Атанас Мерджанов: Плевнелиев не е „сив кардинал“, а сива мишка

Понеделник, 09 Март 2015 09:40 Публикувана в Гледища Прочетена 1227 пъти
„По-скоро трябва да говорим за сиви мишки и гризачи, които се опитват да подяждат  българското обществено пространство, но няма да успеят!“, констатира Мерджанов и отбеляза, че самото отношение на Борисов към президента е достатъчно показателно. Според Мерджанов президентът съвсем не е тази фигура, която може да респектира политическия живот в страната, защото той е ерозирал морално своята функционалност, легитимирайки се като представител само на една част от българското общество. „По-скоро трябва да говорим за сиви мишки и гризачи, които се опитват да подяждат българското обществено пространство, но няма да успеят!“, констатира Мерджанов и отбеляза, че самото отношение на Борисов към президента е достатъчно показателно. Според Мерджанов президентът съвсем не е тази фигура, която може да респектира политическия живот в страната, защото той е ерозирал морално своята функционалност, легитимирайки се като представител само на една част от българското общество. Снимка: БГ НЕС/Гергана Костадинова

Атанас Мерджанов, заместник-председател на ПГ на БСП - Лява България, говорител на НС на БСП, в разговор с Илиана Беновскав седмичното обзорно предаване „На 6-тия ден“ в ефира на „Радио К2”,заяви позиции по следните теми:


Конслутациите при Росен Плевнелиев. Отношенията с Русия


В началото на разговора си с Атанас Мерджанов водещата на предаването „На 6-тия ден" Илиана Беновска попита госта си законсултациите при президента Росен Плевнелиев, които приключиха  в началото на март месец 2015г.

 
"Е ли Росен Плевнелиев полезен като президент на България? Преминаха неговите обичайни консултации за годината със всички парламентарни групи. Каква е вашата визия за тази среща?", потърси коментар Беновска.


Атанас Мерджанов обобщи позицията на БСП с думите, че тази среща е била напълно излишна.БСП е проявила отношение, според него, за да се знае, че едни такива консултации трябва да бъдат водени от държавен глава, който да държи на думите си и на формирането и отстояването на националния интерес.  БСП-представителят обясни, че от партията му са обозначили важните теми за България (на първо място дългът), а самият Плевнелиев на същия ден след приемането на ратификацията за 8-те милиарда евро е подписал указа си за одобрение.


Заместник-председателят на ПГ на БСП осветли темата за отношенията с Русияс обосновката, че Плевнелиев яростно е бранил бившите протестиращи, които сега са на властови позиции и още от времето на протестите е била прокарана тезата на Плевнелиев в публичното пространство за основния враг на България – Русия. Проявите на българската общественост за несъгласие със съпричастност към военни действия са нещо напълно естествено, а приписването на съвместни действия на БСП с АТАКА са неоснователни, каза Мерджанов по темата.


„Е ли Плевнелиев„сив кардинал“ във властта, препасан с американското знаме и обграден от американофили?“ запита водещата?


„По-скоро трябва да говорим за сиви мишки и гризачи, които се опитват да подяждат  българското обществено пространство, но няма да успеят!“, констатира Мерджанов и отбеляза, че самото отношение на Борисов към президента е достатъчно показателно. Според Мерджанов президентът съвсем не е тази фигура, която може да респектира политическия живот в страната, защото той е ерозирал морално своята функционалност, легитимирайки се като представител само на една част от българското общество.

 

Ще подкрепи ли БСП Бойко Борисов?

 

„Г-н Мерджанов, не виждате ли все пак национално отговорен смисъл да подкрепите Бойко Борисов да стабилизира политиката на държавата в конфигурацията, в която той се намира: непрекъснато извиващите ръцете му за облаги Реформатоски блок; АБВ, които вчера замразиха своите отношения към ГЕРБ; Патриотичен фронт, който подкрепя, но винаги е недоволен и ДПС, което се явява винаги услужливото рамо?“, продължи с въпросите си водещата.

 

Атанас Мерджанов  откровено каза, че му е омръзнало БСП непременно да бъде национално отговорната и призваната винаги да отговаря за всички недъзи в държавата. „Борисов е подкрепен от достатъчно сериозна и клиентелистка коалиция, която се прояви при гласуването на 8-ем  милиардния дълг“, категорично заяви той и предаде вижданията си, че  Борисов има подкрепа в парламента, но проблемът е, че самият той не е на ясно със себе си дали ще бъде достатъчно смел да решава националните интереси, или ще надделее неговата нужда да се задържи на власт, имитирайки реформи, но стриктно съобразявайки се с външни интереси.

 

„Националният интерес на България е икономиката, сериозните плащания и събирания в хазната. Вместо да водим дебат по тези големи теми, ние имаме един фалшив дебат, подет от финансовия министър Владислав Горанов, който не можа да обясни 4-5 –те милиарда над изискуемите за стари плащания къде ще отидат. Или може би ще отидат за модернизация на армията?“ каза риторично Мерджанов.


Анализът на актуалната политическа обстановка, според Атанас Мерджанов и БСП

 

„Вече 4-ти месец имаме 43-то НС и кабинетът „Борисов 2“. Какъв е анализът на опозицията в лицето на БСП през призмата на случилото се миналата седмица?“, попита Илиана Беновска.

 

Анализът на БСП е бил готов още след първите 100 дни на кабинета, заяви Мерджанов и припомни, че според БСП правителството внася повече несигурност с провежданата от него дясна политика и преди всичко заради безразборния начин, по който е била сключена коалицията – на основата на чисто партийни интереси. „Няма основание да се очаква смислена реформа в болните сектори на съдебната власт, образованието, здравеопазването… Прословутите експерти по сигурността в ГЕРБ се провалят пред погледа ни, защото сме в уникалната ситуация силовото ведомство на МВР да е едновременно без политическо и професионално ръководство. Този вакуум е недопустим за държавата“, смята говорителят на Националния съвет на БСП. 

 

Отношенията със САЩ. Подкрепа от БСП за Бойко Борисов?

 

„Направихте ли анализ за още няколко оси в координатната система на управлението, именно: МВР-министърът Вучков си подаде оставката в деня,  в който в България беше шефът на ФБР Джеймс Коми. Дали това не беше натиск от страна на САЩ да потиснат опитите на Бойко Борисов да се еманципира и да потърси българска национална политика. В изявлението си пред Американската търговска камара той каза: „Американци, добре дошли в България, но се дръжте прилично! С Русия имаме традиционни връзки и те ще продължат.“, потърси мнение по тезата си Илиана Беновска.

 

Гостът изтъкна, че в това си изявление премиерът Борисов е бил напълно прав, но отбеляза, че това поведение е добре да бъде последователно, защото в Пленарна зала самият Борисов е признал, че знаковите промени и тези му действия са под натиск – вътрешен и външен.„Самият премиер трябва да обясни дали този натиск е от САЩ – да го признае или отхвърли. Правителството можем да запомним само с решенията за непосилния за българските възможности външен дълг. Вчера стана ясно за още един странен случай -  правителството едностранно игнорира интересите на българската държава с внесен  законопроект за ратифициране на споразумението на правителствата на България и САЩ за подобряване опазването на данъчното законодателство в международен аспект,  според  което САЩ ще получават информация от България за американски юридически и физически лица за инвестиции над 50 хил. долара, но само българската страна поема ангажименти да предоставя информацията си на САЩ, докато те няма да предоставят информация за подобни български инвестиции от физически и юридически лица на територията на САЩ“, обясни гостът.

 

Промените в Закона за отбраната и как гласува БСП

 

„Вчера, вие, депутатите, приехте на първо четене в НС промени в закона за отбраната. Но защо от БСП се въздържахте, а не гласувахте против? Не трябваше ли да гласувате с „не“? С този закон се създава правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи.“, зададе нов ход на разговора водещата.

 

Атанас Мерджанов обясни, че по закона се спекулира достатъчно. Той е бил подготвен по времето, когато министър на отбраната е бил Ангел Найденов, но е готвен при други международни условия, различни от сегашните, когато го има конфликтът в Украйна и трябва българската позиция да е гъвкава. „Затова позицията „въздържал се“ е много по-адекватна. Ние от БСП не сме против НАТО и членството ни в ЕС, но на първо място трябва да отчитаме собствените си национални интереси, а тези интереси не предполагат непременно скъсване на икономическите отношения с Русия и теглене на бедите от санкциите“, декларира Мерджанов. 

 

Подготвяните промени в сектор сигурност

 

„Стана ясно, след срещата на Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, че за да бъде завършена реформата в сектор сигурност ще бъдат внесени четири законопроекта – за служба „Военна информация“, за Националната разузнавателна служа, за Националната служба за охрана и общ устройствен закон за службите“

 

. Според Мерджанов реформата в сектор сигурност още не е започнала. Законите са били анонсирани още от Цветан Цветанов, когато е бил министър на вътрешните работи. Тогава е имало относителен консенсус за два от тях, но по рамковия закон и закона за НСО от БСП са били на категорично различна позиция от ГЕРБ, и сега, за да има консенсус, предлагат президентът да свика Консултативен съвет, за да се прецени кои от законопроектите ще бъдат приети с достатъчна подкрепа. 

 

Промените в Закона за електронните съобщения

 

„Другата седмица предстои да приемете на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Вие, някак си, БСП заглъхнахте по този закон. Не чувам друг, освен депутата Свиленски, да говори по този въпрос. Зад гърба на Бойко Борисов, повярвайте ми, се прави опит да се даде право на председателя на КРС сам и по свое усмотрение да затваря медии без произнасяне на Върховния административен съд. Наясно ли сте?“, потърси подкрепа за битката си срещу своеволията на КРС Илиана Беновска.

 

 Атанас Мерджанов заяви, че не е съгласен, че всичко се прави зад гърба на Бойко Борисов, защото той е едноличният властелин в държавата и всеки опит да се омаловажава неговото мнение звучи несериозно. 

 

„Винаги ли ние трябва да коленичим пред европейските директиви и наказателни процедури, вземете пример от унгарския премиер Виктор Орбан“, интерпелира Беновска. 

 

Атанас Мерджанов се съгласи с това отношение и заяви, че подходът трябва да бъде еднотипен с други важни теми, по които да бъдем независимии България да отстоява интересите си, и с тези думи приключи участието си в седмичното обзорно предаване „На 6-тия ден“ в ефира на „Радио К2”.

Влезте, за да коментирате