Как може да влезеш в партия през обикновена снимка ?

Нехайното използуване на фото и видео материали води до подмяна на контекста и до откровени заблуди
Вторник, 29 Юли 2014 00:29 Публикувана в Гледища Прочетена 1896 пъти
Тази снимка е от 18 юли 2014 г., и отразява пристигането на Николай Бареков и на представители на работодателските организации в сградата на Народното събрание, където проведоха среща в зала „Запад“. От два дни тази и подобни на нея снимки, както и сроден видеоматериал, илюстрират изявленията на г-н Бареков от 27 юли 2014 г., с които той оповестява, че „проектът Бойко Борисов“ е подготвян над 30 години от тайните служби.  Тази снимка е от 18 юли 2014 г., и отразява пристигането на Николай Бареков и на представители на работодателските организации в сградата на Народното събрание, където проведоха среща в зала „Запад“. От два дни тази и подобни на нея снимки, както и сроден видеоматериал, илюстрират изявленията на г-н Бареков от 27 юли 2014 г., с които той оповестява, че „проектът Бойко Борисов“ е подготвян над 30 години от тайните служби. Снимка: „Силна България“.

Снимката с която съм украсил този текст и към която води линкът малко по-долу е използувана като илюстрация на статия в сайта „Силна България“, озаглавена: „Бареков: Връзката на Борисов с ДПС се корени в криминалното му минало“.

Статията отразява изявления на Николай Бареков от 19 юли 2014 г., които предшествуват изявленията на същия от 27 юли 2014 г., с които той оповестява, че „проектът Бойко Борисов“ е подготвян над 30 години от тайните служби. Използувам тази илюстрация, защото гордият ползувател на снимката дори я е украсил с водния си знак, което говори за претенция за авторство. Което пък предполага, че в редакцията на изданието знаят кога, къде и при какви обстоятелства е направена снимката. Ето впрочем, линкът към въпросната публикация:

 

http://www.silnabulgaria.com/%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D0%BE/

 

Проблемът не е в твърденията на г-н Бареков. За криминални моменти в миналото на Бойко Борисов, вестник „Свободен народ“ е писал и в хартиеното си и в електронното си издание преди повече от година. Пак „Свободен народ“ публикува така наречения „Швейцарски доклад“, в който за деятелността на Бойко Борисов се говорят крайно нелицеприятни неща. Преди това, същият доклад беше обнародван от сайта „Биволъ“.

 

Проблемът не е при Николай Бареков, а при нашите славни електронни медии, които не се замислят много – много, когато използуват снимки, респективно видео кадри за илюстрации на информация за различни събития. Разбира се, длъжността „фоторедактор“ не само, че е изчезнала от българските географски ширини - на повечето места не са й чували за такава длъжност. В повечето елктронни медии – сайтове или телевизии се оправят сами и в движение. Да, без фоторедактор може, но без да се внимава не може.

 

Ето как горното твърдение се илюстрира от случая със снимката към която пуснахме връзка. Всъщност, тази снимка е от 18 юли 2014 г., нищо че е използувана за илюстрация на нещо, станало на 19 юли 2014 г. На снимката се вижда как Николай Бареков и представители на работодателски организации в България отиват на среща в зала „Запад“ в сградата на Народното събрание. Какво се е приказвало на тази среща от страна на работодателите и какво е отговорил г-н Бареков е отразено изобилно в „Свободен народ online“, пък и не само там:

 

http://www.svobodennarod.com/bulgaria/4794-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82-%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE.html

 

Когато обаче тази снимка се сложи като илюстрация на вчерашните изявления на Николай Бареков, контекстът рязко се променя. Хората виждат не един политик, който се качва по стълбите на Народното събрание, придружен от хора от работодателски организации, които е поканил на среща. Хората виждат буквално Николай Бареков, повел едва ли не най-близките си хора на бой срещу Бойко Борисов.

 

Пак ще кажа, че за мен това не е фатална грешка – противопоставянето ми на политиката на лидера на ГЕРБовците не е от вчера. Но на снимката има и други хора, на които и през ум не им е минавало подобно нещо. Ако аз се качвам по стълбите точно зад г-н Бареков, до мен примерно е г-н Бойко Недялков, член на УС на АИКБ, който каза на срещата унищожителни неща за политиците в България но никога не е бил ангажиран в никакви политически конфронтации. Малко по-назад пък е главният секретар на БТПП – г-н Васил Тодоров, който също не се е занимавал с политика в смисъла й на партийно и лично противопоставяне.

 

Всички тези хора в момента греят едва ли не като някаква преторианска гвардия на г-н Николай Бареков, поради доста нехайното отношение на съответните електронни медии. Днес освен тази снимка, която отново изникна тук и там в Интернет, се появиха и аналогични видеокадри, с които разни телевизионери безгрижно илюстрираха навлязлата в нова фаза атака на лидера на ББЦ срещу Бойко Борисов.

 

В резултат на това, получих обаждания чак от Румъния (!), както и от хора, които редовно следят политическите събития в страната, в които се питаше просто, каква е позицията ми в партията на Николай Бареков. Отговорих им простичко, че нямам никаква позиция там и че снимките, респективно видеокадрите са от съвсем друго събитие. Питащите от своя страна ме увериха, че от излъчените видеоматериали, както и от публикуваната на няколко места снимка съвсем естествено възниква поставеният от тях въпрос.

 

Вече няколко пъти казах, че не се притеснявам да ме свързват с някакво опониране на ГЕРБ и Бойко Борисов. Друг е въпросът, че нямам нищо общо с партията именувана „България без цензура“. Въпросът е там, че и за други хора възниква предпоставката да получат обаждания с въпроси, подобни на зададения на мен: „А ти какъв си в партията на Бареков ?“. Това просто се нарича непрофесионално боравене с видеоматериала, респективно със снимковия материал.

 

Не е редно картина от едно събитие да тече по екрана, докато се разказва за съвсем друго. Не е редно, макар и неволно да се създават внушения, че един или друг човек принадлежи към политическа формация, която той не е и помирисвал. В крайна сметка, за целта хората са измислили текстът под снимките – не е толкова трудно да се избегне създаването на заблуда у публиката. Но медийните деятели – и от особено претенциозните наши телевизии и от не чак толкова претенциозните сайтове, не си затрудняват чак толкова живота – пускай видеото, слагай „картинката“, какво ще му мислим толкова ...

 

Това е откровено непрофесионално.

 

Изобщо не съм си и помислял, че някой се опитва умишлено да създава погрешни внушения за един или друг представител на работодателите, озовал се на снимката „Бареков изкачва стълбите на Народното събрание в работодателско обкръжение“ или на родствения й видео материал. За никакви умишлени инсинуации изобщо не може да става дума. Става дума за нещо, за което Валери Петров щеше да каже, че „не е саботаж, а е местен забутаж, недомож и недознаж“. Просто така не бива ...

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате