Държавната намеса в спор между равноправни търговски дружества е недопустима

Вторник, 25 Март 2014 01:02 Публикувана в Гледища Прочетена 921 пъти
Според огласеното становище на БСК, „политическата намеса в търговските взаимоотношения между две или повече компании, които са с равен статут по българското законодателство, е недопустима и вредна за цялостната икономическа среда, особено в период на криза“.   Според огласеното становище на БСК, „политическата намеса в търговските взаимоотношения между две или повече компании, които са с равен статут по българското законодателство, е недопустима и вредна за цялостната икономическа среда, особено в период на криза“. Снимка: Economic.bg

По повод  изказаното от страна на министъра на икономиката и енергетиката намерение за отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) и сезиране на Прокуратурата, в случай че последните не се издължат на Националната енергийна компания, Българската стопанска камара, в качеството си на национално призната организация, в която членуват енергийни дружества и енергийни потребители, изразява следната ПОЗИЦИЯ:

 

Подобни диалози следва да се водят не чрез медиите, а на масата на преговорите между отделните търговски дружества. Политическата намеса в търговските взаимоотношения между две или повече компании, които са с равен статут по българското законодателство, е недопустима и вредна за цялостната икономическа среда, особено в период на криза. Подобен натиск по същество представлява непозволена държавна намеса на пазара и, като цяло, е лош сигнал към бизнеса и към потенциалните инвеститори.

Недопустимо е различното третиране на длъжника НЕК, от една страна, и на ЕРП, от друга страна, на които под натиск се отказва да покрият чрез прихващане задълженията си, натрупани поради нормативното изискване за изкупуване на енергията от ВЕИ.

 

Настоящата тежка криза в енергийния сектор е резултат от дългогодишните популистки политически решения и опитите чрез влияние върху енергийните цени да се провежда социална политика. Тези решения нанесоха и продължават да нанасят тежки дългосрочни рани върху българската енергетика, тъй като непазарният ценови подход води до:

 

Финансов недостиг за възпроизводство и развитие на енергийната система;

 

Нелоялни и непазарни удари върху алтернативните енергийни продукти;

 

Липса на стимули за подобряване на енергийната ефективност;Нестабилност и тежки дисбаланси в енергийната система;

 

Невъзможност за изграждане на реален енергиен пазар.

 

Време е хората, които управляват процесите в енергетиката, да признаят, че ценовият удар върху енергийните потребители е неизбежен и е въпрос на време. Въвеждането на пазарните подходи в енергетиката ще се случи рано или късно – от управляващите зависи дали ще го направят плавно, или шоково при съответни социални компенсации.

 

Размахването на пръст и демонстрацията на сила от страна на държавата фактически показва нейната слабост и безпомощност за преодоляване на трайните структурни деформации в сферата на енергетиката.

 

Забележка: Коментирайки изявлението на министър Драгомир Стойнев в сайта на БСК се позовават на http://www.livenews.bg/stojnev-zaplashi-erp-tata-s-nacionalizaciq-zaradi-finansoviq-kolaps-na-nek-59373.html .

Последно променена в Вторник, 25 Март 2014 01:30
Влезте, за да коментирате