Вигенин все пак ще назначава ченгета в чужбина

Вторник, 11 Юни 2013 09:17 Публикувана в Гледища Прочетена 1045 пъти
Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин

Противно на последното си изявление, че няма да назначава кадри на ДС за посланици, новият външен министър Кристиян Вигенин има намерение да праща агенти и сътрудници зад граница, но като първи секретари, научи „Свободен народ онлайн”.

„Това е стара традиция още от времето на Тодор Живков. Първите хора в посолствата никога не са изпълнявали задачи на тайните служби, защото рискуват да забъркат дипломатически скандал. За тази работа се назначават обикновено първите секретари, поясни нашият източник. Така и вълкът сит, и агнето цяло”. По този начин Вигенин ще избегне неприятности и с президента и няма да се налага да го моли да издава указ за подобни назначения. Както е известно, Росен Плевнелиев на часа реагира остро на думите на Вигенин, че ще използва хора, принадлежали към тоталитарните служби. Нищо не пречи той да върне и на ключови постове в министерството такива агенти. Вече се завъртяха имена на посланици, върнати от ексвъншния министър Николай Младенов заради принадлежност към ДС.

 

Още от първите дни на управлението си Вигенин започна бързо да става все по-непопулярен в собственото си министерство. Не само заради противоречивите си изказвания за кадрите от тайните служби, но и заради коментара, че няма доказателства за участие на Хизбула в атентата в Бургас миналата година. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който е близък негов приятел, го посочи като авторитетна фигура заради това, че беше втори мандат евродепутат.  „Старите хиени” от кариерата обаче вече са наясно с недипломатичността на дипломат номер едно и чакат и най-малкия му жест, за да го ругаят по подобаващ начин. Те са бесни от новата проектонаредба за кариерното израстване и ротацията на дипломатическите служители. предлага външният министър Кристиан Вигенин. В проекта му се внася изменение, което възмути служителите на МВнР - при кандидатстване за позиция в чужбина да се посочват най-малко пет желани дестинации. Така те са принуждавани да избират и места, където не искат да отидат, а това се превръща в лост за натиск върху тях от ръководството на министерството.

Последно променена в Сряда, 12 Юни 2013 10:51
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате