Бърши, Бойко, бърши!

Сряда, 02 Март 2016 08:48 Публикувана в Гледища Прочетена 602 пъти
Той може всичко. Спира поръчки всякакви - обществени, корпоративни, сухи и мокри... Колко му е да спре една политическа - и то зле сплетена, поръчка. Разделението на властите няма значение. Както е недопустима при пазарна икономика и намесата на политиката в бизнеса. Такива са, казват, правилата на демокрацията. Тогава толкова по-зле за демокрацията. Нашите държавни началници от личен и исторически опит знаят, че единоначалието е много по-ефикасно. И Бойко го знае. Особено с такава разпасана команда, каквато е парламентарното му мнозинство и неадекватното му правителство. Как да не се намеси човекът? Ако спазва разделението на властите, неговите отрядници окончателно ще затрият държавицата. Той може всичко. Спира поръчки всякакви - обществени, корпоративни, сухи и мокри... Колко му е да спре една политическа - и то зле сплетена, поръчка. Разделението на властите няма значение. Както е недопустима при пазарна икономика и намесата на политиката в бизнеса. Такива са, казват, правилата на демокрацията. Тогава толкова по-зле за демокрацията. Нашите държавни началници от личен и исторически опит знаят, че единоначалието е много по-ефикасно. И Бойко го знае. Особено с такава разпасана команда, каквато е парламентарното му мнозинство и неадекватното му правителство. Как да не се намеси човекът? Ако спазва разделението на властите, неговите отрядници окончателно ще затрият държавицата.

Ха сега нека някой каже, че не живеем в Страната на чудесата. Майсторлък се иска да я докараш дотам. Властта - и законодателна, и изпълнителна, така се оплеска, че колкото и да се звери в огледалото, няма да се познае. В тази страна ден не минава без изненада. Населението трябва да се държи в напрежение. Вечер си ляга с новината, че избраниците му, преизпълнени с чувство на национално достойнство, ще разобличат всички, които си пъхат носа в нашите вътрешни работи. На другия ден осъмва с височайшето разкритие, че всичко е било дело на тъпи злосторници. "Здравите сили" обаче няма да позволят то да се случи.

 

Напоследък депутатското тяло се взе много насериозно и реши да натрие носовете едновременно и на Русия, и на Турция. За целта си създаде комисия и два дни пърха на крилата на собствената си глупост. На третия ден, като в приказките, шефът Бойко се яви и обърка всичко. До вчера имаше комисия, от утре - я няма. Парламентът може да е решил, но Бойко не дава.

 

Не накомисарстваха се нашите законотворци. Мине не мине време, и току намерят повод да си сътворят временна комисия. Постоянните не им стигат. Не че са толкова жадни за работа. Друга е жаждата им - всяко ново комисарстване им пълни джоба. Така "Временната парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България" стана поредният им идиотски шедьовър. Това, че трябва да не си с всичкия си, за да предприемеш подобна антидържавна стъпка, дори Бойко го схвана и удари по масата.

 

Той може всичко. Спира поръчки всякакви - обществени, корпоративни, сухи и мокри... Колко му е да спре една политическа - и то зле сплетена, поръчка. Разделението на властите няма значение. Както е недопустима при пазарна икономика и намесата на политиката в бизнеса. Такива са, казват, правилата на демокрацията. Тогава толкова по-зле за демокрацията. Нашите държавни началници от личен и исторически опит знаят, че единоначалието е много по-ефикасно. И Бойко го знае. Особено с такава разпасана команда, каквато е парламентарното му мнозинство и неадекватното му правителство. Как да не се намеси човекът? Ако спазва разделението на властите, неговите отрядници окончателно ще затрият държавицата.

 

Както се казва, всяко зло за добро. На техния фон Бос Бойко блести и населението го цени. В това е целият фокус. Той със седмици мълчи, стои настрана, оставя ги хубаво да се омаскарят, накрая оркестърът от властолюбиви медии свири туш, прожекторите светват и се вижда: всички са омазани, единствен Бойко лъщи величаво възправен в бял фрак.

 

Така стана и сега с дълбоката турска следа. Мълча по скандала с гостуването на Местан в комшийското посолство, по шетането на високопоставени анкарски пратеници из нашите земи. Затрая си по сваления руски самолет, но тайно си пошушука с Ердоган. Изчака гюрултията да се разрасне, всички да изпуснат парата, и чак тогава се направи, че зловредната комисия му пада като гръм от ясно небе. "Точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни, и дойде създаването на тази комисия". Бре, каква изненада! Не може да не му се признае майсторлъкът. Не че по гръб не пада, но магарето си в калта няма да остави. Няма лошо - така поне малко ще позабърше срама от омазаната зурла на антуража си.

 

И антуражът му се засуети. Дясната ръка Цв. Цв. козирува и тръгна да проучва как да стане забърсването. Като начало щял "да инициира разговори за разформироването на комисията с другите политически партии в Народното събрание". "По казуса" се разшета и другата ръчица - депутатската шефка Ц.Ц. Та нали именно под нейно ръководство депутатското тяло използва цялото си плиткоумие да пръкне комисията точно в навечерието на Деня на Освобождението ни от турско робство. Да тури в един кюп и освободители, и поробители - разбира се, по искане на РъБовете в парламента. Вярно, да сториш това не се иска много ум. На всичко отгоре, докато умниците ни в парламента деряха гърла за комисията, колегите им в Москва почитаха паметта на руските воини и българските опълченци. Нещо повече, на церемонията бяха поканени и наши законотворци. Някой ще рече, че това тук е лицемерие. Не е. То и за лукавството се иска акъл. Точно обратното - тъпо недомислие.

 

И тук има интересен нюанс. "Новоучредената комисия, която направихте, ще ни влоши отношенията и с Русия, и с Турция. Не може външният министър да се чуди как да отговори на нотите, които ни заливат", смъмри командата си Бойко. За реакцията на Турция медийният оркестър не свири, но руската бе мощно озвучена. Момченцето ни за външни сношения не се чуди нито за миг, веднага я използва като "доказателство", че Москва ни се меси. Защо ли Бойко го покрива и докога? Утре ще трябва и него да забърсва. И така ще бъде, докато русофобията у нас се смята за пропуск в света на "модерната демокрация". Докато историята се употребява като тоалетна хартия.

 

Бърши, Бойко, бърши!


Източник: http://www.duma.bg/node/119113

Последно променена в Четвъртък, 06 Април 2017 15:26
Влезте, за да коментирате