Ивайло Калфин: Рискувам врагове, но пенсионна реформа ще има

Събота, 21 Март 2015 20:20 Публикувана в Гледища Прочетена 846 пъти
Ивайло Калфин, заместник-министър председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, заместник-председател на ПП АБВ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”. Ивайло Калфин, заместник-министър председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, заместник-председател на ПП АБВ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”. Снимка: palachinka.net

„Г-н Калфин, вчера президента Плевнелиев публично Ви похвали и изрази задоволство от Вашето присъствие и работа в кабинета. Поласкан ли сте от тази похвала?”, попита Беновска


Ивайло Калфин призна, че не е чул за похвалата от президента, но се радва, че работата му е оценена високо. Все пак според Калфин правителството работи в екип и е изненадващо, че Плевнелиев посочва един отделен човек.


„Според Вас започна ли това правителство най-сетне да задава технократичен дух на управлението?”, попита Беновска


Калфин изтъкна, че в сферите, в които се целят реформи, на първо място се поставя експертният анализ. Вицепремиерът даде пример със сфери като здравната, образователната и социалната, където действително най-важно значение по думите му има експертния анализ.
„Мисля, че в най-важните области, в които се очакват резултати, в които сме поели ангажименти, експертното начало е добре застъпено”, каза Калфин.


„Знаете, че от Реформаторския блок постоянно говорят, че това правителство трябва да бъде реформаторско, да започнат реформи в различни области. Но дали това е възможно при тази конфигурация на правителство, Народно събрание и на фона на международната политика?”, попита Беновска


„Мисля, че това е възможно и аз ще дам пример – поел съм ангажимент и ще го спазя – до края на месеца да представя целия пакет с промени в пенсионната система. Това е един пакет, който не е изсмукан от пръстите, а е резултат от месеци дискусии с експерти и т. н., след това ще бъде в ръцете на парламента и на парламентарните групи”, каза Калфин и изрази надежда, че реформите ще се случат. 
Според Ивайло Калфин настоящата политическа конфигурация дава уникален шанс, защото компромисите, направени от всички страни, участващи в управлението задължават и възлагат сериозна отговорност. Социалният министър смята, че в България много добре успяваме да превърнем във вътрешен всеки външен проблем и това е сериозен проблем. 
„Кризата в Украйна трябваше да ни консолидира, а вместо това започнаха някакви абсурдни разделения – кой повече обича Русия, кой по-малко я обича”, смята Калфин. 

„Какво правихте Вие в Русия, по какво поръчение отидохте, какво постигнахте и защо точно Вие – вицепремиера от правителството на Борисов, от АБВ?”, попита Беновска


Според Калфин въпросът е защо в последните 4 години български министър не е стъпвал в Москва на двустранно посещение. По думите му това е абсурдно. 
„Това, че с Русия се водят трудни разговори по някои теми, не означава, че трябва да прекъснем диалога – точно обратното -  ние имаме нужда от диалог, от комуникация, от това да се разберем, да изложим аргументите си ясно, а не да се крием зад документите на ЕС и НАТО”, заяви Калфин. Той разкри, че е бил в Москва по покана на руския си колега Максим Топилин и е имал срещи с вицепремиера Дворкович, с председателя на Асоциацията на предприемачите, с председателя на Комисията по външната политика в Горната камара на руския парламент. 
По думите на Калфин разговорите в Москва не са били само по темата за социалната политика, а са засегнати и въпросите по двустранните отношения и според него именно това трябва да се прави периодично.
„Българската позиция трябва да бъде изложена очи в очи с нашите партньори”, смята Калфин. 

„Не ми отговорихте на въпроса защо точно Вие?”, попита Беновка
Според бившият външен министър това вероятно се дължи на опита, с който разполага. По думите му, посещението отваря възможност за едни по дългосрочни добри отношения с Русия.

„Защо според Вас четири години не е имало двустранни посещения?”, попита Беновска


Калфин разкри, че от руската страна е имало много покани за посещения и се надява българските министри да се активизират.
„Ние дълго време се криехме зад решенията на ЕС и НАТО – взимат някакво решение и ние го препрочитеме пред медиите – това не може да бъде диалог”, смята Калфин. Според него липсата на нормална комуникация показва пропуски в българската външна политика за този период. 

„И сега към пенсионната реформа. Казахте, че до края на месеца внасяте целия пакет. Можете ли да откроите най-важната ос за промените в пенсионната сфера?”, попита Беновска


„Най-важната цел на промяната е пенсионната система да стане по-независима и по-способна да повишава доходите на хората, които излизат в пенсия”, каза Калфин и допълни, че е необходимо да се взимат повече дългосрочни решения, вместо всяка година да се правят промени. 

„Какво значи „по-независима” пенсионна система? От кого?”, попита Беновска


„Това означава, че на всеки лев, който получава един български пенсионер 53 стотинки се плащат директно от бюджета, а не от пенсионната система или от пенсионните вноски”, каза Калфин. По думите му това е много опасно, особено по време на икономическа криза, защото пенсиите на хората до голяма степен ще зависят от възможностите на бюджета, вместо от това какво са работили. 
„Ако искаме независима пенсионна система, трябва да имаме независим Национален осигурителен институт, пенсионните дружества и т.н.”, смята Калфин. Според него това може да се постигне с поносимо за бизнеса повишаване на вноските, по-строги мерки за тези, които укриват вноски за пенсионната система. Калфин смята, че е необходимо оеднаквяване на системата, съобразено с настоящите демографски особености в страната. За хората, които излизат в инвалидна пенсия, Калфин каза, че е нужно да бъдат създадени условия, при които те да участват на пазара на труда в последните си години преди пенсия или да се създаде възможност за ранно пенсиониране, вместо хората да бъдат принудени да търсят начини за заобикаляне на системата, от което държавата губи.

„Няколко пъти използвате определението „независимост” за пенсионната реформа и определени институции. Не са ли прекалено независими пенсионноосигурителните дружества и пенсионните фондове?”, попита Беновска


„Не бих казал, че са независими. Там има Комисията по финансов надзор и тогава, когато тя прецени, а доколкото разбирам, тя готви промени в закона, тя може да предложи на НС да даде допълнителни функции. Аз не мисля, че може да има някакви рискове със загуба на пари в тези дружества. Въпросът е доколко доходността в тях може да допълни пенсиите на хората.”, каза Калфин.

„Именно по повод доходността – до сега законът им даваше една доста широка рамка за управление на осигуровките. Широка, в смисъл, че те не се инвестираха в държавни цели, а в магистрали, в инфраструктура и т. н.”, допълни Беновска


„По света пенсионните системи участват в такива големи проекти. Въпросът е да се направят достатъчно добри инструменти това да се случва”, каза Калфин. 

„Т.е. Вие ще предложите ли и това, макар и предпазливо, защото по света това се прави при доста налични условия?”, попита Беновска


Калфин разкри, че пакетът от мерки се готви от Министерството на финансите и КФН, а по отношение на своите лични ангажименти, Калфин сподели, че се цели в една многофондова система, в която пенсионните дружества да могат да инвестират в в проекти с различна степен на риск. По думите му това би било много полезно за системата. 

„Няма ли да си отворите един доста широк фронт от противници, да не ги наричам врагове, в лицето на работодателите, синдикатите, пенсионните фондове, прекрачвайки към една дългосрочна, както казахте, пенсионна реформа?”, попита Беновска
„Има риск и аз съм готов да го поема. Правя всичко възможно всички действия да са максимално съгласувани и да се отчетат всички мнения”, заяви Калфин.

„Разпада ли се АБВ, след като Вашата партия подкрепи в парламента емисията на 16 млрд. дълг?”, попита Беновска


Според Калфин АБВ не се разпада, а дългът е обоснован и ниските лихви показват, че сега му е било времето.
„Имаше сътресения в АБВ, не го отричам. Аз виждам и свои грешки”, каза Калфин и допълни, че важното е АБВ да продължи да се бори за това този дълг да бъде ограничен с 2 млрд. евро. 
„Моята грешка е, че не успях да убедя колегите си в това, за което аз съм сигурен – че това, което се прави в момента, е в интерес на държавата”, каза Калфин. 

„Говорите в минало време за сътресенията в АБВ, но сътресения все още има. Не е ясно дали президентът Първанов остава начело на АБВ. Вие сам заявихте, че ако АБВ оттегли подкрепата си за правителството, Вие също ще напуснете поста си на вицепремиер. Така ли е?”, попита Беновска


„Така е. Аз участвам в правителството като представител на АБВ”, категоричен бе Калфин. 

„Говорихме си в началото за технократичния дух на управлението. Бойко Борисов много Ви цени като експерт и ако АБВ оттегли подкрепата си, не е ли редно Вие да останете на поста си в експертно качество и да довършите започнатото?”, попита Беновска


„Г-жо Беновска, на последните избори аз водих две листи на АБВ. Аз съм ангажиран с АБВ, с хората, които са гласували за мен и това за мен е водещото. Аз в момента работя, за да изпълня онова, което съм поел като ангажимент”, заяви Калфин. 

„Но ако премиера Борисов Ви предложи да останете в кабинета, Вие ще попитате ли АБВ и Георги Първанов дали това е допустимо?”, попита Беновска


„Има едни етични правила в политиката, на които аз много държа. Правилата са правила. Действително имам много идеи,бих свършил доста работа и ще се постарая да имам тази възможност, но ако политиката на АБВ е различна, аз ще я последвам”, завърши Калфин

Влезте, за да коментирате