Печат на тази страница

Промяната като "промяна",или как ГЕРБ се опита да направи преврат по телевизията

Сряда, 13 Ноември 2013 17:56 Публикувана в Гледища Прочетена 926 пъти
Оценете
(3 гласа)

Журналист съм от 20 години, но не си спомням да съм присъствал на такава огромна подмяна на действителността. Всъщност последната, за която се сещам, беше от 80-те години – когато Кеворкян правеше „Всяка неделя“ по времето на соца, провеждаха се олимпийските игри в Лос Анжелис, но по телевизията не казваха и дума за това.

Защо казвам, че вчерашният ден е подмяна? Защото в телевизиите бяха насложени само две тези: едната, че е имало полицейско насилие, другата – че това беше спонтанен студентски бунт срещу правителството на Орешарски. Новината беше представена именно така и в световния обмен.

Всъщност вчерашният ден се случи благодарение на организацията на ГЕРБ, на няколко много добри пиари, които видяха, че не могат да съберат изключително много хора пред Народното събрание – както се случваше в края на 90-те години на миналия век. Вместо това те събраха около 500-700 души, които обаче бяха доста активни и които търсеха провокации с полицията – видях го с очите си, защото минах оттам. Нямаше никакви тълпи пред Народното събрание, нито помен или намек за това, което се случваше през 1996 и 1997 година.

Защо беше нужна тази дандания вчера? За да се направи снимка, която да обиколи световните агенции.

И ето: виждаме я във в. „Дневник“, който е препечатал скрийншот на страницата на Би Би Си. На фотоса виждаме младеж, който прилича на актьор от евенгелистки филм за живота на Исус – с цепната вежда отгоре. Снимката е на фона на храм-паметника „Ал. Невски“. Красота. Мечта за всеки журналист.

Същевремнно, докато се счупи тази глава, вътре в Народното събрание Красимир Велчев излезе с декларация, че полицията отвън извършва насилие. А Бойко Борисов се обърна към народните представители и призова Орешарски да подаде оставка, защото „окървавил“ протеста. Телевизиите не престанаха да бълват цяла вечер пропагандната теза за полицейско насилие. Всъщност такова нямаше. Отново казвам: нямаше дори и 1000 души около Народното събрание. Тук искам да цитирам част от редакционния коментар на БГНЕС:

„ГЕРБ унищожи и студентския протест. На 4 септември ГЕРБ унищожи гражданския, а на 12 ноември - и студентския протест.

Организираните от ГЕРБ екстремисти пред Народното събрание през вчерашния протест на практика убиха и студентския протест. Безредиците бяха идентични като тези от 4 септември. Тогава докараните с автобуси и камиони "свободни електрони" от ГЕРБ бяха въоръжени с вериги и се опитваха да щурмуват парламента. Във вторник вечер сцените бяха същите. Същата бе и целта - събаряне на законодателната власт.“

Впрочем снощи точно в 19 часа започна насилие пред Народното събрание – провокирано не от студенти, а от докарани агитки, това беше очевидно. Там имаше не повече от 200 души – говоря това като очевидец.

Защо в 19 часа? Защото тогава започват централните новини на големите ефирни телевизии Би Ти Ви и "Нова". Те, разбира се, се включиха пряко от площада пред Народното събрание – без да дават обаче общи планове. Това беше много съществено. И е много съществено за показването на всички протести от последно време – за да не се види колко малко са хората. А снощи, когато човек си пуснеше телевизора, оставаше с усещането, че се случва нещо като онова в Румъния през 1989 година.

Казвам това, за да подчертая виртуалната природа и същност на този протест. А какво полицейско насилие съзряха колегите, може да се види от множество кадри в интернет, както и в репортажите, излъчени по време на „протестите“.

Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2013 18:17
Влезте, за да коментирате