Антоний Гълъбов обвини ДКЕВР, че рекетира електроразпределителните дружества

Според известния политолог не бива да се изключва възможността руски компании да искат да придобият нашите ЕРП-та
Петък, 11 Април 2014 16:48 Публикувана в Гледища Прочетена 1062 пъти
След като обвини ДКЕВР в рекет спрямо електроразпределителните предприятия, доц. Антоний Гълъбов отрече и независимостта на енергийния регулатор: „За да бъде един орган независим има определени изисквания, на които тази комисия очевидно не отговаря. Още повече, тази комисия винаги е декларирала и особено през последните десетина месеца, плътна подкрепа за това, което държавата иска да направи. Тя не е равно отдалечена, за да бъде ефективен посредник между държавата, бизнеса и потребителите. Очевидно е, че ДКЕВР не е независим регулаторен орган“.     След като обвини ДКЕВР в рекет спрямо електроразпределителните предприятия, доц. Антоний Гълъбов отрече и независимостта на енергийния регулатор: „За да бъде един орган независим има определени изисквания, на които тази комисия очевидно не отговаря. Още повече, тази комисия винаги е декларирала и особено през последните десетина месеца, плътна подкрепа за това, което държавата иска да направи. Тя не е равно отдалечена, за да бъде ефективен посредник между държавата, бизнеса и потребителите. Очевидно е, че ДКЕВР не е независим регулаторен орган“. Снимка: Архив БГНЕС / http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=618133

На 10 април 2014 г., електронният сайт „Факти.бг“ интервюира политолога Антоний Гълъбов във връзка с продължаващия конфликт между НЕК и електроразпределителните дружества. (Виж: http://fakti.bg/biznes/92869-antonii-galabov-dkevr-reketira-erp-ta ). Доц. Антоний Гълъбов зае доста категорична позиция по няколко въпроса.На първо място, той заяви, че няма основание да бъде отнет лиценза на някое от елктроразпределителните дружества. Пред Венцислав Михайлов от „Факти. бг“ той заяви, че „отнемането на лиценз е крайна мярка, след една поредица от наложени и потвърдени от съда наказания. Така че, няма такива основания“.

Антоний Гълъбов даде интересен отговор на постоянно задавания въпрос през последните една – две седмици, дали ако енергийните дружества платят тези станали „митични“ 350 милиона лева, ще се решат проблемите на НЕК и българската енергетика. Както стана дума, през последните дни се получиха много отговори на този въпрос, които всички отговаряха на въпроса с „не“ и даваха различни аргументи за това, свързани с общата задлъжнялост и натрупаните проблеми в НЕК и в енергетиката като цяло. Доц. Гълъбов обаче погледна на въпроса от малко по-друг ъгъл и направи неочаквано остро изказване.

 

След като уточни, че проблемите на енергетиката и на НЕК няма да се решат с въпросните 350 милиона лева, той заяви: „Това ми прилича повече на натиск, за да бъдат платени някакви други пари за някакви други неща, а не точно тези суми“. И за да не се чудят читателите за какви точно пари и суми става дума, той добавя: „Това прилича на опит за рекет от страна на държавна институция“.

 

Антоний Тодоров разви мисълта си в дълбочина, като коментира дали ДКЕВР е независим и професионално действуващ орган. Отново по доста безкомпромисен начин той оцени промените в ДКЕВР и най-вече поведението на комисията:

 

Смяната на директорите му (на регулаторния орган ДКЕВР, б. ред.) и състава му през последните месеци показа, че това не е така. За да бъде един орган независим има определени изисквания, на които тази комисия очевидно не отговаря. Още повече, тази комисия винаги е декларирала и особено през последните десетина месеца, плътна подкрепа за това, което държавата иска да направи. Тя не е равно отдалечена, за да бъде ефективен посредник между държавата, бизнеса и потребителите. Очевидно е, че ДКЕВР не е независим регулаторен орган“.

 

В заключение, Антоний Гълъбов коментира и въпроса дали натискът над електроразпределителните дружества няма за цел да доведе до тяхното одържавяване или сегашните собственици да бъдат сменени от други компании. Оказва се, че той не изключва подобен сценарий. Според него е възможно и това да е целта, защото „положението с НЕК е твърде тежко. Компанията е в технически фалит предизвикан от проекта за АЕЦ „Белене“ и няколко други безумни проекти. Ние в момента сме в рискова зона по отношение на възможността да се достигне до ситуация, в която някой да придобие собственост върху НЕК“.

 

Антоний Гълъбов не изключва възможността „да се търси възможност за намиране на нови собственици върху разпределителните дружества“. Според него няма цялостна стратегия за енергетиката, защото „тя е стратегическа сфера за влияние на Русия в България“. По този начин, Антоний Гълъбов се присъедини към гледището на Красен Станчев, който през последните дни заяви пред няколко медии, че руски компании искат да придобият собственост над електроразпределителните предприятия. Припомняме, че пред „Дневник“ Красен Станчев заяви дословно:

 

"В енергетиката в момента има професионално водене на класова борба, чийто замисъл е да се изгонят чуждестранните инвеститори и да дойдат руските. И това се прави много професионално, само че професията е от друг характер. Това е замисълът в момента".

 

Редактор: Теодор Дечев

Влезте, за да коментирате