Валери Симеонов: ГЕРБ за пенсионните фондове взе необмислено решение

Понеделник, 09 Февруари 2015 23:53 Публикувана в Гледища Прочетена 898 пъти
Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО, лидер на ПП НФСБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2. Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО, лидер на ПП НФСБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2. Снимка: dariknews.bg

Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО, лидер на ПП НФСБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2.

Участието в анкетната комисия на БСП за пенсионните фондове

В началото на разговора си с Валери Симеонов, водещата на предаването „На 6-тия ден“ Илиана Беновскапопита госта си защо се е включил в анкетна комисия, по предложение на „БСП лява България“, за проучването на финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях? Тя го попита дали това е срещу ГЕРБ?

Валери Симеонов заяви, че това не се прави срещу някой, а защото трябва да се даде по-голяма публичност на дейността на пенсионните фондове, разходите, приходите и печалбите им. Защото решението, взето от НС и предложено от ГЕРБ за пенсионните фондове и прехвърлянето на активите им към НОИ, е било изключително прибързано. „Ние смятаме, като самостоятелна политическа сила, че е добре да се направи една такава комисия“, каза той. 

Подкрепата за предложенията на ПФ за „Топлофикация“ и ЕРП-тата

„Смятате ли, с тази категоричност, че ще постигнете разбирателство с ГЕРБ и по темите, които Вие повдигате, като лидер на ПГ на НФСБ-ВМРО по отношение на случващото се в енергетиката?“, продължи Беновска. 

Лидерът на НФСБ акцентира, че на внушението, че трябва да бъдат внимателни и нежни, те имат позиция и я заявяват, и ще продължат да я отстояват, независимо че са в парламента само със 7%. „Нещо ново е да нямаш мнозинство и въпреки това да постигаш определена стабилност в управлението“, смята той. По отношение на въпроса с енергетиката Симеонов заяви, че по принципната им позиция, че там трябва да има сериозна ревизия и да се извадят подмолните крадци на светло, от ПФ ще я отстояват и ще разчитат на всички, които работят за България, да ги подкрепят, но не е нужно да се подмазват. 

„Смятате ли, че ще постигнете положителни решения по отношение на вашите предложения във връзка с „Топлофикация“  и възможността на хората да се отказват от услугите на топлофикационните дружества?И по отношение на вашето предложение лицензите на ЕРП-тата да бяха отдавна отнети?“

„По въпроса с „Топлофикация“ мисля, че е нормално да получим подкрепа от всички политически сили“, заяви Симеонов.Обратното би било лобиране в полза на монополисти, според него. Той каза също, че предложенията на ПФ са добре обмислени и подготвени юридически и няма сериозно логическо основание да бъдат отхвърлени. „Трябва да се сложи край на това крепостничество и зависимост, в което живеят хората“, по думите му. 

Темата с ЕРП-тата е друг въпрос, заяви Симеонов, и продължи с думите, че отнемането на лиценза им е поставено още преди година. „Ако трябва да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, това трябва да стане заради нарушаването на договорите с потребителите и заради нарушаването на общите условия“, категорично подчерта политикът. Той съобщи, че от ПФ са за това да се извърши много сериозна проверка, която от ДКЕВР все още не са извършвали, и това най-вероятно ще доведе до отнемане на лицензите. С вземането на лицензите на ЕРП-тата обаче България няма да се оправи изведнъж, защото секторът е усложнен, по мнението на Симеонов.  

Промените в Закона за електронните съобщения

„По повод промените в Закона за електронните съобщения, които се правят под претекст европейска директива и висяща процедура за наказание, но които промени могат да дадат възможност на КРС да отнема без съдебно решение лицензи на медиите, какво е отношението на ПФ, още повече, че Вие сте собственик и създател на медия – телевизия „СКАТ“?“, попита в заключение водещата госта си. 

Валери Симеонов определи отношението си като това на водещата и каза, че въпросът не е коментиран в ПГ и няма единно решение, но въпреки това мисли, че ще успее да убеди колегите си от ПФ да заемат тази позиция.Той уточни, че позицията му е, че в никакъв случай не трябва да се изпреварва решението на съда с някаква бърза процедура и въвеждане на санкцията, заложена в наказателното постановление, преди съдебно решение. 

Валери Симеонов потвърди, че, ако има воля от мнозинството в парламента да се приеме възможността КРС да отнема лицензи на медии без решението на съда,борбата ще продължи с други средства, а ПФ ще продължава да отстоява своите интереси и позиция. 

Последно променена в Сряда, 11 Февруари 2015 15:29
Влезте, за да коментирате