Професор Герджиков: Недопустимо е да се ограничават депутатите да правят предложения за управител БНБ

Сряда, 10 Юни 2015 18:26 Публикувана в Гледища Прочетена 1110 пъти
След като е дадена властта на всеки депутат да предлага закони, то има още по-голямо основание той да предлага ръководителите на водещите институции в България, стига да няма конкретна норма, която да урежда случая. Ако няма такава, не може парламентът с такова обикновено решение да ограничи депутатите да правят своите номинации. Не могат да се ограничават депутатите. След като е дадена властта на всеки депутат да предлага закони, то има още по-голямо основание той да предлага ръководителите на водещите институции в България, стига да няма конкретна норма, която да урежда случая. Ако няма такава, не може парламентът с такова обикновено решение да ограничи депутатите да правят своите номинации. Не могат да се ограничават депутатите. Снимка: politikata.net

България на хартия е правова държава, но ние не умеем да спазваме правилата, които сами сме си създали. Ограничаването на свободата на депутатите да предлагат номинации за гуверньор на Българската народна банка е такъв пример.

 

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото Народно събрание във връзка с процедурата по избора на управител на БНБ и казуса с ограничаването законодателната инициатива на депутатите:


След като е дадена властта на всеки депутат да предлага закони, то има още по-голямо основание той да предлага ръководителите на водещите институции в България, стига да няма конкретна норма, която да урежда случая. Ако няма такава, не може парламентът с такова обикновено решение да ограничи депутатите да правят своите номинации. Не могат да се ограничават депутатите.


Източник: БНР

http://bnr.bg/post/100567643/prof-ognan-gerdjikov-nedopustimo-e-da-se-ogranichavat-deputatite-da-pravat-predlojenia-za-upravitel-bnb

Последно променена в Сряда, 17 Юни 2015 15:35
Влезте, за да коментирате