Маргарита, която не си намери Майстора

Понеделник, 15 Февруари 2016 15:02 Публикувана в Гледища Прочетена 794 пъти

Вече месец дясната ръка на президента Маргарита Попова е във вихъра на медийния танц.
"Нещастният човек е жесток и жлъчен. И всичко само заради това, че добрите хора го загрозяват".

Цитатът е от романа на великия майстор на словото Михаил Булгаков, а романът  "Майсторът и Маргарита" сякаш е писан за нашия вицепрезидент Маргарита Попова. До края на президентския мандат, а и след него, тя ще бъде запомнена единствено като "контра" : "контра на президента",  вице на "контрапротестиращите" начело с Николай Бареков,  понякога дори "контра" на Цветанов, който, казват, първи я открил за политиката.

"Контра" на всички и на всичко, които засягат личните й интереси и провалят личните й свръхамбиции.

Помните ли как новоизпеченият политик, сега действащ евродепутат Николай Бареков, я определи като светъл лъч в българската политическа джунгла, "вицепрезидент от висша класа, способна да довърши президентския мандат", а т.нар. контрапротестиращи пред президентството директно поискаха тя да стане държавен глава?! Тогава вицепремиерският зет Светлин Танчев все още беше депутат на ББЦ.

А помните ли репликата "А ти с Марга как си?", подслушана в разговора между генерал Ваньо Танов и Бойко, след която министрите на Борисов изпаднаха в ситуация да обясняват публично, че нямат нищо против „за всеки случай" да бъдат записвани от службите за сигурност? Тогава Марга почти отряза главата на Цветан Цветанов, за когото се твърди, че ѝ е отворил врата за влизане в ГЕРБ с думите: Ооооо, не съм ни най-малко изненадана, че съм била подслушвана по поръчка на Цветан Цветанов!

Няма друг политик, който преминава през толкова метармофози, за да удоволетвори докрай свръхамбициите си, като новата "Блага Димитрова".
Вече месец дясната ръка на президента Маргарита Попова е във вихъра на медийния танц.

Изскача от телевизора в "Комбина", преминава през Канал 3. Дава интервюта - от "Епицентър", та до ПИК. Разсъждава върху "неоосманизма на Мадам В" и умува заплаха ли е Турция редом до утвърдили се историци.  В края на годината танцува на бала на Тамплиерите със сребърни пантофки, досущ като Пепеляшка редом до Стефан Шарлопов и пророчицата на bTV Aлена.

Преди дни пък беше скъпа гостенка на церемонията на Магнаурската школа на ДАНС-УниБИТ за връчването на наградите с лика на Стефан Стамболов.

Малцина знаят,  че на превала на вицепрезидентския си мандат Маргарита на Бойко, /а не на Булгаков/ използва свободното си време и спретна набързо докторат под ръководството на ректора Стоян Денчев. Затова е й обичайно присъствието й сред магнаурците от ДАНС и ДС -УБИТ на наградите с лика на Стефан Стамболов, с които задочно бе награден и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Милиционерите от Библиографския заедно с Мадам В щели да издигнат кандидатурата й за президент чрез инциативен комитет.

Да се чуди човек какво ли минава през главата на "новата Блага Димитрова", когато разгледа програмата си с участията? Навсякъде показва самочувствие и позиция, а свръхамбицията да успее на всяка цена и да остане в политически активния живот минава всякакви разумни граници.

През годините отношението й към "началника" на "Дондуков" 2 минаваше през различни нюанси - от майчинско покровителство до открита война и неприязън особено в критични моменти: от избора на  Делян Пеевски за шеф на ДАНС, през ремонта на двигателите на МиГ-овете, до съдебната реформа. В последната  тв изява на Маргарита Попова в деня на влюбените в "Комбина" по Нова пък декларира, че двамата с Росен Плевнелиев отново са екип и такъв ще бъдат до края.  

"Кой ви каза, че няма на света истинска, вярна, вечна любов? Да му отрежат езика за лъжа!, ще възкликне Булгаков при такава изповед.

Маргарита Попова беше "контра" на Росен Плевнелиев до момента, в който разкриха сметките в КТБ на нейни роднини. "Не знам колко са парите на мъжа ми, но децата ми още не са милионери", обявява с раздразнение вицепрезидентката и отбягва въпросите как фамилията й изчезна от досиетата на вложителите в КТБ.

В началото тя наистина създаваше впечатление на безкомпромисна и въздържана личност с безупречна репутация на професионалист- юрист.

Мнозина считаха, че с номинацията й премиерът Бойко Борисов тогава е пожертвал правосъдната си министърка, за да се отърве от нея, защото демонстрирала независимост и често му опонирала. Така я изпратил на заслужена почивка на „Дондуков” 2 – хем да е нещо, хем да е никой. В битката за „Дондуков” 2 влезе като мъжко момиче, но не и мъжкарана, в светските медии подробно разказа, че не й липсва суетност. Има слабости към хубавите обувки, щастлива е да бъде баба, а 30-годишният й брак за „вековния дъб“ Йордан Попов е една истинска приказка. На старта в предизборната надпревара Попова се включи с мъдър ход и типично по балкански не подаде оставка веднага, за да се върне в министерския стол, в случай, че не бъде избрана. Типичен тарикат!

Колегите й юристи я определиха по време на кандидат–президентската кампания като „чалга” в бранша. Учителка по български език и литература, която след филологията завършила задочно и право. С хъс в гените обаче тя преследва личните си цели упорито. Първото й работно място е на коректор в издателството на военното министерство в далечната 1981 г., после се обръща към професията, за която се искат здрави нерви. Двадесет години е прокурор, две - правосъден министър. Смяташе, че трябва „да бъда до президента, а не зад него“.
Пое с хъс и амбиция ролята на голямата сестра, на каката, която дава напътствия. Тази роля играе и до днес, а като сгафи му подава нежно ръка. На жестовете и откритите войни Росен Плевнелиев по държавнически не отговаря, отминава ги с мълчание, защото добре знае за себе си, че дните му на "Дондуков" 2 са преброени и вече крои нови планове за следващата година.

В последното си тв интервю Марагрита Попова надмина себе си. Явно е разбрала, че Бойко Борисов няма да сипва с черпака в политическото й бъдеще на "Дондуков" 2, смени скорострелно ГЕРБ с ДПС и заобича "началника" в президентството.

За следващия мандат споделя: "Не ме занимават планове и няма как в порядъка на откровения разговор да кажа "дали това ще стане или не, това няма да стане (б.а президент). Не е въпросът дали искаш водеща позиция, а дали можеш да водиш".  

А Маргарита е доказала през годините може успешно да води - без всякакви принципи минава през трупове, ако трябва да осъществи свръхамбициите си, като същински валяк.

Този път обаче единствено пантофите на Мадам В  я следват в мечтите и й дават вяра да води битка за президентския пост. Към върха я бута и  магнаурската школа на ДАНС и ДС - УниБИТ и ДПС, въпреки че в същото интервю декларира, че никога не е "пила кафе с шефа".  

"Едно кафе не съм пила кафе с Делян Пеевски, не съм разговаряла на 4 очи", заяви тя, но със сигурност й се иска и ще й се случи. В края на президентския мандат Маргарита Попова ще навърши 64 години, а офертите за професионално развитие на такава възраст не валят от небето, а рязко намаляват.

Затова няма нищо случайно, че се бори с нокти и зъби за поредната президентска битка макар и под прикритие и с различни благодетели. Ако не успее с подкрепата на магнаурската школа и пантофите на Мадам В  пък, мястото й на преподавател е запазено сред академичната прелест на Уни БИТ. Ще се редува с Цветлин Йовчев и Митьо Гестапото да възпитава студентите и да ги учи на акъл.
Най-лошото за един политик е да те употребят и изхвърлят на бунището на историята. Такава ще е най-вероятно съдбата на бившата коректорка в деловодството на съда, която чрез ракетоносителя ГЕРБ израстна от "наркоразбивач на лаборатории" в тандем с Бойко Борисов до дясната ръка на президента Росен Плевнелиев. Ще я последва и бившият инженер от Гоце Делчев, този, който изготвяше хороскопи и гадаеше бъдещето в центъра на Благоевград и беше пастирка в един минал живот, а сега изкара като стопанин на "Дондуков"2.

Трудно е да определиш днес в края на президентския мандат кой от тях е по-посредствен и банален. Едно е сигурно - "провинциалистите" от "Дондуков" 2 си отиват, за да дадат място на нови незнайни герои от дългата резервна скамейка на ГЕРБ, които вече били точно шест.

"Eзикът може да скрие истината, но очите — никога! Задават Ви неочакван въпрос и Вие не трепвате дори, само за миг се овладявате и вече знаете какво да кажете, за да скриете истината, казвате го твърде убедително и на лицето Ви не трепва нито едно мускулче, но уви, разтревожена от въпроса, истината изскача за миг от дъното на душата в очите Ви и край на всичко. Виждат я и Вие сте заловен", e казал великият Булгаков.

Финалът за нашата Маргарита, която вече пета година все си търси Майстора, предстои през октомври. Често пъти обаче предварително нагласеният сценарий се обърква, а краят на романа е трагичен и се връща като бумеранг към своите създатели.


Източник: http://big5.bg/skandal/margarita,-koyato-ne-si-nameri-majstora.html

Влезте, за да коментирате