Инж. Даниел Панов: Медиите в България много отдавна са не Четвърта, а символично бих казал Втора власт

Неделя, 07 Юни 2015 11:55 Публикувана в Гледища Прочетена 673 пъти
„Свободата на словото, слава Богу, в България вече 25 години е гарантирана от Конституцията и законите. За съжаление, не са редки случаите на злоупотреба с тази свобода, на използването й за натиск, с користни цели или с подбуди, които нямат нищо общо с обществения интерес”. „Свободата на словото, слава Богу, в България вече 25 години е гарантирана от Конституцията и законите. За съжаление, не са редки случаите на злоупотреба с тази свобода, на използването й за натиск, с користни цели или с подбуди, които нямат нищо общо с обществения интерес”. Снимка: borbabg.com

Медиите в България много отдавна са не Четвърта, а символично бих казал Втора власт. „Това е огромен ресурс, но той върви заедно със също толкова голяма отговорност. Медиите имат огромна роля при формирането на общественото мнение. Няма политик или институция, които да не съобразяват действията си с наличието на свободни, активни и критични медии”, обясни инж. Панов.


„Идеална медия не бих могъл да си представя, но си представям медия, която изпитва минимум зависимости от финансови ресурси и е максимално ориентирана към защитата на обществения интерес”, посочи той. „Важно е да бъде и достатъчно критична към всички центрове на упражняване на власт. Само по този начин медиите ще са максимално свободни и обективни, за да играят важната си обществена функция на критик и регулатор”, обясни кметът на Велико Търново.


Във връзка с това какви са измеренията на свободата на словото в България, Панов коментира: „Свободата на словото, слава Богу, в България вече 25 години е гарантирана от Конституцията и законите. За съжаление, не са редки случаите на злоупотреба с тази свобода, на използването й за натиск, с користни цели или с подбуди, които нямат нищо общо с обществения интерес”.

Източник: Агенция “Фокус“

http://www.focus-news.net/news/2015/06/07/2075337/inzh-daniel-panov-mediite-v-balgariya-mnogo-otdavna-sa-ne-chetvarta-a-simvolichno-bih-kazal-vtora-vlast.html

Влезте, за да коментирате