ВСС навлезе в края на полуразпада си

Понеделник, 25 Януари 2016 14:38 Публикувана в Гледища Прочетена 636 пъти

Явното гласуване и предстоящото разделение на съвета го обричат на постоянни скандали
През пролетта на 2012 г. премиерът Бойко Борисов посещава родния град на председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев  - Сандански. Предишния ден по bTV е излъчен репортаж за инсталираните в Районния съд в града POS терминали, които позволяват на гражданите да плащат съдебните такси без комисиона. Борисов иска да види нововъведението. Яне Янев го завежда директно при председателя – Димитър Узунов, с когото са близки приятели. Доволен от видяното, министър-председателят иска книгата за похвали. Смутен, Димитър Узунов му подава една от деловодните книги, в които се описват наказателните дела. На последната страница (там където пише "прономеровано и прошнуровано") Бойко Борисов пише: "Пожелавам ви много справедливост за хората, много здраве и успехи за всички вас!"


Това посещение в Районен съд в Сандански e началото на едно красиво приятелство. Моментът ще остане запечатан на снимка във фоайето на съдебната палата, циркулираща из местните медии - в средата е Борисов, а от двете му страни – Яне Янев и Димитър Узунов. По време на срещата председателят и министър-председателят ще проведат кратък диалог. "Разговорът ни основно бе насочен върху състоянието на съдебната система, необходимостта от реформа и предстоящия избор на нови членове на Висшия съдебен съвет", ще разкаже пред местните медии Узунов впоследствие.


Няма и половин година по-късно, Яне Янев ще издигне кандидатурата на Димитър Узунов за член на ВСС от парламентарната квота. И ще бъде избран със солидно мнозинство.

Председателят на Районния съд в Сандански впечатлява до такава степен залата с концепцията си, че Михаил Миков го пита дали си я е писал сам. Зад Димитър Узунов седи и подкрепата на голяма част от съдиите от района, след като две години по-рано е острието в битката с порочния модел на управление, наложен от тогавашния председател на Окръжния съд в Благоевград.

Като член на ВСС Димитър Узунов бързо ще разочарова тези, които са водили битки заедно с него. Още в началото той става част от 17-членното мнозинство, което произвежда безпринципни решения на конвейер. Той печели името на "човека на Борисов" в съвета, след като неведнъж донася на колегите си послания от премиера. 

И така, до тази сряда, когато 12 членове на ВСС, сред които главният прокурор Сотир Цацаров, ще внесат като извънредна точка предложение за  "уволнението" на представляващия и говорител на съвета Соня Найденова и назначаването на нейното място на Димитър Узунов. Решението на съвета, взето по-рано същия ден от "доверени лица", е показателно за спиралата, в която съдебният съвет е попаднал. 

Конституционните промени, които въведоха явно гласуване и предстоящото разделение на съвета на съдийска и прокурорска колегия, идващият унищожителен доклад на Европейската комисия, все по-ясното открояване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов като лидер и не на последно място – несигурното бъдеще на този състав на кадровия орган на съдебния съвет, го обричат на постоянни скандали, а хомогенното доскоро мнозинство вече изглежда нестабилно.

От Янева до Яне
Назначаването на Димитър Узунов е зенитът на серията от събития, започнали в края на годината с изтичането на записа от разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Става дума за запис от февруари 2015 г., когато Софийският градски съд, ръководен към онзи момент от Янева, е обект на международно внимание заради корупционните практики, в които е замесена и Ченалова. Освен това проверка на МВР (известна като "Червей") е показала, че председателката на съда е давала разрешения за подслушване и следене в нарушение на закона. В записания монолог Владимира Янева разкрива задкулисни договорки относно воденото наказателно и дисциплинарно производство срещу нея, като цитира свои разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, градския прокурор Христо Динев и членовете на съвета Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Милка Итова и т.н.

 Изтичането на записите съвпадна с приемането от парламента на значително стеснената конституционна реформа, предвиждаща разделението на съдебния съвет, която доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и провокира председателя на ВКС Лозан Панов да призове с речта си по случай 135-годишнината на съда магистратите да не се страхуват, а да се борят за промяна.


В крайна сметка след неколкократно напомняне от Европейската комисия (ЕК) Етичната комисия започна проверка по случая, която, както се очакваше, завърши с констатацията, че нарушения няма. Когато ВСС трябваше да приеме окончателно това становище, Лозан Панов, който след речта си се беше превърнал в основна мишена на медийният конгломерат обслужващ интересите на който е на власт, взе думата и постави под съмнение обективността и задълбочеността на проверката и попита дали по нея е бил викан премиерът Бойко Борисов, чието име се среща в разговорите. Малко по-късно той щеше да получи препратен sms от министър-председателя: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме", който щеше да прочете на глас и да покаже на журналистите. Беше очевидно, че някой от кадровия орган не само докладва на премиера, но и го заблуждава, очевидно с цел да му внуши картината на "лошия" Панов, който го атакува, и "добрия" ВСС, който го защитава.


