Анонимният втори вицепремиер ще покаже къде е портфейлът на Орешарски

Вторник, 28 Май 2013 11:29 Публикувана в Гледища Прочетена 1007 пъти
Анонимният втори вицепремиер ще покаже къде е портфейлът на Орешарски Анонимният втори вицепремиер ще покаже къде е портфейлът на Орешарски

Освен подмяната в последния момент на Калин Тихолов с тази на напълно неизвестния Иван Данев правителството „Орешарски” ще се запомни и с още един прецедент. Кандидатът за министър-председател не обяви името на втория вицепремиер. Орешарски заяви, че това ще стане след месец, когато номинираният от него приключи със задълженията си.

Второто вице ще има координационни функции по отношение на икономическия блок министерства, уточни Орешарски.В общественото пространство се завъртяха две имена – на сегашния посланик в Швейцария Меглена Плугчиева и на Илиян Михов.

Според едни Плугчиева имала ангажименти в Берн, които трябвало да довърши. Това е доста странно, като имаме предвид, че служебният премиер Марин Райков за 24 часа напусна поста си в Париж, за да поеме функциите си в България. Плугчиева е доста по-приемлива фигура за БСП, тъй като тя от млада е социалистка. Напусна ръководството й през 2002 година, когато стана заместник-министър на земеделието в кабинета „Сакскобургготски” и уж скъса с партията. Нейната биография обаче удивително се покрива с понятието за „експерт”, което БСП въведе за състава на проектокабинета. Тя по спешност беше отзована от посланическия си пост в Берн при тройната коалиция, за да се заеме със забатачените еврофондове като вицепремиер. После пак като „експерт” беше предложена от Бойко Борисов за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Заради възраженията на Синята коалиция, че точно при тройната коалиция България се е провалила в усвояването на еврофондовете, ГЕРБ не подкрепи кандидатурата й. Миналата година обаче получи назначение от правителството „Борисов” в Берн.

Според други предстои назначение на българина Илиян Михов. Ученик на Бен Бернанке, председателят на Федералния резерв на САЩ, днес Илиян Михов е професор по макроикономика и иконометрия в INSEAD, бизнес университет* с кампуси във Франция и Сингапур. С огромен брой публикации в престижни издания, сред които и няколко статии в съавторство с Бернанке. Една от тях е анализ на Голямата депресия в САЩ. 

През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след Голямата депресия, Илиян Михов беше убеден привърженик на американския план за спасяване на финансовата система чрез изкупуване на т.нар. "отровни активи", за които президентът Обама отдели 787 млрд. долара. В България обаче той стана известен с идеята си за модификация на валутния борд във време, в което единственото общо между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната система, установена след голямата криза през 1996 - 1997 г. През септември 2009 г. Михов предложи да се "модифицира" режимът на валутен борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г. В началото на 2010 година неговото име влезе също в устата на Бойко Борисов, който го гласеше за трети вицепремиер по фондовете. Разубеден беше отново от Синята коалиция, най-вече от Иван Костов. Костов заяви, че той не познава добре обстановката в България и не познава регулативните механизми на БНБ. Михов трябва да коригира базовите си позиции и да стане ясно, че няма да прави промени във валутния борд и системата за влизане в еврозоната, заяви Иван Костов. От друга страна, шефът на ДСБ оправда включването на Михов в правителството, като се аргументира,  че все още няма напредък по усвояването на еврофондовете и има нужда от преструктуриране в тази сфера. Има на места тежка корумпирана администрация и е необходима смелост и компетентност, заяви Костов.

Ако наистина това е кандидатурата на Орешарски за втори вицепремиер, то  ще означава, че самият кандидат за премиер Орешарски ще сведе глава пред „модифицирането” на валутния борд. Досега той не е чуван да споделя чак за такова диаметрално противоположно виждане на собствената му привързаност към валутния борд. Освен ако не си премести портфейла вляво, където е сърцето му. А французите казват: „Сърцето ми е вляво, но портфейлът – вдясно”. Прогнозата на водещи икономисти в такъв случай е пълен крах на финансовата система.

 

Последно променена в Вторник, 28 Май 2013 14:17
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате