Орешарски се опъва на Станишев за неговата "млада гвардия"

Когато търсиш лекар, не искаш ново лице, а специалист, негодувал премиерът
Вторник, 11 Юни 2013 08:22 Публикувана в Гледища Прочетена 1445 пъти

Люти битки води премиерът Пламен Орешарски срещу натиска за партийни или приятелски назначения на удобни за БСП, лидера й Сергей Станишев и съпругата му Моника, научи „Свободен народ” от кръгове, близки до министър-председателя.

Претекстът бил, че трябва да се търсят нови лица. „Аз искам да работя с експерти, на които мога да разчитам. Когато търсиш лекар, не търсиш ново лице, а специалист”, негодувал Орешарски. Дори шефката на пресцентъра Ани Димитрова е стара приятелка на Моника Станишева. До момента изцяло на министър-председателя е изборът му за съветник на Кирил Ананиев, чието име влезе в обращение като финансов министър. Специалистът по бюджетите е сочен като един от най-добрите висши служители за последните 23 години. Ананиев е бил зам.-финансов министър в три последователни правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Спечели обаче партийното назначение Петър Чобанов, който е израснал под зоркото око на Станишев като младата гвардия на партията. Няма що да изброяваме останалите, които вече станаха известни.

 

Освен това като напълно равноправно споделя властта ДПС, председателят на което Лютви Местан още отначало заяви, че те не са коалиция, а са част от управлението. Това допълнително блокира Орешарски в избора му на специалисти. През уикенда той
е провел консултации с партиите, подкрепящи кабинета в търсене на експерти за всеки един от ресорите в министерствата. През уикенда в резиденцията „Евксиноград” са били зам.-председатели на партиите на ДПС и БСП, както и други ключови формации и експерти.

 

Най-късно в четвъртък ресорните заместници ще бъдат обявени, уточниха от Министерски съвет. Ще са ясни и имената на областните управители, както и разпределението на шефските места в парламентарните комисии. Преди да бъдат обявени, специална комисия от експерти към правителството ще пресее отново номинациите за зам.-министри и областни управители. Тя е под личния надзор на премиера Пламен Орешарски, който отново поискал строг контрол заради евентуални "калинки". Така кадрите на втория ешелон ще преминат тройна цедка - проверяват се от партийните централи, от работните групи между БСП и ДПС и накрая трябва да получат одобрението от премиерската комисия.

 

Спряганите имена за важни постове говорят отново,  че Орешарски няма много място за маневри. За мегаминистерството на икономиката се посочва това на шефа на ТЕЦ "Марица изток" 2 Георги Христозов и столичната шефка на социалистите Анна Янева, с която миналата година Станишев подмени „динозавъра” Румен Овчаров начело на столичната червена организация. Дипломатът Любомир Кючуков също се коментира като зам.-министър, на каквато позиция беше в Министерството на външните работи по времето на кабинета "Станишев", преди да бъде изпратен като посланик в Лондон. Оттам го върна бившият външен министър на ГЕРБ Николай Младенов заради принадлежност към ДС.   

 

Пак през уикенда Станишев обяви, че това правителство е избрано от гражданите. Звучи най-малко иронично.

Последно променена в Вторник, 11 Юни 2013 11:36
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате