разлика от други внезапно забогатели българи, Божков рядко излиза на светло. Но не е тайна, че винаги има подводници във властта. В един или друг момент за негови лобисти са смятани и Любен Дилов-син и близки до Меглена Кунева кръгове, които последователно са приютявали Стоянович. 
Васил Божков е много близък и с друг крупен олигарх – Максим Димов, който който прескочи от ДПС в НДСВ, за да заеме поста царски ковчежник. Димов е приближен до банкера Цветан Василев, финансовата опора на групата на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. 
Името на Петър Стоянович пък бе набъркано в политическия проект „АБВ”на Георги Първанов. Самият Стоянович не отрече, че водел „неангажиращи” разговори с Първанов. Бившият президент два мандата се смята за политически диспечер на интересите на бизнес кръгове, които дирижират интересни отрасли от икономиката. 
По всичко личи, Първанов ще е силната политическа фигура, която ще дърпа конците на Пламен Орешарски.  
Министри от неговата „квота” като Стоянович и Андреева ще заемат постовете, като хора, лоялни към „каузата” на експрезидента и неговите кръгове. 
 
Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:20

2 коментара

  • Връзка на коментара Ваня Четвъртък, 30 Май 2013 21:26 публикуван от Ваня

    Мила ми Светлано,
    силно се надявам, че 'Човекът' не е точно 'еродиран' (от англ. 'erode' - to become worn or eaten away, а ерудиран - който има ерудиция, образован. А ти, докато не се 'ерудираш', по-добре не се изказвай...

  • Връзка на коментара Светлана Сряда, 29 Май 2013 11:09 публикуван от Светлана

    Петър Стоянович е интелигентен, еродиран, с познания в много области и богат опит. Не мисля, че по някакъв начин ще навреди, а напротив. Човекът произлиза от много добро семейство, а това никак не е без значение.

Влезте, за да коментирате