Премиерският sms спъна опита на ВСС да се измъкне по терлици от "Яневагейт" и вкара кадровия орган в нов скандал – кой е подателят и защо премиерът препраща съобщението на Борисов. Всички погледи бяха насочени към Димитър Узунов, но вместо него като подател на съобщението се самопосочи Яне Янев.


В крайна сметка в понеделник 18 от членовете на съвета се събраха заседание по казуса, като половината от тях дадоха съгласие (после към тях се присъедини още един) да бъдат изискани разпечатки от телефоните им, но другата половина (в която влиза "ядрото" на мнозинството на съвета – героите от "Яневагейт" като Димитър Узунов и Ясен Тодоров) категорично отказаха. 

След това решение топката беше в представляващия съвета Соня Найденова, която има право като МОЛ на ВСС да изиска от "Виваком" да предостави данните. Но не успя да го направи, защото във вторник беше изненадващо сменена с Димитър Узунов. Без мотиви, без обяснения. Като Тодор Живков на 10 ноември – само с благодарности,  щеше да констатира членът на съвета Калин Калпакчиев.

"Нравственият фалит на върховния административен орган придоби цинични измерения по отношение върховенството на правото" определиха случилото се от Българския институт за правни инициативи, които от повече от десет години наблюдават съдебната реформа и припомниха как преди три години, когато Соня Найденова е била назначена за поста е имало прозрачна процедура и дебати.


Доктор Бойко и мистър Яне

За някои от членовете на ВСС предложението за назначаването на Димитър Узунов може да е било замислено като опит за подмазване на премиера. За други това е целенасочено прищипване на Борисов, и то по начин, по който знаят, че ще го заболи", коментира пред "Капитал" бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Според него посланието към премиера е ясно. "От него се очаква да осигури по-мек доклад, да не говори за международна експертиза и нуждата от отчетност на прокуратурата", каза Иванов, очевидно визирайки размахване на пръст от главния прокурор към Бойко Борисов.


Няколко часа след решението на съвета министър-председателят определи избора на Узунов като провокация към него. 
Дебелашката постъпка на ВСС щеше да изглежда точно така, ако не беше една малка подробност - натрапчивото поведение на премиерския съветник Яне Янев.

От миналия петък именно в качеството си на служител на МС той даде една дузина интервюта, в които громи Лозан Панов, опозицията на ВСС, изцяло застъпвайки тезите на мнозинството в съвета. 

В атаките си премиерският съветник отделя специално внимание на ръководството на Софийския градски съд, което обвинява в репресия и по думите му е отворил цяла приемна в Министерски съвет за да приема репресираните служители, уволнени от близкото до Панов ръководство. Малката подробност, която председателят на РЗС спестява, е, че сред репресираните е и съпругата му Галя Янева – съдебен помощник, която не е издържала теста (вижте повече на 55 стр.). 

В четвъртък най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, се обърна с отворено писмо към Бойко Борисов, с което го прикани или да потвърди, че те са съгласувани с него, или да се разграничи от тях, като "вземе необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност".Явното гласуване като лекарство

Механизмът по назначаването на Димитър Узунов показа обаче и разпукването на силите в съвета. Фактът, че номинацията му беше издигната от 12 членове на съвета (а не от по-малко) е своеобразна полица - гаранция, че има необходимото мнозинство да бъде избран.

Подобни гаранции ще стават все по-необходими, защото с влизането в сила на конституционните промени кадровият орган вече е задължен да взима решението си явно. 
Явното гласуване ще направи изключително трудно на отделните представители на мнозинството да се крият зад анонимността на вота и така негативите от решението да се приписват на безотговорните фактори.

В четвъртък ВСС трябваше да избере председатели на двете благоевградски съдилища – районен и окръжен съд. Близката до Димитър Узунов Катя Бельова, която е председател на Окръжния съд, се бореше за втори мандат (братът на Узунов – Петър, е съдия в тази институция). Тя беше сигурен фаворит въпреки сигналите, повдигащи съмнения за корупционни практики в съда. Именно заради явното гласуване Бельова, която по време на изслушването не даде категоричен отговор на въпросите относно сигналите срещу нея, не успя да събере 13 гласа, за да бъде избрана.


Тази картина се разминава с хомогенното 17, а при някои гласувания - 18-членно мнозинство, което беляза първите две години и половина на този състав на съвета. 
Ако доскоро опозицията имаше петима представители (Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов от съдийската квота, Галя Карагьозова от  парламентарната и Елка Атанасова от прокурорската), то през последните месеци постепенно техният брой нараства, за да достигне тази седмица 10 души (Каролина Неделчева, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Юлиана Колева от  парламентарната квота и, разбира се, председателят на ВКС Лозан Панов). 

От другата страна седи мнозинството на Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, представляващият ВСС и шеф на бюджетната комисия Димитър Узунов и шефовете на ключовите комисии – етична (Ясен Тодоров), атестиране (Милка Итова), дисциплинарни производства (Галя Георгиева) и т.н.


При това положение разпределението на силите в съвета е 14:10 – достатъчно, за да може мнозинството на главния прокурор да взима всякакви решения освен тези, които налагат 2/3 от гласовете на съвета, а именно – назначаване или освобождаване на тримата големи. Крехкото мнозинство далеч не дава тази сигурност, на която се радваха бранителите на статуквото доскоро. А това е гаранция, че гласът на несъгласните ще се чува много по-силно, а оттам, че скандали като този със есемесите ще се случват постоянно (защото едните ще замитат, а другите ще се противопоставят шумно на това).

Разпределението на силите далеч няма да изглежда по този начин след предстоящото разделение на съдебния съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Грубо преброяване показва, че в съдийската колегия, която при сегашното разпределение на лагерите силите ще са 7:7. 

Подобно механично разделение не взима предвид два важни фактора – колегията ще е извън прекия контрол на главния прокурор, заседанията ще се председателстват от Лозан Панов и гласуванията ще са явни, т.е. подгласниците на безпринципните решения ще са много по-разпознаваеми. Бившият правосъден министър Христо Иванов отбелязва и друг момент: "Мандатът на този състав на ВСС е към края си. Членовете му, които са съдии, вече си мислят къде ще финишират след това. Тяхната кариера до известна степен зависи от председателя на ВКС. От тази гледна точка ролята на Лозан Панов ще става много по-значима."


В колегията на прокурорите, която ще се председателства от Сотир Цацаров, нещата изглеждат по обратния начин - гласовете ще са 9:2. Тук явното гласуване ще има обратен ефект, защото всяко бламиране на Цацаров ще се набива на очи. Неясното бъдеще на ВСС

Именно обещаващото разпределение в съдийската колегия е основаната причина опозицията във ВСС да не подаде оставка след скандалния избор на Димитър Узунов в сряда, научи "Капитал" от няколко източници в съвета. С риск да продължат да легитимират затъващото в собствената си безпринципност мнозинство те са решили да останат до разделянето на съвета. 
Според промените в конституцията да април парламентът трябва да приеме промените в Закона за съдебната власт, които да уреждат разделянето на съвета на две.

В същото време правосъдният министър Екатерина Захариева има намерение да внесе значително по-всеобхватен проект за изменение на структурния закон, в който да влязат и други теми като електронното правосъдие. В интервю за "Капитал" миналата седмица тя заяви, че оптимистичният срок за това е началото на март, но източници от правосъдното министерство, запознати с нормотворческия процес, изразиха сериозни съмнения, че това ще се случи.

Дори законодателните промени да не бъдат приети в този срок, конституцията има пряко действие и няма никаква пречка ВСС да се раздели сам. Всъщност пречка има – за да се вземе подобно решение, са необходими 13 гласа, каквито със сигурност подобна идея едва ли ще събере.

Друга хипотеза е предсрочното разпускане на ВСС. Евентуалната оставка на опозицията от съвета заради избора на Димитър Узунов щеше да катализира този процес, а при евентуален нов подбор на членове на съвета бранителите на статуквото ще са в по-силна позиция.

Конституционните промени въведоха избор с 2/3 на членовете на ВСС, което означава, че управляващото мнозинство ще трябва да се договори или с ДПС, или с БСП, за да успее да попълни квотата. Влиянието на Сотир Цацаров над  парламентарните групи е значително (видя се от промените в конституцията, а негови законодателни предложения са били придвижвани на практика от всички политически партии) и той може да повлияе върху кастинга. 
Паралелно с тези процеси съвсем скоро Народното събрание ще трябва да избере (пак с 2/3) съдебни инспектори, които ще влязат във въоръжения след промените в конституцията със съвсем нови правомощия Инспекторат към ВСС. Новата структура, която наподобява бюро "Антикорупция" за съдебната власт, ще изземе правомощията за етични и антикорупционни проверки от съдебния съвет, които в момента са изцяло в ръцете на члена на съвета Ясен Тодоров. От кандидати за инспектори "Капитал" научи, че в подбора на десетимата инспектори активна роля има ДПС.

Всички тези хипотези, разбира се, зависят от серия несигурни събития. Има едно наближаващо и съвсем сигурно събитие, което при всички положения ще разклати силно както монолитния бастион на Сотир Цацаров - прокуратурата, така и по рубежите на най-верните му лейтенанти във  ВСС - Ясен Тодоров  и Милка Итова, отговарящи съответно за етиката и атестирането. Защото колкото и есемеса да бъдат заметени под килима, докладът на Европейската комисия със сигурност ще бъде представен следващата сряда.


Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/22/2690673_vss_navleze_v_kraia_na_polurazpada_si/

Влезте, за да коментирате