Цацаров: Не приемам популисткия подход към съдебната реформа

Вторник, 14 Юли 2015 09:47 Публикувана в Гледища Прочетена 1045 пъти
Цацаров заяви, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. "Ако тези хора смятам, че начинът по който могат да осъществят гражданската си реализация е пред Съдебната палата и искат оставката ми, в това няма нищо лошо. Но преценката за това дали главният прокурор да се подаде на натиск нека да бъде моя. Имам достатъчно ангажименти, за да се появя на протест и оставка не се постига по този начин и тя няма да бъде постигната", добави той. Цацаров заяви, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. "Ако тези хора смятам, че начинът по който могат да осъществят гражданската си реализация е пред Съдебната палата и искат оставката ми, в това няма нищо лошо. Но преценката за това дали главният прокурор да се подаде на натиск нека да бъде моя. Имам достатъчно ангажименти, за да се появя на протест и оставка не се постига по този начин и тя няма да бъде постигната", добави той. Снимка: vesti.bg

"Не приемам популисткия подход към съдебната реформа. Тази система само с лозунги не може да се промени", заяви пред бТВ главният прокурор Сотир Цацаров. "Не желая политически популизъм, а прагматизъм. Политическият популизъм не е моето поприще. Не можеш да вдигнеш знамето съдебна реформа, без да обясняваш какво правиш. Мантрата, че Конституцията е ключ за всичко – решаването на социални и икономически проблеми - е ужасен популизъм", каза още той.

 


"Безкрайното връщане на делата не помага на никого, това е една от основните болки на нашето правораздаване. Прокуратурата не е некадърна. Има некадърници, но те не определят облика на прокуратурата", заяви Цацаров и добави, че предлага решения, но няма магическа пръчка и смята, че все пак консенсусът около прагматизма е възможен. Цацаров призова да не се превръща прокуратурата в черна ПР агенция.

 


Сотир Цацаров беше категоричен, че няма да подава оставка, както искат група протестиращи. "Няма да си подам оставката, право на всеки е да протестира. Мое право е да работя така, както намирам за добре и за правилно", каза още той.

 


Цацаров заяви, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. "Ако тези хора смятам, че начинът по който могат да осъществят гражданската си реализация е пред Съдебната палата и искат оставката ми, в това няма нищо лошо. Но преценката за това дали главният прокурор да се подаде на натиск нека да бъде моя. Имам достатъчно ангажименти, за да се появя на протест и оставка не се постига по този начин и тя няма да бъде постигната", добави той.

 


"Защо трябва да проверявам кой е Калоян Стоев", попита Цацаров във връзка с това, че по сигнал на медия прокуратурата проверява Министерството на правосъдието. "Една проверка при всички случаи трябва да започне със снемане на обяснения на главния редактор на вестника, който трябва да посочи източника на тази информация. "Протестна мрежа - протест, Министерство на правосъдието - протест, добре било хората, които довечера ще се съберат, да се обединят около списък за лицата и институциите, които не могат да бъдат проверявани", заяви той.

 


"Една от целите на проверката е какво проверяваме - кой е Калоян Стоев или фактите? Ако някой счита, че проверката срещу МП е насочена срещу усилията на Христо Иванов като министър, се лъже. Някой считаше и че проверката срещу членовете на Протестна мрежа е символ и акт на репресия и никой не каза дума, когато се установи, че престъпление няма. Аз не водя война с прокурорски проверки. Когато водя война, ясно казвам какво мисля. Една прокурорска проверка се отнася до длъжностни лица в МП. Нали някой не си мисли, че Христо Иванов е човекът, който ще подписва договори за ремонт на климатици?", попита риторично Цацаров.

 


Запитан дали прехвърчат искри между двамата, Цацаров подчерта, че не може да говори само за искри, които прехвърчат в медийното пространство. "Аз мисля, че с Иванов сме си казали ясно това, което всеки от другия приема, хората не стават приятели заради работата. Ясно сме си казали кой какво приема и какво не приема от идеите на другия", добави главният прокурор.
Цацаров коментира изказвания на Радан Кънев и заяви, че никога не е вземал колеблива позиция. "Кънев се е объркал, никога не съм вземал колеблива позиция. Това, че на Кънев му харесва какво пише в определени издания не е мой проблем, но това е вестник, който излиза с името си. Да не мерим медиите като фалшиви или не. Кои са угодните на Кънев медии? На мен ми харесват тези които, показват новина и остават тълкуванието на читателя", каза Цацаров и добави, че стои на страната на чертата, която мисли прагматично и професионално: "Тази черта за първи път аз я нарекох разделителна линия".

 

Последно променена в Четвъртък, 16 Юли 2015 21:08
Влезте, за да коментирате