Печат на тази страница
Министър-председателят Пламен Орешарски даде първото си телевизионно интервю за националната телевизия

Ще угоди ли Орешарски на КТБ ?

Яростта на Делян Пеевски е силно „катализирана“ от действията на служебното правителство
Четвъртък, 30 Май 2013 18:35 Публикувана в Гледища Прочетена 1878 пъти
Оценете
(16 гласа)
{youtube}VgtPBn_JKr0{/youtube} Министър-председателят Пламен Орешарски Денят ON AIR

Министър-председателят Пламен Орешарски даде първото си телевизионно интервю за националната телевизия. В ранните часове на 30 май 2013 г., той изложи мнението си по широк спектър от въпроси. Интервюто на министър-председателя беше разпространено под леко претенциозното заглавие „В интерес на обществото ни няма да се съобразявам с интересите на когото и да било“.

Справедливостта изисква да признаем, че премиерът Орешарски не е слагал заглавия на интервюта нито н БНТ, нито в БТА. Приповдигнатитят тон на заглавието не е дефект на министър-председателя. Първият и за момента най-сериозен гаф, който се открива в изявленията му е брадясалият въпрос за депозитите на държавните предприятия в частните търговски банки.

Както читателите добре си спомнят, проблемът с депозитите датира още от 2009 г. Тогава вече бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков беше поискал справка за разпределението на депозитите на държавните предприятия по търговси банки и беше констатирал, че лъвският пай от тях се е паднал на Корпоративна търговска банка (КТБ). Другите две банки със значим дял от държавните депозити по онова време бяха „Инвестбанк“ и „Централна кооперативна банка“. Информацията от справката на Дянков изтече в медиите, по-точно във вестник „Капитал“ и избухна сканадал.

Скандалът се задълбочи, когато от Съюза на издателите поискаха официално справка за депозитите на държавните предприятия въз основа на Закона за достъп до обществена информация. Данните за монопола на КТБ се потвърдиха, дори се оказа, че делът на банката на Цветан Василев е нарастнал. Публиката беше шокирана и от факта, че депозитите на държавните предприятия не бяха се озовали нито в банките, които са предпочитани от частните вложители, нито при „обичайните заподозрени“ от типа на „СИБанк“.

Вдигна се голям шум, който по никакъв начин не накърни монополното положение на КТБ, която продължаваша да отхапва все по-големи късове от „баницата с депозитите“. Междувременно, под вещото ръководство на Цветан Василев и до голяма степен с парите на данъкоплатците, КТБ доразшири медийната си империя. За корпоративно-търговските банкерски увлеченията по футбола и по „Ботев“ Пловдив, изобщо не си струва да говорим на фона на факта, че медийната група на КТБ, състояща се от „монитори“, „телеграфи“ и всякакви седмоцифрени телевизии създаде на практика монопол върху осведомяването на обществеността.

Този монопол беше превърнат в откровено облъчване на гражданството, извършвано пак за сметка на данъкоплатците. Близо четири години тази медийна империя обслужваше Бойко Борисов, Цветан Цветанов и ГЕРБ като цяло. От февруари месец насам, същите журналисти (с или без кавички) громят „Боко“, „Цвъко“ и „герберята“.

Към края на и без това краткия мандат на служебното правителство, беше приета наредба, която се опитва да сложи край на монопола на КТБ върху депозитите на държавните предприятия. В нея са заложени разни изисквания, които според служебното правителство трябваше да доведат до разпределянето на държавните депозити в значително по-голям брой банки, като грубо казано се въвеждаше изричното изискване едно държавно предприятие да държи депозитите си поне в четири различни банки.

Формулировката на по-специализиран език гласи, че държавните предприятия не трябва да нарушават изискването “нетната им експозиция към една банка да не надвишава 25% от паричните им средства“. На хората се наложи да научат от медиите, че под “нетна експозиция” се разбира разликата между депозити и кредити на съответното предприятие в конкретна банка банка. Преследваната от служебното правителство цел беше повече от приемлива - парите на държавните предприятия да се разпределят по-равномерно между банките, така че да няма облагодетелствуване на отделни банки за сметка на данъкоплатците и реално да се намали рискът от държането на държавни пари на едно и също място.

Експертите веднага отбелязаха, че покрай благите намерения са останали и пробойни в наредбата, които биха позволили пак да се случва подобна извратена концентрация на държавни депозити в една и саща банка. Въпреки това, може да се каже, че беше направена крачка напред. Реакцията на лобито на КТБ беше не очевидна, а „очеизвадна“. Г-н Делян Пеевски не излиза от парламента и в пленарна зала обещава на Цветан Цветанов разни приятни преживявания, дори го взима на нещо като „личен отчет“.

Както вече „Свободен народ“ писа, яростта на Делян Пеевски е силно „катализирана“ от действията на служебното правителство, което сериозно посегна да дръпне килимчето на КТБ. Не можем да спорим с мастития депутат и по въпроса, чие е служебното правителство. Той го разглежда изцяло като създание на ГЕРБ и би било много трудно да се спори с това твърдение. В разразилата се внезапна люта свада между ГЕРБ и ДПС, блеснаха два хода на кликата на ГЕРБ. Едното е изявлението на Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчал убийството му. Другото е, че беше нанесен удар по интересите на КТБ, като близка до ДПС финансова структура. По една щастлива случайност, вторият акт на враждебност от страна на „герберята“ спрямо „депесарите“като цяло се оказа в интерес на обществото.

Тук е мястото да се отбележи, че групата около другият „концентратор“ на държавни средства – Централната кооперативна банка за сега спазва гробно мълчание и не коментира случващото се. Нещо, което е напълно в стила на групата около ТИМ, която изобщо не обича да попада във фокуса на вниманието на медиите, още по-малко на обществото.

В първото телевизионно интервю, дадено от г-н Пламен Орешарски като министър-председател, съвсем естествено стана дума и за депозитите на държавните предприятия. Доста неочаквано, новият министър-председтале показа не до там приемливо колебание по въпроса. Той изрази съмнения, че приетата от служебното правителство регулация е „залитане в друга крайност“. Подобна оценка не може да не накара да застане нащрек всеки, който следи борбите срещу монопола на КТБ. Същата реакция би трябвало да се очаква и от всеки, който се противопоставя на лошите практики в банковата система и в дръжавните финанси като цяло.

Съмнения в „новата регулация“ би могло да има единствено в посока на евентуалната необходимост от допълнителни мерки срещу „нагълтването“ с дръжавни депозити на една-единствена банка. Министър-председателят обаче демонстрира колебания от съвсем друг характер. Но нека да дадем думата на самия премиер и на водещите от БНТ, за да не си помисли някой, че се спекулира с казаното от Пламен Орешарски. Ето точният стенографски текст на тацзи част от интервюто, в която се коментират баталиите около депозитите на държавните предприятия:

Водещ Я. Стаматов:

Като си говорим за бизнес климат, г-н Орешарски, така, щe вземете ли предвид статистиката, едно... изследването, което направи служебното правителство, за това какъв процент от парите на държавните предприятия се държат в определени банки и ще направите ли нещо по въпроса?

Пл. Орешарски:

Ами, правителството направи една регулация, която в интерес на истината аз не я намирам много за добра. Според мен отиде в другата крайност. В нея имаше изискване всяко предприятие да държи пари в четири банки. Според мен това е ненужно разсейване. Противоречи на банковата логика. Вижте, когато взимате например кредит от една банка, тя обичайно иска и депозитите, и текущите обороти да минават през тази банка и това е обичайна банкова практика. Опитайте да вземете кредит, но да държите депозитите... тоест от една банка кредит, а вашите депозити да бъдат в друга банка. Това май няма да стане.

Водещ Я. Стаматов:

Но смятате ли, че е нормално 80-90 процента от парите на държавно предприятие, и то масово, да са в една банка?

Пл. Орешарски:

Не смятам, че е нормално. Смятам, че трябва да има конкурс и банката, която предложи най-добри условия... и може би заради опасенията, които и вие казахте преди малко, може би трябва и регулация, да не бъде само една банката. Но трябва и да се обмисли, така че в момента аз изказвам по-общи съображения. Мен не ме притеснява и тази наредба. Но да видим как работи. Ако покаже дефекти, ще видим тези дефекти и ще ги отстраним“.

Фактът, че горната дружеска беседа се коментира в този текст, би трябвало да увери г-н Орешарски, че всяка негова дума се следи от обществеността с повишено внимание, както и че поисканите от него „поне няколко часа“ спокойствие и толерантност са изтекли. Едва ли някой подозира автора на тези редове в каквато и да е симпатия към ГЕРБ и към неговия „втори отбор“ - служебното правителство. Едва ли някой може да заподозре автора на тези редове и в желанието от първия ден да започне „да клати клона“ на новото правителство. Но по разглеждания въпрос не може да има никакви компромиси и никакви „общи съображения“.

Събирането на огромна част от депозитите на държавните предприятия в една привилегирована банка – КТБ на Цветан Василев е огромен скандал още от времето на тройната коалиция. Това безобразие не само, че не беше премахнато от правителството на ГЕРБ – то беше задълбочено и доведено до абсурд. Цената, платена от КТБ за тези действия и бездействия на правителството на ГЕРБ, беше близо четири годишната яростна подкрепа за Бойко Борисов от страна на медийната група на Ирена Кръстева – Делян Пеевски. Стигна се до там, посланникът на САЩ да изрази неодобрението си за действията на медии с „неясен произход на капитала“.

Авторът на тези редове не се изживява като Меглена Кунева, която започна да се кара на правителството пет минути след създаването му и няколко дни след собствената си „блестяща изборна победа“. Но ако правителството смята, че на КТБ трябва да се угажда и през новия парламентарен мандат, то очевидно греши. Греши и върви срещу общестевните настроения. Публиката вече има доста ясни индикатори за това кой кого и как обслужва. Затова, дано колебанията и „общите съображения“ на премиера Орешарски се окажат грешка на езика, не добра формулировка или нещо от този род. Защото иначе излиза, че всичко си продължава по старо му.

Последно променена в Четвъртък, 06 Юни 2013 09:49
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате