Изказване на Орешарски изправи управниците на нокти

Понеделник, 18 Ноември 2013 14:14 Публикувана в Гледища Прочетена 3212 пъти
Орешарски твърди, че за държавните служители на протестите "има събрани оперативни данни". Орешарски твърди, че за държавните служители на протестите "има събрани оперативни данни".

Чудовищен гаф на премиера Пламен Орешарски се опитаха да замажат управляващите. Държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа, обяви премиерът на среща с гражданските организации в петък. Още по-зловещо прозвуча изказването му, че има служители, които "все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници "в събитията пред сградата на Министерския съвет". Имало и други, „за които има оперативни данни”.

Още на следващия ден лидерът на ДПС Лютви Местан се възползва от митинга на Орлов мост, за да даде „кризисна пресконференция”. Той се опита да преиначи думите на премиера, като каза: „Всички ние имаме своите политически пристрастия. Държавният служител извън работно време може да има своите политически пристрастия, дори своето членство, но аз смятам за незаконно в работно време да участва в протести в работно време, ако се ангажира с открита пропаганда. В извънработно време, в събота и неделя това може. Вероятно това е имал предвид г-н Орешарски”. 


Господин Орешарски обаче очевидно далеч не е имал предвид това, тъй като протестите от самото начало винаги са били в извънработно време.

 

Нещо повече, в неделя вечер, се наложи да го опровергае и вътрешният министър Цветлин Йовчев във „Всяка неделя”, че такива данни „не са събирани, не се събират и няма да се събират”.


Тази сутрин по БНТ членът на ръководството на БСП Юрий Асланов също „коригира” Орешарски. „Разбира се, че не могат да бъдат уволнявани хора по политически причини”, заяви той, но акцентира върху частта от речта на Бойко Борисов за Орешарски. „Бойко Борисов говори за Пламен Орешарски като държавен служител – това не трябва да бъде смесвано, премиерът е политическо лице, не държавен служител. Държавните служители имат някои ограничения, но никой не може да ги спре да изразяват мнението си като граждани”, декларира Асланов.

 

Още в събота сутринта ГЕРБ декларира, че ще сезира Европейския съюз за нарушаване на основни човешки права, едно от които е правото на протест.

Последно променена в Понеделник, 18 Ноември 2013 14:29
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате