България тръгна към Европейския банков съюз

Некомпетентността на „компетентните власти“ доведе до отприщването на негодуванието на социалните партньори и до искането за членство в Европейския банков съюз
Четвъртък, 24 Юли 2014 16:29 Публикувана в Гледища Прочетена 1339 пъти
Председателят на КФН – Стоян Мавродиев честити на Асоциацията на банките нейната 20 годишнина. Поздравления вече са поднесли президентът Плевнелиев и гуверньорът на БНБ – Иван Искров. На сцената са всички „компетентни институции“, за които днес се констатира, че са … некомпетентни. Безсилието на „компетентните институции“ по случая КТБ, доведе до единодушното искане на работодатели и синдикати, България да започне преговори за членство в Европейския банков съюз.   Председателят на КФН – Стоян Мавродиев честити на Асоциацията на банките нейната 20 годишнина. Поздравления вече са поднесли президентът Плевнелиев и гуверньорът на БНБ – Иван Искров. На сцената са всички „компетентни институции“, за които днес се констатира, че са … некомпетентни. Безсилието на „компетентните институции“ по случая КТБ, доведе до единодушното искане на работодатели и синдикати, България да започне преговори за членство в Европейския банков съюз. Снимка: Официален сайт на Комисията за финансов надзор.

Вчерашното писмо на работодателите и на синдикатите до президента, премиера (вече в оставка), управителя на БНБ, председателя на Комисията за финансов надзор и до ръководствата на парламентарно представените политически партии показва две важни неща. (Виж писмото тук: http://www.svobodennarod.com/bulgaria/4795-%D0%BA%D1%82%D0%B1-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8.html ).

Първото важно нещо е, че българското общество е дозряло до идеята, че на вълка затова му е дебел врата, защото си върши работата сам. За разлика от предишни кризисни ситуации, когато всички гледаха вцепенено какво става и какво не става, вчера едни от най-мощните структури на гражданското общество постигнаха съгласие не просто по принцип, а върху конкретен механизъм за минимизиране на щетите от кризата около КТБ.

 

Това е прецедент в най-новата ни история – при това много хубав прецедент. След като констатираха „очевидната некомпетентност на компетентните власти“, работодателите и синдикатите седнаха около масата и след напрегнати консултации предложиха иновационна стъпка към разплитането на възела от проблеми около КТБ.

 

Предложеният подход е пример за проява на здрав разум и отговорно мислене в кризисна ситуация. Вместо да се вайкат от „очевидната некомпетентност“, социалните партньори просто показаха компетентност и изложиха на хартия конкретно предложение по случая КТБ.

 

На фона на общото униние около случая КТБ, интервенцията на социалните партньори, започнала с предложението на КТ „Подкрепа“, подкрепено първоначално от АИКБ, а след това и от останалите социални партньори си е направо добра новина. (Предложението на КТ „Подкрепа“ вижте тук: http://www.svobodennarod.com/bulgaria/4789-%D0%BA%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D0%BE%D1%81%D0%B0.html ; За подкрепата на АИКБ, вижте тук: http://www.svobodennarod.com/bulgaria/4792-%D0%B0%D0%B8%D0%BA%D0%B1-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html ).

 

Не по-малко важна е обаче и втората новина от общото писмо на работодателите и синдикатите. Всички представителни организации на социалните партньори в България подкрепят влизането на България в Европейския банков съюз !

 

Тази новина вероятно е заседнала на гърлото на всички деятели на неформалния, саморасъл банков картел, който остави неотразими следи върху българската икономика през годините на кризата. Самата идея за членство на България в Европейския банков съюз, означаваше за търговските банки край на блаженния рахат, при който този който трябва да ги надзирава и регулира, всъщност ги дундурка и ги пази от обидите на критично мислещата публика.

 

Става дума разбира се за БНБ, чието ръководство достигна звездни висоти в обслужването на търговските банки със законодателната си интервенция, която на практика забранява за банките да се говори друго, освен буквално да се препредават собствените им прес съобщения. (За законодателната инициатива на БНБ, вижте тук: http://www.svobodennarod.com/views/4784-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%82.html ).

 

Всички помнят изказването на Иван Искров, направено на откриването на учебната година в УНСС на 17 септември 2012 г., в което той отхвърля евентуалното членство на България в Европейския банков съюз:

 

Друг пример е свързан с лансираната неотдавна идея за т.нар. „банков съюз” в ЕС. БНБ принципно подкрепя задълбочаването на интеграцията и управлението вътре в еврозоната, в т.ч. фискален съюз, банков съюз, политически съюз, тъй като поради натрупаните съществени дисбаланси в еврозоната това вероятно е единственият път за нейната стабилизация.

 

Ние обаче сме против присъединяването на България към банковия съюз на еврозоната на този етап. Когато се иска ограничаване на националната компетентност и прехвърляне на права, трябва да се говори и за отговорности. От обявените преди няколко дни предложения на Европейската комисия обаче става ясно, че едно присъединяване на България към така замисления банков съюз ще се сведе главно до едностранното прехвърляне на значителен национален суверенитет към Франкфурт и Брюксел, без обаче в замяна страната ни да получи нищо.

 

Освен това заедно с единния надзор върви и създаването на обща схема за гарантиране на депозитите и обща рамка за преструктуриране на банките. Нещо, което липсва в настоящето предложение и все още не знаем как точно ще изглежда“. (Пълният текст на изказването на Иван Искров на 17 септември 2012 г., може да се прочете на адрес: http://www.bnb.bg/PressOffice/POStatements/POADate/02_ISKROV_20120917_BG ).

 

С това си изказване и с предложението „БНБ – Йордан Цонев“ за налагане на откровена цензура на медиите по банковите теми, Иван Искров записа името си в историята, като най-отдадения на каузата на спокойствието на банковите мениджъри. И изведнъж – гръм от ясно небе. Всички представителни социални партньори искат България незабавно да започне преговори за влизане на страната в Европейския банков съюз.

 

Преведено на общодостъпен език, това означава, че се слага край на банковия рахат. Банките ще бъдат под надзора на една наднационална, европейска администрация, която съвсем не намира смисъла на живота си в това да ляга на релсите заради интересите на българския банков мениджмънт. Край на спокойствието, край на покриването на проблемите, край на ситуацията, при която банките в България бяха надзиравани и регулирани от … най-отявлените си лобисти.

 

Завесата пада, за да започне ново действие, при което режимът е съвсем друг. Не помагат вече воплите, че България се отказва от част от суверенитета си. След случая КТБ, точно тази част от суверенитета престана да се котира на политическите и на медийните борси. Никой не дава счупен грош за тази част от суверенитета ни, която гарантираше безнаказания лобизъм в полза на обществото на търговските банки.

 

Остава да видим, какъв ход ще предприемат банковите мениджъри, за да контрират удара, понесен на 23 юли 2014 г.? Може би ще поискат излизането на България от ЕС?

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате