Ислямска държава се настанява в Бангладеш

Понеделник, 01 Август 2016 14:33 Публикувана в Гледища Прочетена 762 пъти
Атаки и арести в Бангладеш между 01 януари 2015 и 25 април 2016 година. С черно кръгче са отбелязани атаките на Ислямска държава. С червено кръгче са отбелязани атаките на Ал Кайда на Индийския субконтинент. С празно бяло квадратче са отбелязани арестите на ислямисти в Бангладеш. В столицата Дака са проведени пет терористични атаки. Атаки и арести в Бангладеш между 01 януари 2015 и 25 април 2016 година. С черно кръгче са отбелязани атаките на Ислямска държава. С червено кръгче са отбелязани атаките на Ал Кайда на Индийския субконтинент. С празно бяло квадратче са отбелязани арестите на ислямисти в Бангладеш. В столицата Дака са проведени пет терористични атаки. Карта: Stratfor. Източник на информация: ACLED.

Ислямска държава разширява достъпа си по земното кълбо, като една от последните й мишени е Бангладеш. В последния брой на лъскавото си списание „Дабик” (“Dabiq”), ръководителят на операциите на Ислямска държава в Бангладеш – Шейх Абу Ибрахим ал-Ханиф, разглежда целите на групировката за многолюдната страна на брега на Бенгалския залив. Засега, бойците на Ислямска дъжава са провели няколко не особено значителни нападения в Бангладеш, но сега те вече искат да си „вдигнат акциите” пред местните „джихадисти” и да представляват интересите на по-голяма организация.

 

Както навсякъде обаче, вече съществуващите джихадистки групи в Бангладеш отправят предизвикателство към амбициите на Ислямска държава. Най-голямата пречка за експанзията на Ислямска държава в Бангладеш ще бъде клонът на Ал Кайда на Индийския субконтинент и неговите съюзници. Двете групировки вече се бият за върховенството в глобалното радикално ислямистко движение в Ирак и в Сирия. Така че, в Бангладеш ще се отвори нов фронт.

 

Ал Кайда има преднина в Бангладеш, особено в столицата на страната – Дака, благодарение на лидера си Айман ал-Зауахири. През 2014 година, ал-Зауахири изложи същия план, който в момента залага ал-Ханиф. Планът е да се използува Бангладеш като изходна точка за разрастване в посока на Индия и Мианмар. Също така, Ал Кайда има известен брой местни съюзници, с които Ислямска държава ще трябва да се пребори.

 

За да навакса, Ислямска държава ще трябва да прибегне до големи, зрелищни атаки срещу чуждестранни цели в Бангладеш, за да привлече местните „джихадисти” в своя лагер. За да успее да ги спечели за каузата си, Ислямска държава ще трябва да извърви дълъг път, като набира в своите редове специалисти по изготвяне на взривни устройства с опит, както и майстори на планиране на операциите от чужбина.

 

На обещанието на ал-Ханиф да разшири операциите на Ислямска държава в Бангладеш трябва да се гледа сериозно, осоено на неговия „обет” да се опълчи на конкурентните екстремистки групи. Ако бъдат провокирани, Ал Кайда и другите групи, които вече оперират там, ще отвърнат на удара, което ще повиши драматично заплахата от терористична дейност в Бангладеш.

 

Интервюто в „Дабик” е точно от вида новини от задната страница, които могат да се превърнат в заглавия от челната страница ако заплахата бъде подмината.

Последно променена в Понеделник, 01 Август 2016 14:56
Влезте, за да коментирате