Банковата криза и вакханалията на неадекватността

Списание „Форбс“ критикува БНБ – от там се чудят какъв още медиен чадър да отворят над банките. ДАНС научава за изявленията на Борисов от „горещия телефон“ …
Вторник, 01 Юли 2014 14:34 Публикувана в Гледища Прочетена 1416 пъти
Франсийз Копола, списание „Форбс“: „Ако централната банка си вършеше работата както трябва, то масово теглене на пари нямаше да принуди една здрава търговска банка да затвори врати, още повече пък да се унищожи банковият капитал“. БНБ трябваше да приложи правилото на Walter Bagehot: Кредитирай свободно платежноспосолните банки с наказателна лихва срещу добро обезпечение. Изглежда тя не го направи: тя допусна при масовото теглене да се отворят големи дупки в балансите на банките и след това тръгна да ги запълва. Това не е добро управление на банкова криза. Погрешното управление на БНБ вероятно има отношение и към това, което стана след това. Или пък може би няма. На 27-ми юни стана второ масово теглене на влогове от банки от банка, която не е свързана с КТБ – Първа инвестиционна банка“ АД. Това второ паническо теглене принуди Президента на Р. България да излезе с изявление, което уверява вложителите, че техните депозити са сигурни. Това доведе и до отпускането на кредитна линия от ЕС“.    Франсийз Копола, списание „Форбс“: „Ако централната банка си вършеше работата както трябва, то масово теглене на пари нямаше да принуди една здрава търговска банка да затвори врати, още повече пък да се унищожи банковият капитал“. БНБ трябваше да приложи правилото на Walter Bagehot: Кредитирай свободно платежноспосолните банки с наказателна лихва срещу добро обезпечение. Изглежда тя не го направи: тя допусна при масовото теглене да се отворят големи дупки в балансите на банките и след това тръгна да ги запълва. Това не е добро управление на банкова криза. Погрешното управление на БНБ вероятно има отношение и към това, което стана след това. Или пък може би няма. На 27-ми юни стана второ масово теглене на влогове от банки от банка, която не е свързана с КТБ – Първа инвестиционна банка“ АД. Това второ паническо теглене принуди Президента на Р. България да излезе с изявление, което уверява вложителите, че техните депозити са сигурни. Това доведе и до отпускането на кредитна линия от ЕС“. Снимка: http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2014/06/30/what-on-earth-is-going-on-in-bulgaria/

Напрежението около банковата система сякаш се поотпусна, след като „понеделнишки“ опашките пред банките изчезнаха, а Европейската комисия и Международният валутен фонд подкрепиха българската банкова система. ЕК отпусна кредитна линия от повече от 3 милиарда и 300 милиона лева, а МВФ заяви готовността си да подпомогне стабилността на българската банкова система.

Само по себе си, това беше добра новина, която със сигурност е успокоила публиката много повече отколкото консултациите при президента Плевнелиев. На фона на хаотичните съобщения за заловени злосторници и вредители – кое от кое по-противоречиви и не вдъхващи доверие, че е хванат който трябва, подкрепата от Брюксел дойде съвсем на време. Да се надяваме, че няма да се налага да искаме каквото и да е от МВФ.

 

Външни критики срещу БНБ

 

Междувременно, станаха и някои неща, които няма да се харесат на миропомазаните в България. На първо място, възможно „най-капиталистическото“ списание в света - „Форбс“ помести статия, в която се говори в прав текст за „късна и неадекватна реакция“ на БНБ при действията на централната ни банка около проблемите с КТБ.
Авторката на статията Франсийз Копола (Frances Coppola), твърди дословно:

 

Ако централната банка си вършеше работата както трябва, то масово теглене на пари нямаше да принуди една здрава търговска банка да затвори врати, още повече пък да се унищожи банковият капитал“. (Виж: Frances Coppola, 6/30/2014, 11;12 AM, What on earth is going on in Bulgaria, http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2014/06/30/what-on-earth-is-going-on-in-bulgaria/ ).

 

Горният цитат обиколи целия български интернет, но продължението на мисълта на г-жа Копола остана някак си премълчан. А продължението е:

 

БНБ трябваше да приложи правилото на Walter Bagehot: Кредитирай свободно платежноспосолните банки с наказателна лихва срещу добро обезпечение. Изглежда тя не го направи: тя допусна при масовото теглене да се отворят големи дупки в балансите на банките и след това тръгна да ги запълва. Това не е добро управление на банкова криза.
Погрешното управление на БНБ вероятно има отношение и към това, което стана след това. Или пък може би няма. На 27-ми юни стана второ масово теглене на влогове от банки от банка, която не е свързана с КТБ – Първа инвестиционна банка“ АД. Това второ паническо теглене принуди Президента на Р. България да излезе с изявление, което уверява вложителите, че техните депозити са сигурни. Това доведе и до отпускането на кредитна линия от ЕС“.

Ще арестуват ли г-жа Копола ?

 

Редакцията на „Свободен народ online“ очаква с нетърпение как г-жа Франсийз Копола ще бъде привлечена под отговорност за злословие по адрес на БНБ, както и ще следи, дали в английското изданите на Форбс ще спрат възможността за коментари в сайта им в духа на вече станалия прословут член 152 "а" от Закона за кредитните институции. Докато публиката асимилира критиките на „Форбс“ към БНБ, от централната банка излязоха с нови градивни предложения, колко да лежи човек за разпространяване на неверни сведения за банки и предизвикване на паника. (Виж: http://www.vesti.bg/bulgaria/bnb-iska-zatvor-za-neverni-sluhove-za-banki-6016042 ).

 

На пръв поглед, би трябвало всички да сме солидарни с БНБ – който клати банковата система в страната и се гаври с вложителите би трябвало да си плати по най-скъпата тарифа. Но остава откровеното съмнение, че тези законодателни промени ще бъдат използувани не толкова като инструмент срещу създателите на масова паника и злонамерените дезинформатори, а срещу критиците на банковата система, чието поведение съвсем не е идеално, а ролята й през време на последните пет години на икономическа криза беше определено ПРОКРИЗИСНА.

 

Ние добре познаваме сръчността на нашите банкери, които не биха се посвенили да употребят предлаганите наказателни мерки вместо срещу криминални елементи, точно срещу собствените си критици. От край време, БНБ работи за създаване на нездрав медиен комфорт за търговските банки. Те и без това си живеят като миропомазани, с оглед на факта, че за голяма част от медиите те са или настоящи или потенциални спонсори. Сега, на фона на леката уплаха, с която се отърваха от възникналата внезапна криза, банките могат да получат като утешителна награда оръжие, което да може да се използува „не по предназначение“.

 

Домогват ли се банките до нови медийни привилегии ?

 

И наистина, ако някой твърди, че години на ред лихвите на банките са били ненормално високи, че те са „стригали“ луди печалби точно през най-тежките години на кризата, дали той би могъл да бъде подведен под отговорност ? Познавайки манталитета на поне част от нашите банкови деятели, мисля, че това е една напълно възможна хипотеза. Така че, нека не се чудим ако търговските банки се опитат пак да хванат риба в мътна вода – този път под формата на нови законодателни чадъри и дъждобрани. Не е чак толкова трудно, на фона на едва отминалата паника и при звуковата илюстрация на тупкащите сърца на вложителите, да се лансира законодателна инициатива, която да е насочена срещу злосторниците но да се използува срещу тези, които сочат и треските и гредите в очите на банкерите.

 

У нас всичко се прави по целесъобразност. И президентът Плевнелиев и поддакващите около него „национално отговорни“ политици и най-паче БНБ се скъсаха да обясняват, че атаката срещу банковата система е злонамерена и трябва да й се противодействува. Да е жива и здрава Европейската комисия, че подкрепи с пари, словесната подкрепа на българските политици за банковата система. Но по-важно е, че докато изброените фактори се заканваха на „дестабилизаторите“ на КТБ и на ПИБ, те говореха винаги за някакви неопределни, неидентифицирани и сякаш  неизвестни злосторници. Идентификацията остана на ниво някъде около Венци Чикагото ...

