Защо Вигенин ще връща дипломатите от ДС

Четвъртък, 30 Май 2013 21:14 Публикувана в Гледища Прочетена 1369 пъти
Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин

Новият външен министър Кристиан Вигенин обяви, че ще реабилитира кадрите на Държавна сигурност отпреди 1989г. Никой не се е съмнявал, че БСП и ДПС по тази точка имат общи виждания и ще направят всичко възможно да настанят кадрите на бившите служби във Външно или другаде. По техния си начин – конспиративно и без излишен шум в медиите.

Едва ли някой е предполагал, че Вигенин ще обяви завръщането на ченгетата толкова тържествено, а „Дума” курдиса новината на първата си страница.

Ето какво каза по този повод младият европейски социалист: „Ние не можем да зачеркнем поколението на нашите бащи и дядовци.” Трябва да напомним на Вигенин, че не всички от това поколение са били дипломати. И че хора тъкмо от службите, които той се готви да реабилитира, зачеркнаха кариерата и дори живота на хора от същото поколение. Техните бащи и дядовци не са били нито преследвани, нито лустрирани след промените. Те се пенсионираха с всички екстри на дипломатическата служба и най-високите пенсии. Прилича повече на привилегия, нежели на зачеркване. И същият този Кристиан Вигенин се готви да защитава интересите на българите по света. На всички българи, не само на баща си и дядо си.

Какво може да се каже за багажа на новия първи дипломат, за неговата кариера дотук, семейство и приятели. Все важни неща, за да се ориентираме с какъв опит ще изпълнява мисията си на български представител в този невероятно сложен, раздиран от противоречия свят. Какъв е багажът на Вигенин и какви са приоритетите му освен връщане на кадрите на бившите репресивни служби.

Кариерата на 36-годишния дипломат е банална и прилича на наръчник за образцовия млад социалист – спретнат хубавец с добро образование в сферата на международните отношения. Наричат го „джентълмен” заради изисканите обноски и премерено поведение. Дипломат, та дрънка, би възкликнал някой по-простоват избирател от Банишора. Също като приятеля си Сергей Станишев се е трудил единствено на партийното поприще..

Личният живот на Вигенин също е пример за подражание. Той се запознава със съпругата си Милена на учредителния конгрес на Българската социалистическа младеж. Тогава джентълменът е делегат от Ямбол. Дружбата им продължава в  Брюксел. Той споделя, че харесал гласа на бъдещата си съпруга, но съдбовен се оказва фактът, че двамата са избрани в националното ръководство на младежката организация на БСП. Избират да се оженят в напрегнатата обстановка преди парламентарните избори през 2005г. Но двамата са правили толкова много семинари, че една сватба не можела да им се опре, разказва тогава младоженецът пред медиите. Той има и едно тъмно петно в политическата си кариера. Раждането на наследника му променя цялата програма на изпълнителното бюро на БСП. Вместо да изнесе доклад за международното положение като външнополитически секпетар, той отишъл в родилното. Предпочел болницата пред „Позитано” 20. Кофти, но другарите му простили.

Кристиан Вигенин ще рзплита сложния възел на трудните отношения с Македония. Съседската държава придобива изключителна политическа тежест. Вигенин от 2007 г. е евродепутат и в един кратък период беше докладчик на Европарламента за тази държава. В политическите кръгове на Македония от левия лагер Вигенин е смятан за добронамерен и необременен политик, за космополит и изгряваща звезда на българската политическа сцена.

Като евродепутат освен балканските теми Вигенин е най-активен с изказвания за Русия и Украйна.

Вигенин бе сочен за необременен и политик без задръжки да опонира на старата школа дипломати. С първото си встъпление пред парадния вход на дипломацията той сътвори огромен гаф, който няма да остане без отзвук на Запад. Защото приемащите държави имат право да отхвърлят предложенията на шефа на Външно. И върху младия дипломат ще се лепне петното на мръсните тайни на комунистическите служби. Когато пиарът лъже, практиката не маже.  

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:22
Влезте, за да коментирате