Васил Велев, АИКБ: Ако енергийните компании не започнат да оптимизират разходите си, някои от тях няма да оцелеят

Петък, 26 Юни 2015 18:07 Публикувана в Гледища Прочетена 928 пъти
„След срещата стана ясно за нас работодателите, че останахме със синдикатите на позициите, на които си бяхме, защото за нас има възможност за намаляване на административните разходи с 10%, или 1 460 000 лева. Тоест в тях се включват и разходите за персонал”, посочи Велев. „След срещата стана ясно за нас работодателите, че останахме със синдикатите на позициите, на които си бяхме, защото за нас има възможност за намаляване на административните разходи с 10%, или 1 460 000 лева. Тоест в тях се включват и разходите за персонал”, посочи Велев. Снимка: presa.bg

Ако енергийните компании не започнат да оптимизират разходите си, някои от тях няма да оцелеят. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след четири часова среща със синдикати, работодатели и представители на държавните енергийни дружества, на която бяха обсъдени възможностите за благоприятно за всички решение относно цените на електроенергия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. 


„След срещата стана ясно за нас работодателите, че останахме със синдикатите на позициите, на които си бяхме, защото за нас има възможност за намаляване на административните разходи с 10%, или 1 460 000 лева. Тоест в тях се включват и разходите за персонал”, посочи Велев. Той заяви, че данните за размера на възнагражденията в енергийния сектор, за които се твърди, че не са високи, всъщност показват, че те са два и половина пъти над средните на работещите в преработващата индустрия.

 
„Продължаваме да смятаме, че може да се оптимизира числеността на персонала, не като се съкращават хора, а като не се назначават нови”, добави Велев. По думите му това е добре за самите компании. „След като ще се стремим към енергийна борса и свободен пазар в това си състояние някои от тях няма да оцелеят. Ако от сега не започнат да оптимизират разходите си и да повишат производителността си, ще ги изхвърли пазарът и ще фалират”, коментира Велев. „ За нас оптимизиране на разходите безспорно е необходимо. Това не лесно. Смятаме, че трябва да има воля”, каза още той.


Източник: Агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net/news/2015/06/26/2084535/vasil-velev-aikb-ako-energiynite-kompanii-ne-zapochnat-da-optimizirat-razhodite-si-nyakoi-ot-tyah-nyama-da-otseleyat.html

Последно променена в Петък, 26 Юни 2015 18:12
Влезте, за да коментирате