 

Политиците продължават да говорят за провокирането на банковата истерия „въобще“. По конкретните случаи – мълчат.

 

Един читател на електронния ни вестник, който очевидно смята, че в Реформаторския блок са се стекли последните останали капки честност в българската политическа система, запита на висок глас, защо от РБ още не са казали в лицето на Бойко Борисов, че „върши престъпление“ с говоренето си.

 

На този читател можем само да изкажем своето съчувствие, защото мълчанието на Реформаторския Блок може да има може би само една причина. Една, но солидна. На фона на разрастващото се обществено очакване, че догодина Бойко Борисов, евентуално пак ще „кара влака“, от РБ кротко си мълчат и не си създават конфликти със стратега от Банкя. „Реформаторите“ просто очакват да се промушат някака си в Парламента, след което да бъдат назначени за младши партньори в евентуално правителство, предвождано от ГЕРБ. Благословията на ЕНП за този конкубинат е гарантирана.

 

Впрочем, читателят не е забелязал единственото изключение сред общото мълчание в РБ – Радан Кънев си позволи да упрекне Борисов, че се е вписал „в хора на врачките, които създават паника“. (виж: http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-Borisov-da-ne-govori-za-banki-i-MVF-da-se-doverim-na-BNB-news_36605.html ). Позицията на г-н Кънев е съвсем уместна, ако не броим това, че той казва, че бил „изненадан“ от действията на Борисов. Е, други хора пък не сме изненадани.

 

Аз се чудя много повече на меко казано съзерцателното отношение на депутатите от БСП. В момента, когато Бойко Борисов почти беше драснал кибрита на банковата система, драгите социалисти и депутатите от „Коалиция за България“ образно казано „лапаха мухите“. Чу се някакъв протестен вопъл от Варна, след което чак в неделя новият председател на ПГ на „Коалиция за България“ – Атанас Мерджанов реагира на няколко дневното шествие на Борисов по медиите.

 

В неделя (29 юни 2014 г.) в предаването „Неделя 150“, Мерджанов оповести, че е разочарован от поведението на лидера на ГЕРБ, който в петък се бил държал „консенсусно“. Странно е, че точно врял и патил политик като Атанас Мерджанов не е разбрал, че НЕпостоянството в изказа е постоянното състояние на Бойко Борисов. Който разчита на последователност при него – губи.

 

Вероятно дори и най-големите противници на БСП са били доста изненадани от пасивното поведение на социалистите, които вместо да нададат колективен вой срещу манипулациите на политическия им противник, наблюдаваха с равнодушие препусналия в галоп лидер на ГЕРБ. Но това си е техен проблем и Господ да им е на помощ.

 

За да бъде гротеската пълна, накрая някой подаде анонимен сигнал срещу Бойко Борисов по „горещия телефон“ на ДАНС. Вероятно подателят на сигнала е имал пред вид, че в Държавната агенция за национална сигурност са им пламнали главите от работа и нямат време нито да четат новини в интернет, нито да гледат телевизия, нито да прелистват вестници. И затова им е съобщил за няколко дневните гастроли на лидера на ГЕРБ по медиите.

 

Аромат на неадекватност

 

Изобщо, от всичко ставащо в държавата се носи аромат на неадекватност. Хора, които не са „хванати от гората“ не могат или не искат да защитят политическите си позиции. Хора, които претендират да са носители на морала кротуват в очакване на дребни политически благинки в близкото бъдеще. Специалните служби се информират за това, какво се говори по медиите от сигнали по „горещия телефон“.

 

Като логичен финален (за сега) акорд на цялата тази вакханалия, Асоциация „Банка на годината“ отложи връчването на наградите си за … октомври. От Асоциацията напълно сериозно и напълно официално смятат, че обстановката ще се успокои тогава. Иначе казано – след изборите.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате