Въпрос: Кога Ердоган е произнесъл скандалната си реч?

Събота, 14 Декември 2013 08:55 Публикувана в Гледища Прочетена 1526 пъти
Снимка: Дневник. Снимка: Дневник.

Партиите и институциите отбиха номера с декларации срещу скандалното изказване на турския премиер Реджеп Ердоган по време на предизборната му кампания в Кешан, недалеч от Одрин. “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар.  Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история”, заяви в прав текст Ердоган.

Два дни след гръцката остра реакция на думите му, българското МВнР излезе с декларация на говорителя си, който дори не беше си сложил името под нея. Дали в припряността от закъснението или от страх, той се покри в анонимност. По литературни данни би трябвало да се нарича Ивайло Кашканов. Президентът Плевнелиев се задоволи да каже, че застава зад декларацията, която била съгласувана с него.

 

Външният министър Кристиан Вигенин още повече се „сниши”. Той допусна, че Ердоган не е казал точно това. Какво е казал, трябваше да научим именно от външния министър. Нали има дипломати и служители в Турция, а в Одрин цяло генерално консулство, а Кешан ? И досега не знаем кога точно Ердоган е произнесъл въпросната реч. Има ли България дипломати, има ли политици, има ли въобще държава, пита се в задачата.


През това българският парламент бе зает да обсъжда воаяжите на националиста Волен Сидеров в Хавана, Париж и Венеция и да му води черно счетоводство колко пари е похарчил и откъде ги е взел. Ако може да се вярва на Бойко Борисов, след като БСП и ДПС си осигуриха мнозинство с двамата отцепници от ГЕРБ, хората на Ахмед Доган му скроиха номера с неудобните снимки. Косвено потвърждение на това е, че в същия ден, в който научихме за речта на Ердоган, се появиха снимките на Сидеров от плажа Варадеро,  Не че това е незначително, но не послужи ли то да се отклони общественото внимание? През това време националистите бяха заети със задачата да бранят своя лидер и въобще не обърнаха внимание на техния отколешен враг – Турция. Той пък се обади от другата страна на земното кълбо – чак от Китай, за да заяви, че пътува със собствени пари.


Три дни след реакциите в Гърция националистите се сетиха да излязат с декларация в парламента наред с останалите. И намериха начин да си отмъстят на ДПС, като заявиха, че то е проводник на политиката на Ердоган в България. 


“Заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се постави под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем – изявлението на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган. Преди малко чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС, едва ли не, представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза”, каза Местан. 


Изглежда са прави наблюдателите, които твърдят, че всъщност ДПС и хората на Касим Дал се боричкат кой да спечели благоволението на Ердоган.  Затова и „Народна партия за свобода и достойнство” излезе с едни гърди напред. Те излязоха с позиция, разпространена от пресцентъра на Реформаторския блок, в която се казва: „Премиерът Ердоган е добър приятел на страната ни и радетел за интензивно развитие на двустранните ни отношения". Но „добрият приятел” смаза студентските вълнения през лятото, а те искаха светска, а не ислямска държава. Той мина именно през трупа им, за да произнесе тази реч.  Реформаторите не подкрепяха ли потестите?


Няма ли същият този „добър приятел на България” за вице Бекир Боздаг, който изяви претенции към България за стотици ислямски „културни паметници“, които били занемарени. Боздаг иска ли ни повече, ни по малко от специален статус за обекти на българска територия? Сякаш забравихме и за срамната сцена, при която българските журналисти бяха изгонени от вечерята на държавния глава Росен Плевнелиев с Боздаг в Пловдив.


Спекулация ли е всичко това? И досега не знаем. Защото институциите не се интересуват нито какво точно е казал Ердоган, а дори и кога го е казал.

 

П.С. В интернет има запис от речта на Ердоган в Кешан с дата 7 и 8 декември. Вероятно тя е била произнесена миналата събота. Коментарите и отговорите на политиците обаче не оставят впечатлението те да я познават. Толкова ли нямат един преводач от турски? А може би, са се надявали да не стане достояние до българското общество. Толкова ли служителите в посолството и консулствата не гледат телевизия? Иначе нямаше да реагират 5 дни по-късно с недеждата да заметат проблема под килима.

Последно променена в Събота, 14 Декември 2013 17:26
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате